
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy, że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego produktu tak dobrego dla zdrowia. Może poza aloesem, który również jest wyjątkowym pod względem składu i właściwości.
Właściwości prozdrowotne
Oliwa ma właściwości:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwaterogenne,
- przeciwrakowe,
- przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplazmie),
- przeciwwirusowe.
Ponadto:
- chroni cholesterol przed utlenianiem,
- zwiększa produkcję tlenku azotu,
- chroni mitochondria.
Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści
W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori oraz Staphylococcus aureus. Chronią także przeciwko wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusom i wirusom wywołującym „przeziębienie”.
Korzyści
Bardzo ważne, by wybierać oliwę extra virgin, czyli tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia i zapakowaną w ciemną, szklaną butelkę. Ponadto im bardziej oliwa jest gorzka, tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.
Oliwa:
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych,
- łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz w insulinooporności,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu,
- skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu,
- zmniejsza ciśnienie krwi wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu.
To może Cię zainteresować:
- Tłuszcze i cholesterol
- Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
- Które tłuszcze są szkodliwe?
Sprawdź nasze e-booki:

Źródła
- Omar S., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21179340/ (28.09.2017).
- Tripoli E. i in., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/ (28.09.2017).
Autor

Iwona Wierzbicka
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy, że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego produktu tak dobrego dla zdrowia. Może poza aloesem, który również jest wyjątkowym pod względem składu i właściwości.
Właściwości prozdrowotne
Oliwa ma właściwości:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwaterogenne,
- przeciwrakowe,
- przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplazmie),
- przeciwwirusowe.
Ponadto:
- chroni cholesterol przed utlenianiem,
- zwiększa produkcję tlenku azotu,
- chroni mitochondria.
Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści
W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori oraz Staphylococcus aureus. Chronią także przeciwko wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusom i wirusom wywołującym „przeziębienie”.
Korzyści
Bardzo ważne, by wybierać oliwę extra virgin, czyli tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia i zapakowaną w ciemną, szklaną butelkę. Ponadto im bardziej oliwa jest gorzka, tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.
Oliwa:
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych,
- łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz w insulinooporności,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu,
- skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu,
- zmniejsza ciśnienie krwi wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu.
To może Cię zainteresować:
- Tłuszcze i cholesterol
- Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
- Które tłuszcze są szkodliwe?
Sprawdź nasze e-booki:

Źródła
- Omar S., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21179340/ (28.09.2017).
- Tripoli E. i in., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/ (28.09.2017).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Radio Opole – Obalamy Mity Dietetyczne
Iwona Wierzbicka dla Radia Opole o mitach dietetycznych, zaletach diety Paleo, o adaptacji człowieka do współczesnych warunków, gdzie żywność zmieniła się na gorszą jakościowo. Dowiedz się jakie produkty najlepiej wybierać oraz jak wpływa na organizm
WIĘCEJ >Radio Opole: Ekologia i zdrowy styl życia
W dzisiejszych czasach ciężko jest żyć zgodnie z naturą. W audycji opowiadamy o zdrowym stylu życia, czyli jak do tego dążyć, co jest ważne i jak zminimalizować "chemiczny efekt" działającego na nas otoczenia. O dziczyźnie,
WIĘCEJ >Wątróbka – naturalna multiwitamina
Wątróbka to obecnie najtańszy kawałek mięsa, ale mało kto za nią przepada, dlatego czasami trudno ją kupić w sklepie mięsnym. Tymczasem warto się do niej przekonać i wprowadzić ją do swojej diety. Sprawdź, dlaczego. W…
WIĘCEJ >Nietolerancja fruktozy
Nietolerancja fruktozy to niewłaściwa reakcja organizmu po spożyciu produktów zawierających fruktozę. Dowiedz się więcej na ten temat. Fruktoza to cukier prosty, który znajduje się w owocach (zarówno świeżych, jak i suszonych), a także w sokach…
WIĘCEJ >