fbpx
logo
Szukaj
open close

Dieta przeciwzapalna – na czym polega?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Dieta przeciwzapalna – na czym polega?

dieta przeciwzapalna

Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna.

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny to naturalny proces, który powstaje w wyniku czynnika uszkadzającego. Taki mechanizm jest naszemu organizmowi potrzebny, by jego układ immunologiczny mógł bronić się i zwalczać sytuacje potencjalnie zagrażające życiu i zdrowiu. Stan zapalny przez wiele lat może nie dawać nagłych i gwałtownych objawów, dlatego często przez wiele osób jest bagatelizowany. Przewlekłe stany zapalne mogą doprowadzać do powstania chorób o podłożu metabolicznym, nowotworów, a w konsekwencji do wyniszczenia organizmu na skutek osłabienia odporności.

Wśród przyczyn wywołujących stan zapalny można wyróżnić czynniki zewnętrzne natury:

  • fizycznej (mechaniczne promieniowanie jonizujące, pole magnetyczne, fale ultradźwiękowe),
  • chemicznej,
  • biologicznej (bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, endotoksyny).

A także te wynikające w dużej mierze z nieprawidłowego stylu życia:

  • nieprawidłowa dieta (nadmierne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, produktów obfitujących w utwardzone kwasy tłuszczowe typu trans, zbyt mała ilość owoców, warzyw, a także błonnika pokarmowego),
  • niska, a także nadmierna aktywność fizyczna,
  • nadwaga i otyłość,
  • chroniczny stres,
  • brak snu i regeneracji,
  • przewlekłe choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, cukrzyca typu pierwszego, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty),
  • podwyższony poziom homocysteiny (na skutek polimorfizmu genu MTHFR lub niedoborowej podaży witamin z grupy B oraz kwasu foliowego),
  • zaburzona mikroflora jelitowa (niedobór bakterii ze szczepów Lactobacillus oraz Bifidobacterium),
  • nieustanna ekspozycja na emisję niebieskiego światła pochodząca z elektronicznych urządzeń.
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dieta przeciwzapalna

Wszystkie powyższe czynniki w większym lub mniejszym stopniu nasilają stan zapalny, na który każdy organizm jest nieustannie narażony. Aby temu zapobiec, należy wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu większą ilość składników o działaniu przeciwzapalnym. Duże znaczenie wykazują substancje określane mianem antyoksydantów.

Warto zadbać o zwiększoną podaż:

  • owoców i warzyw, które zawierają antyoksydanty, między innymi w postaci: antocyjanów, polifenoli, witamin (owoce jagodowe, cytrusy, zielone, żółte i pomarańczowe warzywa itp.),
  • tłuszczów pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9 (ryby, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona, awokado),
  • błonnika pokarmowego, zwłaszcza nierozpuszczalnego (owoce i warzywa),
  • produktów będących wynikiem fermentacji kwasu mlekowego, np. kiszone warzywa.

Należy zadbać o zmniejszoną ilość:

  • produktów wysokoprzetworzonych (żywność typu fast food, słodycze, wyroby cukiernicze, słone przekąski itp.),
  • produktów zawierających tłuszcze trans (margaryny, żywność typu fast food),
  • cukru prostego w diecie (również syropu glukozowo-fruktozowego oraz innych słodzików),
  • produktów, których nie tolerujemy, które nas alergizują i które nam szkodzą.

Dieta przeciwzapalna to przede wszystkim taka, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu nie doprowadza do niedoborów, a co za tym idzie – stresu dla organizmu. Warto pamiętać o tym, że oprócz prawidłowego żywienia niezbędna w walce ze stanami zapalnymi jest umiarkowana aktywność fizyczna, redukcja codziennego stresu, regeneracja oraz wyciszenie organizmu.

Obejrzyj webinar: Stany zapalne – diagnostyka i eliminacja

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna.

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny to naturalny proces, który powstaje w wyniku czynnika uszkadzającego. Taki mechanizm jest naszemu organizmowi potrzebny, by jego układ immunologiczny mógł bronić się i zwalczać sytuacje potencjalnie zagrażające życiu i zdrowiu. Stan zapalny przez wiele lat może nie dawać nagłych i gwałtownych objawów, dlatego często przez wiele osób jest bagatelizowany. Przewlekłe stany zapalne mogą doprowadzać do powstania chorób o podłożu metabolicznym, nowotworów, a w konsekwencji do wyniszczenia organizmu na skutek osłabienia odporności.

Wśród przyczyn wywołujących stan zapalny można wyróżnić czynniki zewnętrzne natury:

  • fizycznej (mechaniczne promieniowanie jonizujące, pole magnetyczne, fale ultradźwiękowe),
  • chemicznej,
  • biologicznej (bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, endotoksyny).

A także te wynikające w dużej mierze z nieprawidłowego stylu życia:

  • nieprawidłowa dieta (nadmierne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, produktów obfitujących w utwardzone kwasy tłuszczowe typu trans, zbyt mała ilość owoców, warzyw, a także błonnika pokarmowego),
  • niska, a także nadmierna aktywność fizyczna,
  • nadwaga i otyłość,
  • chroniczny stres,
  • brak snu i regeneracji,
  • przewlekłe choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, cukrzyca typu pierwszego, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty),
  • podwyższony poziom homocysteiny (na skutek polimorfizmu genu MTHFR lub niedoborowej podaży witamin z grupy B oraz kwasu foliowego),
  • zaburzona mikroflora jelitowa (niedobór bakterii ze szczepów Lactobacillus oraz Bifidobacterium),
  • nieustanna ekspozycja na emisję niebieskiego światła pochodząca z elektronicznych urządzeń.
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dieta przeciwzapalna

Wszystkie powyższe czynniki w większym lub mniejszym stopniu nasilają stan zapalny, na który każdy organizm jest nieustannie narażony. Aby temu zapobiec, należy wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu większą ilość składników o działaniu przeciwzapalnym. Duże znaczenie wykazują substancje określane mianem antyoksydantów.

Warto zadbać o zwiększoną podaż:

  • owoców i warzyw, które zawierają antyoksydanty, między innymi w postaci: antocyjanów, polifenoli, witamin (owoce jagodowe, cytrusy, zielone, żółte i pomarańczowe warzywa itp.),
  • tłuszczów pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9 (ryby, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona, awokado),
  • błonnika pokarmowego, zwłaszcza nierozpuszczalnego (owoce i warzywa),
  • produktów będących wynikiem fermentacji kwasu mlekowego, np. kiszone warzywa.

Należy zadbać o zmniejszoną ilość:

  • produktów wysokoprzetworzonych (żywność typu fast food, słodycze, wyroby cukiernicze, słone przekąski itp.),
  • produktów zawierających tłuszcze trans (margaryny, żywność typu fast food),
  • cukru prostego w diecie (również syropu glukozowo-fruktozowego oraz innych słodzików),
  • produktów, których nie tolerujemy, które nas alergizują i które nam szkodzą.

Dieta przeciwzapalna to przede wszystkim taka, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu nie doprowadza do niedoborów, a co za tym idzie – stresu dla organizmu. Warto pamiętać o tym, że oprócz prawidłowego żywienia niezbędna w walce ze stanami zapalnymi jest umiarkowana aktywność fizyczna, redukcja codziennego stresu, regeneracja oraz wyciszenie organizmu.

Obejrzyj webinar: Stany zapalne – diagnostyka i eliminacja

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
23 stycznia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

styl życia a odporność

Styl życia a odporność – 3 ważne elementy

To już ostatni artykuł z serii o wzmacnianiu odporności. Po omówieniu tego, jak poprawić odporność za pomocą diety, jak zadbać o jelita i jak dobrać odpowiednie suplementy, pozostał nam jeszcze jeden ważny temat. Sprawdź, jaki…

WIĘCEJ >
jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego

Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 3

Przedstawiamy kilka kolejnych rad jak poradzić sobie po wyjściu od dietetyka, gdy chcemy wprowadzić w życie zmianę diety.

WIĘCEJ >

Superfoods – magiczna żywność

Superfoods są produktami, które mają wyjątkowe właściwości odżywcze, a poprzez zawartość składników pokarmowych mogą konkretne wpływać na organizm. Jakie produkty zaliczymy do tej grupy? Superfoods zawierają witaminy, minerały, fitozwiązki, enzymy lub jakieś szczególne substancje, które…

WIĘCEJ >
gluten, pszenica

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to białko…

WIĘCEJ >