logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Serniczki z awokado o smaku limonki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe69d8a9-c2f0-4b5b-bba3-720db6480d58

Serniczki z awokado o smaku limonki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe69d8a9-c2f0-4b5b-bba3-720db6480d58

Przygotowanie

  • Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem kokosowym. Ciastem wyklejamy spód 6 foremek na muffiny, każda o średnicy mniej więcej 6 cm.
  • Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie upewniamy się, że zmiękła i przekładamy do rondelka. Rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając z 2 łyżkami wody (może być ta od moczenia). Żelatyna nie może się bardzo podgrzać, bo będzie mieć nieprzyjemny zapach i straci część swoich właściwości.
  • Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z limonek, miód, olej kokosowy i roztopioną żelatynę. Wszystko razem blendujemy niezbyt długo do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek na wyklejone wcześniej spody.
  • Przykrywamy serniczki folią spożywczą i chowamy do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje. Podajemy ze świeżymi owocami np. borówką, kiwi lub maliną.

Uwagi

Serniczki należy przechowywać w lodówce do 3 dni. Masy serowej nie należy zbyt długo blendować, aby nie doprowadzić do podgrzania awokado.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

Spód:

  • 10 daktyli
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Masa serowa:

  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 2 limonek
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 5 listków żelatyny lub 9 g żelatyny w proszku lub innego środka żelującego w ilości potrzebnej do ścięcia 0,5 l masy

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Foremka na muffiny, Lodówka, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić (…)

WIĘCEJ >

Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z jarmużem

Naleśniki Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl