fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serniczki z awokado o smaku limonki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe69d8a9-c2f0-4b5b-bba3-720db6480d58-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Serniczki z awokado o smaku limonki

Przygotowanie

  • Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem kokosowym. Ciastem wyklejamy spód 6 foremek na muffiny, każda o średnicy mniej więcej 6 cm.
  • Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie upewniamy się, że zmiękła i przekładamy do rondelka. Rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając z 2 łyżkami wody (może być ta od moczenia). Żelatyna nie może się bardzo podgrzać, bo będzie mieć nieprzyjemny zapach i straci część swoich właściwości.
  • Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z limonek, miód, olej kokosowy i roztopioną żelatynę. Wszystko razem blendujemy niezbyt długo do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek na wyklejone wcześniej spody.
  • Przykrywamy serniczki folią spożywczą i chowamy do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje. Podajemy ze świeżymi owocami np. borówką, kiwi lub maliną.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Serniczki należy przechowywać w lodówce do 3 dni. Masy serowej nie można zbyt długo blendować, aby nie doprowadzić do podgrzania awokado.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

Spód

  • 10 daktyli (ok. 50 g)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Masa serowa

  • 2 awokado (ok. 280 g)
  • Sok z limonki (200 g)
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 5 łyżek oleju kokosowego (125 g)
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 20 ml wody

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Smoothie truskawkowe

Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza na szpinaku

Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >