fbpx
logo
Szukaj
open close

Alergie – jak sobie pomóc?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Alergie – jak sobie pomóc?

alergie

Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma, to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta.

Alergie to przykład przewlekłego zapalenia, w przypadku którego w warunkach nietolerancji pewnych składników żywieniowych, stresu czy problemów z trawieniem dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego. W rezultacie pojawia się reakcja zapalna, która obejmuje skórę, oczy, nos lub drogi oddechowe.

Właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiednich preparatów pozwala ograniczyć dolegliwości.

Kilka rad dla zdrowia

Wyklucz alergen

Przede wszystkim sprawdź, na co masz reakcje alergiczne, a następnie wyklucz alergen i ewentualnie produkty, które się krzyżują.

Unikaj

Usuń z diety słodycze, sztuczne substancje słodzone, wszystkie słodkie przekąski oraz słodzone napoje gazowane. Z badań wynika, że cukry osłabiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Nadmiar cukru sprzyja też rozwojowi drożdży, które mogą nasilać reakcje alergiczne.

Usuń z diety również produkty rafinowane, żywność przetworzoną, fast foody oraz jedzenie „śmieciowe”, tzw. gotowce. Zrezygnuj z alkoholu, bo silnie osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dla alergików niekorzystny będzie również nabiał, ponieważ sprzyja produkcji śluzu.

Ogranicz

Ogranicz sięganie po kawę, herbatę i energetyki, a najlepiej wyklucz te produkty na stałe ze swojego codziennego jadłospisu (zwłaszcza napoje energetyczne).

Zadbaj o swoją dietę

Dbaj o odpowiednią podaż białka w diecie. Ma ono ogromne znaczenie dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Do jego najlepszych źródeł należą ryby, mięso (mniej przetworzone, jak np.: kaczka, gęś, cielęcina, baranina). Aby wzmocnić układ odpornościowy, pamiętaj też o systematycznym sięganiu po owoce i warzywa. Wprowadź do diety egzogenne kwasy tłuszczowe, które występują m.in. w tłuszczu rybim. Mają one działanie przeciwzapalne i łagodzą przebieg alergii.

Dbaj o trawienie

Pamiętaj o odpowiednim trawieniu. Jedz w ciszy i spokoju, długo przeżuwaj, nie popijaj w trakcie posiłku. Kłopoty z trawieniem wiążą się z utrudnionym usuwaniem toksyn i ograniczają wchłanianie składników odżywczych. Wiele reakcji alergicznych udaje się wyeliminować w momencie, gdy pokarm jest trawiony w całości. Niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dopasowany system żywieniowy. Warto rozpocząć współpracę z dietetykiem, który zadba o odpowiedni jadłospis, tak aby proces zdrowienia przebiegał sprawniej.

Co jeszcze może być pomocne?

Skuteczny przy dolegliwościach alergicznych jest olej z czarnuszki. Wystarczy pić go dwa razy dziennie. Jego smak jest dość specyficzny, więc jeśli nie uda nam się wypijać go na czczo, można zrobić to w trakcie posiłku lub po prostu dodać go do ulubionych potraw.

Sprawdź nasz „Poradnik alergika”

Pomocne mogą być również zioła wspomagające trawienie (np. korzeń mniszka), a także zioła wzmacniające odporność (np. traganek, czosnek) lub wyciszające układ nerwowy (np. melisa). Oczywiście, aby je wprowadzić do diety trzeba mieć pewność, że nam nie zaszkodzą, więc w pierwszej kolejności trzeba zrobić odpowiednie badania.

Styl życia też ma znaczenie

Walcz ze stresem i wysokim poziomem emocji, ponieważ to osłabia odporność, a tym samym zwiększa podatność na alergie. Pamiętaj też o równowadze. Sen i relaks to twoi najlepsi przyjaciele w walce z alergiami, bo wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma, to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta.

Alergie to przykład przewlekłego zapalenia, w przypadku którego w warunkach nietolerancji pewnych składników żywieniowych, stresu czy problemów z trawieniem dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego. W rezultacie pojawia się reakcja zapalna, która obejmuje skórę, oczy, nos lub drogi oddechowe.

Właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiednich preparatów pozwala ograniczyć dolegliwości.

Kilka rad dla zdrowia

Wyklucz alergen

Przede wszystkim sprawdź, na co masz reakcje alergiczne, a następnie wyklucz alergen i ewentualnie produkty, które się krzyżują.

