„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” – ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Czym w ogóle jest ogórek?
Teraz – uwaga – ogórek jest… owocem! Zdziwieni? Ogórek powstaje z zapylonego kwiatu, tak jak owoce. To, że nie rośnie na drzewie, nie ma tu znaczenia. Najlepsze ogórki są oczywiście z własnej działki, czyli gruntowe. Różnią się od szklarniowych tym, że są mniejsze, pękate i mają takie wypustki jak kolce. Szklarniowe są długie, ładne, jednolicie zielone, z gładką skórką. Oczywiście do kiszenia nadają się tylko gruntowe.
Jeśli chodzi o kiszenie ogórków, to bardzo ważne jest, aby wcześniej moczyć je przez kilka godzin. Po pierwsze, dzięki temu pozbędziemy się chociaż części nawozów, po drugie ogórki wchłoną wodę i będą bardziej jędrne i sprężyste.
Jakie ma wartości?
Ogórek zawiera:
- białko (1 g),
- węglowodany (3 g),
- witaminy: C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, kwas foliowy, A, E, K,
- minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Dodatkowo jest niskokaloryczny – zawiera 15 kcal w 100 g.
Aż 90% składu ogórka to woda, dlatego świetnie gasi pragnienie. Dzięki flawonoidom i luteinie ogórki działają antynowotworowo. Ponadto zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga akcję serca. Oprócz tego przyspieszają metabolizm i działają moczopędnie. Szczególnie w lecie warto korzystać z ich właściwości i jeść ich jak najwięcej!
Ogórek jest zielony, dlatego że zawiera chlorofil. Barwnik ten łączy się z toksycznymi związkami w naszym organizmie i pomaga je usunąć. Wyciąg z ogórka często znajduję się w składzie kosmetyków, głównie dla cery trądzikowej (zamyka pory, działa łagodząco na podrażnienia) i poszarzałej (rozświetla).
Ogórek + pomidor = tak czy nie?
Panuje takie powszechne przekonanie, że skandalicznym błędem jest łączenie pomidorów z zielonym ogórkiem. Często ludzie kłócą się o to na różnych forach, blogach itd. Dlaczego tak jest? Ogórki zawierają askorbinazę – enzym, który neutralizuje witaminę C. Nie dotyczy to oczywiście tylko pomidorów, lecz wszystkich warzyw i owoców bogatych w tę witaminę.
Jest na to prosty patent!
Kucharze są po to, by poprawiać naturę. Otóż aksorbinazę unieczynnia kwas. Wystarczy zatem dodać do dania sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego i problem rozwiązany. Z tego powodu do sałatek używa się sosu vinaigrette, który w składzie ma m.in. ocet i cytrynę.
Jeśli robię smoothie z ogórkiem, to najpierw miksuję go z cytryną, a następnie dodaję resztę składników (mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne).
Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko!
Autor
Paweł Jackowski
„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” – ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Czym w ogóle jest ogórek?
Teraz – uwaga – ogórek jest… owocem! Zdziwieni? Ogórek powstaje z zapylonego kwiatu, tak jak owoce. To, że nie rośnie na drzewie, nie ma tu znaczenia. Najlepsze ogórki są oczywiście z własnej działki, czyli gruntowe. Różnią się od szklarniowych tym, że są mniejsze, pękate i mają takie wypustki jak kolce. Szklarniowe są długie, ładne, jednolicie zielone, z gładką skórką. Oczywiście do kiszenia nadają się tylko gruntowe.
Jeśli chodzi o kiszenie ogórków, to bardzo ważne jest, aby wcześniej moczyć je przez kilka godzin. Po pierwsze, dzięki temu pozbędziemy się chociaż części nawozów, po drugie ogórki wchłoną wodę i będą bardziej jędrne i sprężyste.
Jakie ma wartości?
Ogórek zawiera:
- białko (1 g),
- węglowodany (3 g),
- witaminy: C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, kwas foliowy, A, E, K,
- minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Dodatkowo jest niskokaloryczny – zawiera 15 kcal w 100 g.
Aż 90% składu ogórka to woda, dlatego świetnie gasi pragnienie. Dzięki flawonoidom i luteinie ogórki działają antynowotworowo. Ponadto zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga akcję serca. Oprócz tego przyspieszają metabolizm i działają moczopędnie. Szczególnie w lecie warto korzystać z ich właściwości i jeść ich jak najwięcej!
Ogórek jest zielony, dlatego że zawiera chlorofil. Barwnik ten łączy się z toksycznymi związkami w naszym organizmie i pomaga je usunąć. Wyciąg z ogórka często znajduję się w składzie kosmetyków, głównie dla cery trądzikowej (zamyka pory, działa łagodząco na podrażnienia) i poszarzałej (rozświetla).
Ogórek + pomidor = tak czy nie?
Panuje takie powszechne przekonanie, że skandalicznym błędem jest łączenie pomidorów z zielonym ogórkiem. Często ludzie kłócą się o to na różnych forach, blogach itd. Dlaczego tak jest? Ogórki zawierają askorbinazę – enzym, który neutralizuje witaminę C. Nie dotyczy to oczywiście tylko pomidorów, lecz wszystkich warzyw i owoców bogatych w tę witaminę.
Jest na to prosty patent!
Kucharze są po to, by poprawiać naturę. Otóż aksorbinazę unieczynnia kwas. Wystarczy zatem dodać do dania sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego i problem rozwiązany. Z tego powodu do sałatek używa się sosu vinaigrette, który w składzie ma m.in. ocet i cytrynę.
Jeśli robię smoothie z ogórkiem, to najpierw miksuję go z cytryną, a następnie dodaję resztę składników (mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne).
Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko!
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?
Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.
WIĘCEJ >Witamina D3 – dlaczego jest tak ważna?
Witamina D3 i letnie odchudzanie - nagranie dla Radia Opole. 80% społeczeństwa cierpi na niedobór witamin D3, a jej niedobór zwiększa ryzyko osteoporozy, nowotworów, depresji, problemów hormonalnych i immunologicznych.
WIĘCEJ >Chlorella ma moc oczyszczania organizmu
Chlorella to roślina, która jest bogata w minerały typu wapń, żelazo, cynk i magnez oraz witaminy z grupy B. Dowiedziono jej lecznicze właściwości i że jej odpowiednia suplementacja może wspomóc proces leczenia wielu chorób.
WIĘCEJ >Błędy w diecie paleo – 10 grzechów głównych
Chcesz uniknąć błędów przy diecie Paleo? Przedstawiamy Wam 10 najczęściej popełnianych błędów w pigułce!
WIĘCEJ >