fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ogórek i sezon ogórkowy!

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Ogórek i sezon ogórkowy!

ogórek

„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” – ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Czym w ogóle jest ogórek?

Teraz – uwaga – ogórek jest… owocem! Zdziwieni? Ogórek powstaje z zapylonego kwiatu, tak jak owoce. To, że nie rośnie na drzewie, nie ma tu znaczenia. Najlepsze ogórki są oczywiście z własnej działki, czyli gruntowe. Różnią się od szklarniowych tym, że są mniejsze, pękate i mają takie wypustki jak kolce. Szklarniowe są długie, ładne, jednolicie zielone, z gładką skórką. Oczywiście do kiszenia nadają się tylko gruntowe.

Jeśli chodzi o kiszenie ogórków, to bardzo ważne jest, aby wcześniej moczyć je przez kilka godzin. Po pierwsze dzięki temu pozbędziemy się chociaż części nawozów, po drugie ogórki wchłoną wodę i będą bardziej jędrne i sprężyste.

Jakie ma wartości?

Ogórek zawiera:

  • białko (1 g),
  • węglowodany (3 g),
  • witaminy: C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, kwas foliowy, A, E, K;
  • minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Dodatkowo jest niskokaloryczny – zawiera 15 kcal w 100 g.

Aż 90% składu ogórka to woda, dlatego świetnie gasi pragnienie. Dzięki flawonoidom i luteinie ogórki działają antynowotworowo. Ponadto zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga akcję serca. Oprócz tego przyspieszają metabolizm i działają moczopędnie. Szczególnie w lecie warto korzystać z ich właściwości i jeść ich jak najwięcej!

Ogórek jest zielony, dlatego że zawiera chlorofil. Barwnik ten łączy się z toksycznymi związkami w naszym organizmie i pomaga je usunąć. Wyciąg z ogórka często znajduję się w składzie kosmetyków, głównie dla cery trądzikowej (zamyka pory, działa łagodząco na podrażnienia) i poszarzałej (rozświetla).

Ogórek + pomidor = tak czy nie?

Panuje takie powszechne przekonanie, że skandalicznym błędem jest łączenie pomidorów z zielonym ogórkiem. Często ludzie kłócą się o to na różnych forach, blogach itd. Dlaczego tak jest? Ogórki zawierają enzym askorbinazę, który neutralizuje witaminę C.
Nie dotyczy to oczywiście tylko pomidorów, ale wszystkich warzyw i owoców bogatych w witaminę C.

Ale jest na to prosty patent!

Kucharze zostali stworzeni po to, by poprawiać naturę. Otóż aksorbinazę unieczynnia kwas. Wystarczy zatem dodać sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego i problem rozwiązany. Z tego powodu do sałatek używa się sos vinaigrette, który w składzie ma m.in. ocet i cytrynę.

Jeśli robię smoothie z ogórkiem, to najpierw miksuje go z cytryną, a następnie dodaję resztę składników (mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Ajwendieta).

Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” – ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Czym w ogóle jest ogórek?

Teraz – uwaga – ogórek jest… owocem! Zdziwieni? Ogórek powstaje z zapylonego kwiatu, tak jak owoce. To, że nie rośnie na drzewie, nie ma tu znaczenia. Najlepsze ogórki są oczywiście z własnej działki, czyli gruntowe. Różnią się od szklarniowych tym, że są mniejsze, pękate i mają takie wypustki jak kolce. Szklarniowe są długie, ładne, jednolicie zielone, z gładką skórką. Oczywiście do kiszenia nadają się tylko gruntowe.

Jeśli chodzi o kiszenie ogórków, to bardzo ważne jest, aby wcześniej moczyć je przez kilka godzin. Po pierwsze dzięki temu pozbędziemy się chociaż części nawozów, po drugie ogórki wchłoną wodę i będą bardziej jędrne i sprężyste.

Jakie ma wartości?

Ogórek zawiera:

  • białko (1 g),
  • węglowodany (3 g),
  • witaminy: C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, kwas foliowy, A, E, K;
  • minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Dodatkowo jest niskokaloryczny – zawiera 15 kcal w 100 g.

Aż 90% składu ogórka to woda, dlatego świetnie gasi pragnienie. Dzięki flawonoidom i luteinie ogórki działają antynowotworowo. Ponadto zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga akcję serca. Oprócz tego przyspieszają metabolizm i działają moczopędnie. Szczególnie w lecie warto korzystać z ich właściwości i jeść ich jak najwięcej!

Ogórek jest zielony, dlatego że zawiera chlorofil. Barwnik ten łączy się z toksycznymi związkami w naszym organizmie i pomaga je usunąć. Wyciąg z ogórka często znajduję się w składzie kosmetyków, głównie dla cery trądzikowej (zamyka pory, działa łagodząco na podrażnienia) i poszarzałej (rozświetla).

Ogórek + pomidor = tak czy nie?

Panuje takie powszechne przekonanie, że skandalicznym błędem jest łączenie pomidorów z zielonym ogórkiem. Często ludzie kłócą się o to na różnych forach, blogach itd. Dlaczego tak jest? Ogórki zawierają enzym askorbinazę, który neutralizuje witaminę C.
Nie dotyczy to oczywiście tylko pomidorów, ale wszystkich warzyw i owoców bogatych w witaminę C.

Ale jest na to prosty patent!

Kucharze zostali stworzeni po to, by poprawiać naturę. Otóż aksorbinazę unieczynnia kwas. Wystarczy zatem dodać sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego i problem rozwiązany. Z tego powodu do sałatek używa się sos vinaigrette, który w składzie ma m.in. ocet i cytrynę.

Jeśli robię smoothie z ogórkiem, to najpierw miksuje go z cytryną, a następnie dodaję resztę składników (mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Ajwendieta).

Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
25 lipca 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potwór Hashimoto

Kto może więcej wiedzieć o chorobie Hashimoto niż osoby, które na co dzień z nią żyją? Często słyszę, że Hashimoto to teraz taka modna choroba. Ostatnio nawet widziałem, że w jakimś plotkarskim portalu pojawiło się…

WIĘCEJ >

Uważaj na ryby – mogą Ci zaszkodzić

Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa…

WIĘCEJ >

Topinambur – właściwości i przepisy

Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….

WIĘCEJ >
woda z cytryną, woda, cytryna, zgaga, refluks

Czy dieta zasadowa jest skuteczna? Test pH cytryny

Jest dużo sprzeczności na temat tego, jakie pH ma cytryna, jakie woda, a jakie jest dla nas odpowiednie. Czy jak wypijasz kwaśne, to niszczysz sobie żołądek, a jak wypijasz zasadowe, to przynosisz ulgę? Sprawdź, czy…

WIĘCEJ >