Mitochondria. 30 rad, jak żyć zdrowo
Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energii i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie.
Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do dysfunkcji mitochondrium, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie. Przy czym podkreślam – nie chodzi o jedzenie, lecz odżywianie.
Obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie
Te rady zmienią twoje życie na lepsze
Kilka ważnych rad:
- Unikaj produktów z fabryki.
- Jedz to, co urosło lub się urodziło.
- Sięgaj po to, co jest pokarmem, a nie tylko go udaje.
- Jedz po to, by odżywiać organizm, a nie go przytulać – jedzenie nie jest pluszowym misiem i nie zastąpi ci seksu czy przytulenia.
- Unikaj: zbóż (lub mocno je ogranicz), pszenicy, produktów mlecznych (wyjątek: masło), alkoholu.
- Wyeliminuj: słodycze, słodziki.
- Spożywaj tłuszcze – błony komórkowe ich potrzebują.
- Zadbaj o pełnowartościowe białko: mięso, jaja, podroby, ryby (ostrożnie ze względu na toksyny).
- Zadbaj o dobrej jakości produkty!
- Nie smaż! Duś, gotuj, gotuj na parze lub jedz coś surowego.
- Sięgaj po wątróbkę – to multiwitamina.
- Jedz serca – mają Q10.
- Zadbaj o regularny dowóz cholesterolu! To twój antyoksydant i prekursor do produkcji hormonów (obejrzyj film na temat tłuszczu i cholesterolu).
- Spożywaj warzywa zielone, liściaste, kapustne, kiełki – dostarczają niezbędnej siarki oraz sulforafanu.
- Jeśli tolerujesz, to włącz do diety orzechy włoskie, laskowe i pestki dyni (ale ich nie podgrzewaj).
- Dodawaj do wszystkiego prawdziwą oliwę.
- Jedz awokado.
- Spożywaj owoce jagodowe i czerwone warzywa.
- Jedz śniadania białkowo-tłuszczowe.
- Na kolację zrezygnuj z białka, bo długo się trawi.
- Zadbaj o 12-godzinną przerwę od jedzenia (od kolacji do śniadania).
- Wydłuż przerwy między posiłkami do 4–6 godzin.
- Pij tylko wodę (bez dodatków).
- Możesz wypić 1, maksymalnie 2 kawy (jeśli czujesz się po nich dobrze).
- Zadbaj o sen – to jedyna szansa na regenerację.
- Codziennie przebywaj na świeżym powietrzu, zrób 10 tysięcy kroków.
- Wyreguluj rytm dobowy.
- Odpocznij, kiedy tego potrzebujesz, nie pobudzaj się.
- Ustal z dietetykiem indywidualną suplementację (nie potrzebujesz wszystkiego, ale jeśli jesteś chory, to zapewne potrzebujesz jakiegoś wspomagania).
- Ogranicz kosmetyki.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
To może cię zainteresować:
Autor
Iwona Wierzbicka
Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energii i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie.
Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do dysfunkcji mitochondrium, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie. Przy czym podkreślam – nie chodzi o jedzenie, lecz odżywianie.
Obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie
Te rady zmienią twoje życie na lepsze
Kilka ważnych rad:
- Unikaj produktów z fabryki.
- Jedz to, co urosło lub się urodziło.
- Sięgaj po to, co jest pokarmem, a nie tylko go udaje.
- Jedz po to, by odżywiać organizm, a nie go przytulać – jedzenie nie jest pluszowym misiem i nie zastąpi ci seksu czy przytulenia.
- Unikaj: zbóż (lub mocno je ogranicz), pszenicy, produktów mlecznych (wyjątek: masło), alkoholu.
- Wyeliminuj: słodycze, słodziki.
- Spożywaj tłuszcze – błony komórkowe ich potrzebują.
- Zadbaj o pełnowartościowe białko: mięso, jaja, podroby, ryby (ostrożnie ze względu na toksyny).
- Zadbaj o dobrej jakości produkty!
- Nie smaż! Duś, gotuj, gotuj na parze lub jedz coś surowego.
- Sięgaj po wątróbkę – to multiwitamina.
- Jedz serca – mają Q10.
- Zadbaj o regularny dowóz cholesterolu! To twój antyoksydant i prekursor do produkcji hormonów (obejrzyj film na temat tłuszczu i cholesterolu).
- Spożywaj warzywa zielone, liściaste, kapustne, kiełki – dostarczają niezbędnej siarki oraz sulforafanu.
- Jeśli tolerujesz, to włącz do diety orzechy włoskie, laskowe i pestki dyni (ale ich nie podgrzewaj).
- Dodawaj do wszystkiego prawdziwą oliwę.
- Jedz awokado.
- Spożywaj owoce jagodowe i czerwone warzywa.
- Jedz śniadania białkowo-tłuszczowe.
- Na kolację zrezygnuj z białka, bo długo się trawi.
- Zadbaj o 12-godzinną przerwę od jedzenia (od kolacji do śniadania).
- Wydłuż przerwy między posiłkami do 4–6 godzin.
- Pij tylko wodę (bez dodatków).
- Możesz wypić 1, maksymalnie 2 kawy (jeśli czujesz się po nich dobrze).
- Zadbaj o sen – to jedyna szansa na regenerację.
- Codziennie przebywaj na świeżym powietrzu, zrób 10 tysięcy kroków.
- Wyreguluj rytm dobowy.
- Odpocznij, kiedy tego potrzebujesz, nie pobudzaj się.
- Ustal z dietetykiem indywidualną suplementację (nie potrzebujesz wszystkiego, ale jeśli jesteś chory, to zapewne potrzebujesz jakiegoś wspomagania).
- Ogranicz kosmetyki.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Podobne tematy
Dlaczego ciągle jest mi zimno?
W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka…
WIĘCEJ >Kaszel i katar u dziecka – co ma z tym wspólnego nabiał?
U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.
WIĘCEJ >Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 2
Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany
WIĘCEJ >Czy Hashimoto można wyleczyć?
Czy Hashimoto można wyleczyć? Można wprowadzić chorobę w remisję, czyli wyciszyć ją tak, aby ani objawy, ani wyniki badań na nią nie wskazywały. Jednak co do wyleczenia – tutaj świat nauki jest zgodny: nie da się…
WIĘCEJ >