fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serniczki z awokado o smaku limonki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe69d8a9-c2f0-4b5b-bba3-720db6480d58-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Serniczki z awokado o smaku limonki

Przygotowanie

  • Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem kokosowym. Ciastem wyklejamy spód 6 foremek na muffiny, każda o średnicy mniej więcej 6 cm.
  • Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie upewniamy się, że zmiękła i przekładamy do rondelka. Rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając z 2 łyżkami wody (może być ta od moczenia). Żelatyna nie może się bardzo podgrzać, bo będzie mieć nieprzyjemny zapach i straci część swoich właściwości.
  • Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z limonek, miód, olej kokosowy i roztopioną żelatynę. Wszystko razem blendujemy niezbyt długo do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek na wyklejone wcześniej spody.
  • Przykrywamy serniczki folią spożywczą i chowamy do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje. Podajemy ze świeżymi owocami np. borówką, kiwi lub maliną.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Serniczki należy przechowywać w lodówce do 3 dni. Masy serowej nie można zbyt długo blendować, aby nie doprowadzić do podgrzania awokado.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

Spód

  • 10 daktyli (50 g)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (50 g)

Masa serowa

  • 2 dojrzałe awokado (280 g)
  • Sok z 2 limonek (200 g)
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 5 łyżek oleju kokosowego (125 g)
  • 5 listków żelatyny lub 9 g żelatyny w proszku lub innego środka żelującego w ilości potrzebnej do ścięcia 0,5 l masy

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Foremka na muffiny, Lodówka, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż

WIĘCEJ >

Pomidorowy ryż gotowany

Ryż gotujemy w garnku z wodą, solą i mlekiem kokosowym. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (gdy ryż jest jeszcze twardy). Wszystko gotujemy razem do miękkości ryżu. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy…

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…

WIĘCEJ >

Śledzie w pomidorach

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…

WIĘCEJ >