fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stan zapalny – i co dalej?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Stan zapalny – i co dalej?

stan zapalny

Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający walkę organizmu z czymś, co go atakuje. Czyli wprowadza chaos, a jak wiemy – organizm lubi do równowagę.  

Możemy wyróżnić stan zapalny ostry i przewlekły. Ten pierwszy dzieje się tu i teraz, często trzeba przy nim wspomagać organizm, aby szybciej wrócił do zdrowia. Nagły ostry stan zapalny to podwyższona temperatura, uczucie gorąca, zaczerwienienie i ból. Objawy te dość szybko mijają, a powrót do normalnego funkcjonowania nie zajmuje wiele czasu.

Niebezpieczny dla zdrowia jest przewlekły stan zapalny, który przybiera ukrytą formę i długo nie daje żadnych symptomów lub ich charakter nie jest jednoznaczny. Może dawać dyskretne objawy, np. utrata masy ciała, ból, ogólne zmęczenie, ból mięśni. Przewlekły stan zapalny może się toczyć skrycie przez wiele lat i długo nie dawać o sobie znać. To właśnie dlatego jest tak groźny. Uznaje się go za przyczynę wielu chorób, które dają charakterystyczne objawy po wielu latach, gdy są już na bardzo zaawansowanym poziomie. Możemy wymienić tutaj takie choroby jak: parkinson, alzheimer, nowotwory, cukrzyca. Za chroniczny stan zapalny odpowiedzialny jest stres, zanieczyszczenie środowiska, stosowanie używek, nadużywanie leków oraz dieta.

Jak rozpoznać stan zapalny?

W celu wykrycia stanu zapalnego wykonuje się badania krwi. Podstawowe badania to CRP i OB. Do bardziej specjalistycznych należą oznaczenia niektórych interleukin i innych przekaźników (IL-1, IL-12, TNF-α) oraz homocysteina.

Co jest ważne?

W pierwszej kolejności trzeba znaleźć przyczynę i ustalić skuteczną strategię, aby ją usunąć. Tutaj bardzo przydatna jest diagnostyka laboratoryjna i wizyta u lekarza specjalisty.

Podczas pracy z podopiecznymi zauważyłam u nich wspólny mianownik – większość osób borykająca się ze stanem zapalnym miała mniejsze lub większe problemy z przewodem pokarmowym (m.in. refluks, stany zapalne błon śluzowych, zespół jelita drażliwego, dysbioza itp.). Aby wspomóc walkę ze stanem zapalnym należy wprowadzić działania przywracające fizjologiczne funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego. Ważna jest praca żołądka, trzustki, wątroby, a przede wszystkim jelit.

W tym kontekście duże znaczenie mają probiotyki i dieta wspomagająca mikrobiotę. Probiotyki zawierają różne szczepy bakterii jelitowych, naturalnie występujących w naszym przewodzie pokarmowym. Prawidłowy skład naszej mikroflory jelitowej ma duże znaczenie dla odporności organizmu i chroni nas przed chorobami. Szczep Lactobacillus plantarum ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zmniejsza stężenia interleukin zapalnych (IL-1) i zwiększa stężenia tych, które tłumią stan zapalny (jak IL-10). Natomiast Bifidobacterium oraz Lactobacillus łagodzą stan zapalny w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego.

Co warto wprowadzić do codziennego jadłospisu?

Te produkty pomogą ci, jeśli borykasz się ze stanem zapalnym:

