fbpx
logo
Szukaj
open close

Mitochondria. 30 rad, jak żyć zdrowo

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mitochondria. 30 rad, jak żyć zdrowo

Mitochondria. 30 rad, jak żyć zdrowo

Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energii i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie. 

Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do dysfunkcji mitochondrium, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie. Przy czym podkreślam – nie chodzi o jedzenie, lecz odżywianie.

Te rady zmienią twoje życie na lepsze

Kilka ważnych rad:

  1. Unikaj produktów z fabryki.
  2. Jedz to, co urosło lub się urodziło.
  3. Sięgaj po to, co jest pokarmem, a nie tylko go udaje.
  4. Jedz po to, by odżywiać organizm, a nie go przytulać – jedzenie nie jest pluszowym misiem i nie zastąpi ci seksu czy przytulenia.
  5. Unikaj: zbóż (lub mocno je ogranicz), pszenicy, produktów mlecznych (wyjątek: masło), alkoholu.
  6. Wyeliminuj: słodycze, słodziki.
  7. Spożywaj tłuszcze – błony komórkowe ich potrzebują.
  8. Zadbaj o pełnowartościowe białko: mięso, jaja, podroby, ryby (ostrożnie ze względu na toksyny).
  9. Zadbaj o dobrej jakości produkty!
  10. Nie smaż! Duś, gotuj, gotuj na parze lub jedz coś surowego.
  11. Sięgaj po wątróbkę – to multiwitamina.
  12. Jedz serca – mają Q10.
  13. Zadbaj o regularny dowóz cholesterolu! To twój antyoksydant i prekursor do produkcji hormonów (obejrzyj film na temat tłuszczu i cholesterolu).
  14. Spożywaj warzywa zielone, liściaste, kapustne, kiełki – dostarczają niezbędnej siarki oraz sulforafanu.
  15. Jeśli tolerujesz, to włącz do diety orzechy włoskie, laskowe i pestki dyni (ale ich nie podgrzewaj).
  16. Dodawaj do wszystkiego prawdziwą oliwę.
  17. Jedz awokado.
  18. Spożywaj owoce jagodowe i czerwone warzywa.
  19. Jedz śniadania białkowo-tłuszczowe.
  20. Na kolację zrezygnuj z białka, bo długo się trawi.
  21. Zadbaj o 12-godzinną przerwę od jedzenia (od kolacji do śniadania).
  22. Wydłuż przerwy między posiłkami do 4–6 godzin.
  23. Pij tylko wodę (bez dodatków).
  24. Możesz wypić 1, maksymalnie 2 kawy (jeśli czujesz się po nich dobrze).
  25. Zadbaj o sen – to jedyna szansa na regenerację.
  26. Codziennie przebywaj na świeżym powietrzu, zrób 10 tysięcy kroków.
  27. Wyreguluj rytm dobowy.
  28. Odpocznij, kiedy tego potrzebujesz, nie pobudzaj się.
  29. Ustal z dietetykiem indywidualną suplementację (nie potrzebujesz wszystkiego, ale jeśli jesteś chory, to zapewne potrzebujesz jakiegoś wspomagania).
  30. Ogranicz kosmetyki.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energii i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie. 

Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do dysfunkcji mitochondrium, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie. Przy czym podkreślam – nie chodzi o jedzenie, lecz odżywianie.

Te rady zmienią twoje życie na lepsze

Kilka ważnych rad:

  1. Unikaj produktów z fabryki.
  2. Jedz to, co urosło lub się urodziło.
  3. Sięgaj po to, co jest pokarmem, a nie tylko go udaje.
  4. Jedz po to, by odżywiać organizm, a nie go przytulać – jedzenie nie jest pluszowym misiem i nie zastąpi ci seksu czy przytulenia.
  5. Unikaj: zbóż (lub mocno je ogranicz), pszenicy, produktów mlecznych (wyjątek: masło), alkoholu.
  6. Wyeliminuj: słodycze, słodziki.
  7. Spożywaj tłuszcze – błony komórkowe ich potrzebują.
  8. Zadbaj o pełnowartościowe białko: mięso, jaja, podroby, ryby (ostrożnie ze względu na toksyny).
  9. Zadbaj o dobrej jakości produkty!
  10. Nie smaż! Duś, gotuj, gotuj na parze lub jedz coś surowego.
  11. Sięgaj po wątróbkę – to multiwitamina.
  12. Jedz serca – mają Q10.
  13. Zadbaj o regularny dowóz cholesterolu! To twój antyoksydant i prekursor do produkcji hormonów (obejrzyj film na temat tłuszczu i cholesterolu).
  14. Spożywaj warzywa zielone, liściaste, kapustne, kiełki – dostarczają niezbędnej siarki oraz sulforafanu.
  15. Jeśli tolerujesz, to włącz do diety orzechy włoskie, laskowe i pestki dyni (ale ich nie podgrzewaj).
  16. Dodawaj do wszystkiego prawdziwą oliwę.
  17. Jedz awokado.
  18. Spożywaj owoce jagodowe i czerwone warzywa.
  19. Jedz śniadania białkowo-tłuszczowe.
  20. Na kolację zrezygnuj z białka, bo długo się trawi.
  21. Zadbaj o 12-godzinną przerwę od jedzenia (od kolacji do śniadania).
  22. Wydłuż przerwy między posiłkami do 4–6 godzin.
  23. Pij tylko wodę (bez dodatków).
  24. Możesz wypić 1, maksymalnie 2 kawy (jeśli czujesz się po nich dobrze).
  25. Zadbaj o sen – to jedyna szansa na regenerację.
  26. Codziennie przebywaj na świeżym powietrzu, zrób 10 tysięcy kroków.
  27. Wyreguluj rytm dobowy.
  28. Odpocznij, kiedy tego potrzebujesz, nie pobudzaj się.
  29. Ustal z dietetykiem indywidualną suplementację (nie potrzebujesz wszystkiego, ale jeśli jesteś chory, to zapewne potrzebujesz jakiegoś wspomagania).
  30. Ogranicz kosmetyki.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
30 kwietnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Superfoods – magiczna żywność

Superfoods są produktami, które mają wyjątkowe właściwości odżywcze, a poprzez zawartość składników pokarmowych mogą konkretne wpływać na organizm. Jakie produkty zaliczymy do tej grupy? Superfoods zawierają witaminy, minerały, fitozwiązki, enzymy lub jakieś szczególne substancje, które…

WIĘCEJ >

Dynia – czy warto ją jeść?

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…

WIĘCEJ >

Nasiona chia – skarbnica składników odżywczych czy zbędny wydatek?

Nasiona chia są uznawane za bogactwo składników mineralnych i witaminowych, ale przede wszystkim za bogate źródło kwasów omega-3. Głównie przyrządza się z nich puddingi, choć przepisów kulinarnych na sławne nasiona jest wiele. Czy nasiona chia…

WIĘCEJ >

Bieganie, uziemianie i terapia zimnem – jakie mam efekty?

Często pytacie mnie o to, po co chodzę zimą boso po trawie. Przeczytaj, jak terapia zimnem wpłynęła na moje zdrowie. Dawniej miałam problemy z tarczycą, suchą skórą, astmą przy lekkim wysiłku. W dodatku wiecznie było…

WIĘCEJ >