Męczy cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić.
Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność albo stan zapalny żołądka. Najlepiej ustalić przyczynę tych dolegliwości z gastroenterologiem, a następnie wdrożyć postępowanie dietetyczne, tak aby unikać nawrotów.
Co jeszcze może pomóc?
Zgaga – kilka rad dla zdrowia
1. Pamiętaj o wodzie
Dbaj o odpowiednie nawodnienie. Należy wypijać co najmniej osiem dużych szklanek wody dziennie. Pijemy wyłącznie pomiędzy posiłkami, minimum godzinę po posiłku lub przed posiłkiem.
2. Zrezygnuj z niektórych produktów
Zrezygnuj z kawy, napojów gazowanych, alkoholu, czekolady, produktów smażonych i pikantnych, pszenicy, białej mąki, produktów marynowanych.
3. Wprowadź dietę rozdzielną
Wprowadź na jakiś czas dietę rozdzielną. Na twoim talerzu powinny pojawiać się produkty białkowe, takie jak jajka, mięso, ryby, podroby w połączeniu z dużą porcją warzyw i do tego dobrej jakości tłuszczów. W oddzielnym posiłku powinny znaleźć się węglowodany, czyli kasze, mąki, warzywa skrobiowe (ziemniaki, bataty) w towarzystwie warzyw i tłuszczów roślinnych.
Dowiedz się więcej na temat diety rozdzielnej
4. Gotuj zupy
Wprowadź do swojej diety więcej odżywczych, gęstych od warzyw zup. Można do nich dodać kaszę, aby danie syciło dłużej. Mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
5. Nie przesadzaj z porcjami
Zjadłeś obfity obiad i od razu męczy cię zgaga? Pamiętaj, aby nie nakładać zbyt wiele na talerz. Śniadanie powinno być największym posiłkiem w ciągu dnia, a im bliżej snu, tym posiłek powinien być mniejszy. Najadaj się do syta, ale unikaj uczucia przejedzenia.
Co jeszcze może pomóc?
Wsparciem w walce ze zgagą może okazać się siemię lniane, a także napar z majeranku, nagietka, rumianku czy korzeń mniszka. Pomocny może być też proszek z kory wiązu, który chroni żołądek. Najlepiej pić go przed snem.
To może cię zainteresować:
Autor
Kamila Berdys
Męczy cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić.
Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność albo stan zapalny żołądka. Najlepiej ustalić przyczynę tych dolegliwości z gastroenterologiem, a następnie wdrożyć postępowanie dietetyczne, tak aby unikać nawrotów.
Co jeszcze może pomóc?
Zgaga – kilka rad dla zdrowia
1. Pamiętaj o wodzie
Dbaj o odpowiednie nawodnienie. Należy wypijać co najmniej osiem dużych szklanek wody dziennie. Pijemy wyłącznie pomiędzy posiłkami, minimum godzinę po posiłku lub przed posiłkiem.
2. Zrezygnuj z niektórych produktów
Zrezygnuj z kawy, napojów gazowanych, alkoholu, czekolady, produktów smażonych i pikantnych, pszenicy, białej mąki, produktów marynowanych.
3. Wprowadź dietę rozdzielną
Wprowadź na jakiś czas dietę rozdzielną. Na twoim talerzu powinny pojawiać się produkty białkowe, takie jak jajka, mięso, ryby, podroby w połączeniu z dużą porcją warzyw i do tego dobrej jakości tłuszczów. W oddzielnym posiłku powinny znaleźć się węglowodany, czyli kasze, mąki, warzywa skrobiowe (ziemniaki, bataty) w towarzystwie warzyw i tłuszczów roślinnych.
Dowiedz się więcej na temat diety rozdzielnej
4. Gotuj zupy
Wprowadź do swojej diety więcej odżywczych, gęstych od warzyw zup. Można do nich dodać kaszę, aby danie syciło dłużej. Mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
5. Nie przesadzaj z porcjami
Zjadłeś obfity obiad i od razu męczy cię zgaga? Pamiętaj, aby nie nakładać zbyt wiele na talerz. Śniadanie powinno być największym posiłkiem w ciągu dnia, a im bliżej snu, tym posiłek powinien być mniejszy. Najadaj się do syta, ale unikaj uczucia przejedzenia.
Co jeszcze może pomóc?
Wsparciem w walce ze zgagą może okazać się siemię lniane, a także napar z majeranku, nagietka, rumianku czy korzeń mniszka. Pomocny może być też proszek z kory wiązu, który chroni żołądek. Najlepiej pić go przed snem.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Tarczyca w ciąży – normy
Tarczyca w ciąży odgrywa bardzo ważną rolę w kontekście rozwoju płodu. Zaburzenia w pracy tego gruczołu mogą negatywnie wpłynąć na przebieg ciąży. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Na wyniki TSH i wolnych hormonów…
WIĘCEJ >Kąpiele magnezowe – jak je stosować?
Transdermalna podaż magnezu (ale nie tylko tego pierwiastka), czyli przez skórę, stała się ostatnio modna. Mogą w tym pomóc kąpiele, kremy czy oliwki. Czy to działa? Sprawdź, na czym polegają kąpiele magnezowe. Skóra pełni funkcję…
WIĘCEJ >Dieta na urlopie – jak sobie radzić?
Czy można sobie zrobić urlop od diety? Czym to może skutkować? Czym zastąpić letnie przysmaki, gdy nie jemy nabiału albo glutenu? Czy dieta na urlopie faktycznie ma sens? Na te i wiele innych pytań odpowiada…
WIĘCEJ >Zapalenie żołądka – co robić?
Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać. Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą prowadzić…
WIĘCEJ >