fbpx
Szukaj
open close

Dieta przeciwzapalna – na czym polega?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
dieta przeciwzapalna

Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna.

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny to naturalny proces, który powstaje w wyniku czynnika uszkadzającego. Taki mechanizm jest naszemu organizmowi potrzebny, by jego układ immunologiczny mógł bronić się i zwalczać sytuacje potencjalnie zagrażające życiu i zdrowiu. Stan zapalny przez wiele lat może nie dawać nagłych i gwałtownych objawów, dlatego często przez wiele osób jest bagatelizowany. Przewlekłe stany zapalne mogą doprowadzać do powstania chorób o podłożu metabolicznym, nowotworów, a w konsekwencji do wyniszczenia organizmu na skutek osłabienia odporności.

Wśród przyczyn wywołujących stan zapalny można wyróżnić czynniki zewnętrzne natury:

  • fizycznej (mechaniczne promieniowanie jonizujące, pole magnetyczne, fale ultradźwiękowe),
  • chemicznej,
  • biologicznej (bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, endotoksyny).

A także te wynikające w dużej mierze z nieprawidłowego stylu życia:

  • nieprawidłowa dieta (nadmierne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, produktów obfitujących w utwardzone kwasy tłuszczowe typu trans, zbyt mała ilość owoców, warzyw, a także błonnika pokarmowego),
  • niska, a także nadmierna aktywność fizyczna,
  • nadwaga i otyłość,
  • chroniczny stres,
  • brak snu i regeneracji,
  • przewlekłe choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, cukrzyca typu pierwszego, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty),
  • podwyższony poziom homocysteiny (na skutek polimorfizmu genu MTHFR lub niedoborowej podaży witamin z grupy B oraz kwasu foliowego),
  • zaburzona mikroflora jelitowa (niedobór bakterii ze szczepów Lactobacillus oraz Bifidobacterium),
  • nieustanna ekspozycja na emisję niebieskiego światła pochodząca z elektronicznych urządzeń.
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dieta przeciwzapalna

Wszystkie powyższe czynniki w większym lub mniejszym stopniu nasilają stan zapalny, na który każdy organizm jest nieustannie narażony. Aby temu zapobiec, należy wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu większą ilość składników o działaniu przeciwzapalnym. Duże znaczenie wykazują substancje określane mianem antyoksydantów.

Warto zadbać o zwiększoną podaż:

  • owoców i warzyw, które zawierają antyoksydanty, między innymi w postaci: antocyjanów, polifenoli, witamin (owoce jagodowe, cytrusy, zielone, żółte i pomarańczowe warzywa itp.),
  • tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9 (ryby, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona, awokado),
  • błonnika pokarmowego, zwłaszcza nierozpuszczalnego (owoce i warzywa),
  • produktów będących wynikiem fermentacji kwasu mlekowego, np. kiszone warzywa.

Należy zadbać o zmniejszoną ilość:

  • produktów wysokoprzetworzonych (żywność typu fast food, słodycze, wyroby cukiernicze, słone przekąski itp.),
  • produktów zawierających tłuszcze trans (margaryny, żywność typu fast food),
  • cukru prostego w diecie (również syropu glukozowo-fruktozowego oraz innych słodzików),
  • produktów, których nie tolerujemy, które nas alergizują i które nam szkodzą.

Dieta przeciwzapalna to przede wszystkim taka, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu nie doprowadza do niedoborów, a co za tym idzie – stresu dla organizmu. Warto pamiętać o tym, że oprócz prawidłowego żywienia niezbędna w walce ze stanami zapalnymi jest umiarkowana aktywność fizyczna, redukcja codziennego stresu, regeneracja oraz wyciszenie organizmu.

Obejrzyj webinar: Stany zapalne – diagnostyka i eliminacja

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna.

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny to naturalny proces, który powstaje w wyniku czynnika uszkadzającego. Taki mechanizm jest naszemu organizmowi potrzebny, by jego układ immunologiczny mógł bronić się i zwalczać sytuacje potencjalnie zagrażające życiu i zdrowiu. Stan zapalny przez wiele lat może nie dawać nagłych i gwałtownych objawów, dlatego często przez wiele osób jest bagatelizowany. Przewlekłe stany zapalne mogą doprowadzać do powstania chorób o podłożu metabolicznym, nowotworów, a w konsekwencji do wyniszczenia organizmu na skutek osłabienia odporności.

Wśród przyczyn wywołujących stan zapalny można wyróżnić czynniki zewnętrzne natury:

  • fizycznej (mechaniczne promieniowanie jonizujące, pole magnetyczne, fale ultradźwiękowe),
  • chemicznej,
  • biologicznej (bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, endotoksyny).

A także te wynikające w dużej mierze z nieprawidłowego stylu życia:

  • nieprawidłowa dieta (nadmierne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, produktów obfitujących w utwardzone kwasy tłuszczowe typu trans, zbyt mała ilość owoców, warzyw, a także błonnika pokarmowego),
  • niska, a także nadmierna aktywność fizyczna,
  • nadwaga i otyłość,
  • chroniczny stres,
  • brak snu i regeneracji,
  • przewlekłe choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, cukrzyca typu pierwszego, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty),
  • podwyższony poziom homocysteiny (na skutek polimorfizmu genu MTHFR lub niedoborowej podaży witamin z grupy B oraz kwasu foliowego),
  • zaburzona mikroflora jelitowa (niedobór bakterii ze szczepów Lactobacillus oraz Bifidobacterium),
  • nieustanna ekspozycja na emisję niebieskiego światła pochodząca z elektronicznych urządzeń.
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dieta przeciwzapalna

Wszystkie powyższe czynniki w większym lub mniejszym stopniu nasilają stan zapalny, na który każdy organizm jest nieustannie narażony. Aby temu zapobiec, należy wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu większą ilość składników o działaniu przeciwzapalnym. Duże znaczenie wykazują substancje określane mianem antyoksydantów.

Warto zadbać o zwiększoną podaż:

  • owoców i warzyw, które zawierają antyoksydanty, między innymi w postaci: antocyjanów, polifenoli, witamin (owoce jagodowe, cytrusy, zielone, żółte i pomarańczowe warzywa itp.),
  • tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9 (ryby, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona, awokado),
  • błonnika pokarmowego, zwłaszcza nierozpuszczalnego (owoce i warzywa),
  • produktów będących wynikiem fermentacji kwasu mlekowego, np. kiszone warzywa.

Należy zadbać o zmniejszoną ilość:

  • produktów wysokoprzetworzonych (żywność typu fast food, słodycze, wyroby cukiernicze, słone przekąski itp.),
  • produktów zawierających tłuszcze trans (margaryny, żywność typu fast food),
  • cukru prostego w diecie (również syropu glukozowo-fruktozowego oraz innych słodzików),
  • produktów, których nie tolerujemy, które nas alergizują i które nam szkodzą.

Dieta przeciwzapalna to przede wszystkim taka, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu nie doprowadza do niedoborów, a co za tym idzie – stresu dla organizmu. Warto pamiętać o tym, że oprócz prawidłowego żywienia niezbędna w walce ze stanami zapalnymi jest umiarkowana aktywność fizyczna, redukcja codziennego stresu, regeneracja oraz wyciszenie organizmu.

Obejrzyj webinar: Stany zapalne – diagnostyka i eliminacja

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Jagoda Kłębek
23 stycznia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

mięso

Mięso w diecie paleo

Paleo = mięso? I tak, i nie. Umówmy się, mięso potrzebne jest nie tylko w diecie paleo. Przecież wszyscy jedzą mięso (oprócz wegan/wegetarian/frutarian itd.). Poza tym w diecie paleo nie je się głównie tego produktu….

WIĘCEJ >

Wątroba – jak o nią zadbać?

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Sprawdź, jak o nią zadbać. Wątroba pełni różnorakie funkcje, m.in.: wydziela żółć potrzebną do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów, bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów,…

WIĘCEJ >
suplementy

Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych

Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność. W związku z tym wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego środka powinno być ocenienie…

WIĘCEJ >
chleb

Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej

W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…

WIĘCEJ >