Wieprzowina z grilla na słodko
Wieprzowina z grilla na słodko
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry
- Pozostałe składniki (poza przyprawami) wlewamy do miski i dokładnie mieszamy
- Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i wkładamy do marynaty tak, aby był nią równomiernie pokryty
- Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz.
- Po tym czasie rozgrzewamy grill
- Mięso wyciągamy z lodówki i odsączamy z nadmiaru marynaty
- Następnie kładziemy mięso na rozgrzanym grillu i grillujemy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Podczas grillowania, od czasu do czasu smarujemy mięso marynatą
- Mięso możemy podawać z dodatkiem ulubionej sałatki
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wieprzowiną.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina łopatka (600 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Musztarda (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Duszona wieprzowina z bekonem
Cebulę kroimy na pół Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w kostkę Boczek kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy cebulę, marchew, seler, boczek, zieleninę oraz przyprawy (liście laurowe)…
WIĘCEJ >Smażona wieprzowina z kapustą pak choi
Mięso kroimy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sos oraz tłuszcz (olej) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut W rondlu zagotowujemy wodę Kapustę dzielimy…
WIĘCEJ >Kokosowa szarpana wieprzowina
Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.
WIĘCEJ >Chilli z wieprzowiny
Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….
WIĘCEJ >