W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy, że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego produktu tak dobrego dla zdrowia. Może poza aloesem, który również jest wyjątkowym pod względem składu i właściwości.
Właściwości prozdrowotne
Oliwa ma właściwości:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwaterogenne,
- przeciwrakowe,
- przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplazmie),
- przeciwwirusowe.
Ponadto:
- chroni cholesterol przed utlenianiem,
- zwiększa produkcję tlenku azotu,
- chroni mitochondria.
Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści
W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori oraz Staphylococcus aureus. Chronią także przeciwko wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusom i wirusom wywołującym „przeziębienie”.
Korzyści
Bardzo ważne, by wybierać oliwę extra virgin, czyli tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia i zapakowaną w ciemną, szklaną butelkę. Ponadto im bardziej oliwa jest gorzka, tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.
Oliwa:
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych,
- łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz w insulinooporności,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu,
- skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu,
- zmniejsza ciśnienie krwi wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu.
To może Cię zainteresować:
- Tłuszcze i cholesterol
- Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
- Które tłuszcze są szkodliwe?
Sprawdź nasze e-booki:
Źródła
- Omar S., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21179340/ (28.09.2017).
- Tripoli E. i in., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/ (28.09.2017).
Autor
Iwona Wierzbicka
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy, że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego produktu tak dobrego dla zdrowia. Może poza aloesem, który również jest wyjątkowym pod względem składu i właściwości.
Właściwości prozdrowotne
Oliwa ma właściwości:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwaterogenne,
- przeciwrakowe,
- przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplazmie),
- przeciwwirusowe.
Ponadto:
- chroni cholesterol przed utlenianiem,
- zwiększa produkcję tlenku azotu,
- chroni mitochondria.
Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści
W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori oraz Staphylococcus aureus. Chronią także przeciwko wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusom i wirusom wywołującym „przeziębienie”.
Korzyści
Bardzo ważne, by wybierać oliwę extra virgin, czyli tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia i zapakowaną w ciemną, szklaną butelkę. Ponadto im bardziej oliwa jest gorzka, tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.
Oliwa:
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych,
- łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz w insulinooporności,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu,
- skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu,
- zmniejsza ciśnienie krwi wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu.
To może Cię zainteresować:
- Tłuszcze i cholesterol
- Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
- Które tłuszcze są szkodliwe?
Sprawdź nasze e-booki:
Źródła
- Omar S., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21179340/ (28.09.2017).
- Tripoli E. i in., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/ (28.09.2017).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Wiosna idzie – czas na odchudzanie
Zmień życie raz na zawsze na lepsze, pokochaj swój nowy styl życia, pokochaj "nowe" jedzenie, naucz się robić zakupy, naucz się przygotowywać posiłki, poświęć na to 1 miesiąc swojego życia, a już nigdy co wiosnę
WIĘCEJ >Ciąża a Hashimoto – czy to możliwe?
Choroby autoimmunizacyjne, a taką jest m.in. Hashimoto, wiążą się z większym ryzykiem poronienia lub wystąpienia wad płodu. Niskie miano przeciwciał zwiększa szansę na urodzenie zdrowego dziecka, dlatego do ciąży warto się przygotować m.in. poprzez zmianę…
WIĘCEJ >Kwasy tłuszczowe. Nie bój się boczku i jaj!
Kwasy tłuszczowe (tłuszcze) – w uproszczeniu – dzielą się na nasycone i nienasycone (jednonienasycone – omega-9 i wielonienasycone – omega-3 i omega-6, nazywane niezbędnymi nienasyconymi). W tym miejscu mogłabym od razu napisać, że kwasy tłuszczowe…
WIĘCEJ >Przekąski na imprezę – 15 pomysłów
Na sylwestra, urodziny czy po prostu domówkę – te przekąski na pewno przypadną do gustu twoim gościom. Sprawdź nasze propozycje na szybkie i smaczne dania. Spring rolls (sajgonki) Składniki: Sajgonki: pierś kurczaka (200 g) pietruszka…
WIĘCEJ >