Unikaj

Usuń z diety słodycze, sztuczne substancje słodzone, wszystkie słodkie przekąski oraz słodzone napoje gazowane. Z badań wynika, że cukry osłabiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Nadmiar cukru sprzyja też rozwojowi drożdży, które mogą nasilać reakcje alergiczne.

Usuń z diety również produkty rafinowane, żywność przetworzoną, fast foody oraz jedzenie „śmieciowe”, tzw. gotowce. Zrezygnuj z alkoholu, bo silnie osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dla alergików niekorzystny będzie również nabiał, ponieważ sprzyja produkcji śluzu.

Ogranicz

Ogranicz sięganie po kawę, herbatę i energetyki, a najlepiej wyklucz te produkty na stałe ze swojego codziennego jadłospisu (zwłaszcza napoje energetyczne).

Zadbaj o swoją dietę

Dbaj o odpowiednią podaż białka w diecie. Ma ono ogromne znaczenie dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Do jego najlepszych źródeł należą ryby, mięso (mniej przetworzone, jak np.: kaczka, gęś, cielęcina, baranina). Aby wzmocnić układ odpornościowy, pamiętaj też o systematycznym sięganiu po owoce i warzywa. Wprowadź do diety egzogenne kwasy tłuszczowe, które występują m.in. w tłuszczu rybim. Mają one działanie przeciwzapalne i łagodzą przebieg alergii.

Dbaj o trawienie

Pamiętaj o odpowiednim trawieniu. Jedz w ciszy i spokoju, długo przeżuwaj, nie popijaj w trakcie posiłku. Kłopoty z trawieniem wiążą się z utrudnionym usuwaniem toksyn i ograniczają wchłanianie składników odżywczych. Wiele reakcji alergicznych udaje się wyeliminować w momencie, gdy pokarm jest trawiony w całości. Niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiednio dopasowany system żywieniowy. Warto rozpocząć współpracę z dietetykiem, który zadba o odpowiedni jadłospis, tak aby proces zdrowienia przebiegał sprawniej.

Co jeszcze może być pomocne?

Skuteczny przy dolegliwościach alergicznych jest olej z czarnuszki. Wystarczy pić go dwa razy dziennie. Jego smak jest dość specyficzny, więc jeśli nie uda nam się wypijać go na czczo, można zrobić to w trakcie posiłku lub po prostu dodać go do ulubionych potraw.

Sprawdź nasz „Poradnik alergika”

Pomocne mogą być również zioła wspomagające trawienie (np. korzeń mniszka), a także zioła wzmacniające odporność (np. traganek, czosnek) lub wyciszające układ nerwowy (np. melisa). Oczywiście, aby je wprowadzić do diety trzeba mieć pewność, że nam nie zaszkodzą, więc w pierwszej kolejności trzeba zrobić odpowiednie badania.

Styl życia też ma znaczenie

Walcz ze stresem i wysokim poziomem emocji, ponieważ to osłabia odporność, a tym samym zwiększa podatność na alergie. Pamiętaj też o równowadze. Sen i relaks to twoi najlepsi przyjaciele w walce z alergiami, bo wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
12 sierpnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rozszerzone badania tarczycy

Była już mowa o funkcjach tarczycy i o podstawowych badaniach, a teraz pora na kolejną dawkę wiedzy. Przeczytaj, jakie rozszerzone badania tarczycy będą konieczne przy podejrzeniu chorób tarczycy lub przy ich diagnozie. Poniższe badania nie…

WIĘCEJ >
Zaburzone wchłanianie

Zaburzone wchłanianie – jak się objawia?

Zaburzenie wchłaniania (określane także jako zespół złego wchłaniania) występuje, gdy organizm nie przyswaja prawidłowo substancji odżywczych dostarczanych mu wraz z pożywieniem. Sprawdź, co utrudnia wchłanianie i jak można sobie pomóc. Wchłanianie składników odżywczych jest niezbędne do…

WIĘCEJ >

Tryptofan – aminokwas na dobry sen i nastrój

Tryptofan to aminokwas egzogenny, który w organizmie jest magazynowany w niewielkiej ilości. Jego stężenie uznaje się za jedno z najniższych w ustroju. Organizm nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu samodzielnie, dlatego musi być on dostarczany…

WIĘCEJ >
dna moczanowa

Dna moczanowa – jaką dietę stosować?

Dna moczanowa – dowiedz się, co jest przyczyną tego schorzenia, i jak wspomóc jego leczenie za pomocą diety. Dna moczanowa to bolesna, przewlekła choroba wynikająca z odkładania się w organizmie kryształków moczanu sodu. Jak to…

WIĘCEJ >