  • Zdrowe tłuszcze – np. oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, ogórecznika, czarnuszki, a przede wszystkim olej lniany, który jest również źródłem kwasów omega-3. Znajdziemy je również w rybach, a najbezpieczniejszą formą przyjmowania jest suplementacja tranu z certyfikatem czystości.
  • Błonnik pokarmowy – wspomaga oczyszczanie jelit i karmi mikrobiom.
  • Pyłek pszczeli – to skarbnica witamin takich jak A, B, E i P. Ze względu na to często jest stosowany jako odżywka, która wyrównuje poziom witamin i minerałów.
  • Aloes – jest zabójczy dla patogenów. Zawarte w liściach substancje czynne ograniczają rozwój chorobotwórczych bakterii. Mogą również dezaktywować wirusy. Korzystnie wpływa na skład mikroflory przewodu pokarmowego, eliminuje chorobotwórcze mikroorganizmy i pobudza rozwój pożądanych szczepów bakterii probiotycznych.
  • Kakao – dzięki naturalnym polifenolom zmniejsza stan zapalny w naczyniach i sercu, co chroni przed zawałem.
  • Warzywa – kapusta, kalafior, brukselka, brokuł, cebula.
  • Owoce – granat, ananas, grejpfrut, owoce leśne (szczególnie jagody).
  • Kurkumina – to składnik żółtej kurkumy, jest silnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie, chroni przed rozwojem licznych chorób, a nawet ma właściwości zabójcze dla komórek raka.
  • Chili – nie tylko przyspiesza metabolizm, ale jej dodatek zmniejsza też stan zapalny.
  • Bazylia, pietruszka, szałwia, kardamon, czosnek, goździki, cynamon cejloński, imbir, szafran, gałka muszkatołowa, rozmaryn, lukrecja – to obowiązkowe składniki twojej diety.
  • Zielona herbata – jest źródłem antyoksydantów. Polecam sproszkowaną zieloną herbatę matcha.

Profilaktyczne działanie przeciwzapalne nie musi oznaczać zakupu suplementów. Jeżeli zadbasz o podaż powyższych produktów w swojej diecie, w naturalny sposób wspomożesz organizm.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający walkę organizmu z czymś, co go atakuje. Czyli wprowadza chaos, a jak wiemy – organizm lubi do równowagę.  

Możemy wyróżnić stan zapalny ostry i przewlekły. Ten pierwszy dzieje się tu i teraz, często trzeba przy nim wspomagać organizm, aby szybciej wrócił do zdrowia. Nagły ostry stan zapalny to podwyższona temperatura, uczucie gorąca, zaczerwienienie i ból. Objawy te dość szybko mijają, a powrót do normalnego funkcjonowania nie zajmuje wiele czasu.

Niebezpieczny dla zdrowia jest przewlekły stan zapalny, który przybiera ukrytą formę i długo nie daje żadnych symptomów lub ich charakter nie jest jednoznaczny. Może dawać dyskretne objawy, np. utrata masy ciała, ból, ogólne zmęczenie, ból mięśni. Przewlekły stan zapalny może się toczyć skrycie przez wiele lat i długo nie dawać o sobie znać. To właśnie dlatego jest tak groźny. Uznaje się go za przyczynę wielu chorób, które dają charakterystyczne objawy po wielu latach, gdy są już na bardzo zaawansowanym poziomie. Możemy wymienić tutaj takie choroby jak: parkinson, alzheimer, nowotwory, cukrzyca. Za chroniczny stan zapalny odpowiedzialny jest stres, zanieczyszczenie środowiska, stosowanie używek, nadużywanie leków oraz dieta.

Jak rozpoznać stan zapalny?

W celu wykrycia stanu zapalnego wykonuje się badania krwi. Podstawowe badania to CRP i OB. Do bardziej specjalistycznych należą oznaczenia niektórych interleukin i innych przekaźników (IL-1, IL-12, TNF-α) oraz homocysteina.

Co jest ważne?

W pierwszej kolejności trzeba znaleźć przyczynę i ustalić skuteczną strategię, aby ją usunąć. Tutaj bardzo przydatna jest diagnostyka laboratoryjna i wizyta u lekarza specjalisty.

Podczas pracy z podopiecznymi zauważyłam u nich wspólny mianownik – większość osób borykająca się ze stanem zapalnym miała mniejsze lub większe problemy z przewodem pokarmowym (m.in. refluks, stany zapalne błon śluzowych, zespół jelita drażliwego, dysbioza itp.). Aby wspomóc walkę ze stanem zapalnym należy wprowadzić działania przywracające fizjologiczne funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego. Ważna jest praca żołądka, trzustki, wątroby, a przede wszystkim jelit.

W tym kontekście duże znaczenie mają probiotyki i dieta wspomagająca mikrobiotę. Probiotyki zawierają różne szczepy bakterii jelitowych, naturalnie występujących w naszym przewodzie pokarmowym. Prawidłowy skład naszej mikroflory jelitowej ma duże znaczenie dla odporności organizmu i chroni nas przed chorobami. Szczep Lactobacillus plantarum ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zmniejsza stężenia interleukin zapalnych (IL-1) i zwiększa stężenia tych, które tłumią stan zapalny (jak IL-10). Natomiast Bifidobacterium oraz Lactobacillus łagodzą stan zapalny w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego.

Co warto wprowadzić do codziennego jadłospisu?

Te produkty pomogą ci, jeśli borykasz się ze stanem zapalnym:

  • Zdrowe tłuszcze – np. oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, ogórecznika, czarnuszki, a przede wszystkim olej lniany, który jest również źródłem kwasów omega-3. Znajdziemy je również w rybach, a najbezpieczniejszą formą przyjmowania jest suplementacja tranu z certyfikatem czystości.
  • Błonnik pokarmowy – wspomaga oczyszczanie jelit i karmi mikrobiom.
  • Pyłek pszczeli – to skarbnica witamin takich jak A, B, E i P. Ze względu na to często jest stosowany jako odżywka, która wyrównuje poziom witamin i minerałów.
  • Aloes – jest zabójczy dla patogenów. Zawarte w liściach substancje czynne ograniczają rozwój chorobotwórczych bakterii. Mogą również dezaktywować wirusy. Korzystnie wpływa na skład mikroflory przewodu pokarmowego, eliminuje chorobotwórcze mikroorganizmy i pobudza rozwój pożądanych szczepów bakterii probiotycznych.
  • Kakao – dzięki naturalnym polifenolom zmniejsza stan zapalny w naczyniach i sercu, co chroni przed zawałem.
  • Warzywa – kapusta, kalafior, brukselka, brokuł, cebula.
  • Owoce – granat, ananas, grejpfrut, owoce leśne (szczególnie jagody).
  • Kurkumina – to składnik żółtej kurkumy, jest silnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie, chroni przed rozwojem licznych chorób, a nawet ma właściwości zabójcze dla komórek raka.
  • Chili – nie tylko przyspiesza metabolizm, ale jej dodatek zmniejsza też stan zapalny.
  • Bazylia, pietruszka, szałwia, kardamon, czosnek, goździki, cynamon cejloński, imbir, szafran, gałka muszkatołowa, rozmaryn, lukrecja – to obowiązkowe składniki twojej diety.
  • Zielona herbata – jest źródłem antyoksydantów. Polecam sproszkowaną zieloną herbatę matcha.

Profilaktyczne działanie przeciwzapalne nie musi oznaczać zakupu suplementów. Jeżeli zadbasz o podaż powyższych produktów w swojej diecie, w naturalny sposób wspomożesz organizm.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Berdys
28 stycznia 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…

WIĘCEJ >

Witamina C na odporność

Czy witamina C rzeczywiście wspomaga naszą odporność? Czy warto ją brać, czy to może kolejny chwyt marketingowy? Przeczytaj o jej właściwościach! Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, jest formą nietrwałą, wrażliwą na działanie tlenu,…

WIĘCEJ >
jak przygotować się do badań

Jak przygotować się do badań?

Decyzja o zrobieniu badań jest bardzo ważna, ale nie wystarczy jedynie danego dnia udać się do laboratorium. Wcześniej trzeba zadbać o kilka kwestii. Sprawdź, jak przygotować się do badań. Najczęściej pobieranym materiałem do badań laboratoryjnych…

WIĘCEJ >
owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Tak wiele mówi się o tym, aby jeść warzywa, ale nie zapominajmy, że owoce też mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce. Oczywiście, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na owoce…

WIĘCEJ >