Ogórek i sezon ogórkowy!
„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” – ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Czym w ogóle jest ogórek?
Teraz – uwaga – ogórek jest… owocem! Zdziwieni? Ogórek powstaje z zapylonego kwiatu, tak jak owoce. To, że nie rośnie na drzewie, nie ma tu znaczenia. Najlepsze ogórki są oczywiście z własnej działki, czyli gruntowe. Różnią się od szklarniowych tym, że są mniejsze, pękate i mają takie wypustki jak kolce. Szklarniowe są długie, ładne, jednolicie zielone, z gładką skórką. Oczywiście do kiszenia nadają się tylko gruntowe.
Jeśli chodzi o kiszenie ogórków, to bardzo ważne jest, aby wcześniej moczyć je przez kilka godzin. Po pierwsze, dzięki temu pozbędziemy się chociaż części nawozów, po drugie ogórki wchłoną wodę i będą bardziej jędrne i sprężyste.
Jakie ma wartości?
Ogórek zawiera:
- białko (1 g),
- węglowodany (3 g),
- witaminy: C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, kwas foliowy, A, E, K,
- minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Dodatkowo jest niskokaloryczny – zawiera 15 kcal w 100 g.
Aż 90% składu ogórka to woda, dlatego świetnie gasi pragnienie. Dzięki flawonoidom i luteinie ogórki działają antynowotworowo. Ponadto zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga akcję serca. Oprócz tego przyspieszają metabolizm i działają moczopędnie. Szczególnie w lecie warto korzystać z ich właściwości i jeść ich jak najwięcej!
Ogórek jest zielony, dlatego że zawiera chlorofil. Barwnik ten łączy się z toksycznymi związkami w naszym organizmie i pomaga je usunąć. Wyciąg z ogórka często znajduję się w składzie kosmetyków, głównie dla cery trądzikowej (zamyka pory, działa łagodząco na podrażnienia) i poszarzałej (rozświetla).
Ogórek + pomidor = tak czy nie?
Panuje takie powszechne przekonanie, że skandalicznym błędem jest łączenie pomidorów z zielonym ogórkiem. Często ludzie kłócą się o to na różnych forach, blogach itd. Dlaczego tak jest? Ogórki zawierają askorbinazę – enzym, który neutralizuje witaminę C. Nie dotyczy to oczywiście tylko pomidorów, lecz wszystkich warzyw i owoców bogatych w tę witaminę.
Jest na to prosty patent!
Kucharze są po to, by poprawiać naturę. Otóż aksorbinazę unieczynnia kwas. Wystarczy zatem dodać do dania sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego i problem rozwiązany. Z tego powodu do sałatek używa się sosu vinaigrette, który w składzie ma m.in. ocet i cytrynę.
Jeśli robię smoothie z ogórkiem, to najpierw miksuję go z cytryną, a następnie dodaję resztę składników (mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne).
Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko!
Autor
Paweł Jackowski
„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” – ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Czym w ogóle jest ogórek?
Teraz – uwaga – ogórek jest… owocem! Zdziwieni? Ogórek powstaje z zapylonego kwiatu, tak jak owoce. To, że nie rośnie na drzewie, nie ma tu znaczenia. Najlepsze ogórki są oczywiście z własnej działki, czyli gruntowe. Różnią się od szklarniowych tym, że są mniejsze, pękate i mają takie wypustki jak kolce. Szklarniowe są długie, ładne, jednolicie zielone, z gładką skórką. Oczywiście do kiszenia nadają się tylko gruntowe.
Jeśli chodzi o kiszenie ogórków, to bardzo ważne jest, aby wcześniej moczyć je przez kilka godzin. Po pierwsze, dzięki temu pozbędziemy się chociaż części nawozów, po drugie ogórki wchłoną wodę i będą bardziej jędrne i sprężyste.
Jakie ma wartości?
Ogórek zawiera:
- białko (1 g),
- węglowodany (3 g),
- witaminy: C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, kwas foliowy, A, E, K,
- minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Dodatkowo jest niskokaloryczny – zawiera 15 kcal w 100 g.
Aż 90% składu ogórka to woda, dlatego świetnie gasi pragnienie. Dzięki flawonoidom i luteinie ogórki działają antynowotworowo. Ponadto zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga akcję serca. Oprócz tego przyspieszają metabolizm i działają moczopędnie. Szczególnie w lecie warto korzystać z ich właściwości i jeść ich jak najwięcej!
Ogórek jest zielony, dlatego że zawiera chlorofil. Barwnik ten łączy się z toksycznymi związkami w naszym organizmie i pomaga je usunąć. Wyciąg z ogórka często znajduję się w składzie kosmetyków, głównie dla cery trądzikowej (zamyka pory, działa łagodząco na podrażnienia) i poszarzałej (rozświetla).
Ogórek + pomidor = tak czy nie?
Panuje takie powszechne przekonanie, że skandalicznym błędem jest łączenie pomidorów z zielonym ogórkiem. Często ludzie kłócą się o to na różnych forach, blogach itd. Dlaczego tak jest? Ogórki zawierają askorbinazę – enzym, który neutralizuje witaminę C. Nie dotyczy to oczywiście tylko pomidorów, lecz wszystkich warzyw i owoców bogatych w tę witaminę.
Jest na to prosty patent!
Kucharze są po to, by poprawiać naturę. Otóż aksorbinazę unieczynnia kwas. Wystarczy zatem dodać do dania sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego i problem rozwiązany. Z tego powodu do sałatek używa się sosu vinaigrette, który w składzie ma m.in. ocet i cytrynę.
Jeśli robię smoothie z ogórkiem, to najpierw miksuję go z cytryną, a następnie dodaję resztę składników (mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne).
Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko!
Autor
Tagi
Podobne tematy
Jedzenie na mieście – co trzeba wiedzieć?
Idziecie do restauracji na obiad.Informujecie kelnera, że nie jecie glutenu, nabiału i strączków, zadowoleni czekacie na swój bezpieczny posiłek... żeby to było takie proste, jak sobie wyobrażacie jedzenie na mieście ...
WIĘCEJ >Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 1
Jesteś po pierwszej wizycie u dietetyka? Oto kilka przydatnych wskazówek!
WIĘCEJ >Cheat meal, cheat day – kto może, a kto nie?
Cheta day jest "odstępstwem" o reguły, od schematu, od zasad, ale czy każdemu jest dane co jakiś czas rozluźnić szyki dietetyczne. Niestety nie i nie dla każdego jest to dobra alternatywa, natomiast dla niektórych osób
WIĘCEJ >Seler kontra ziemniak – co wybrać?
W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje
WIĘCEJ >