Duszona wieprzowina z bekonem
Duszona wieprzowina z bekonem
Przygotowanie
- Cebulę kroimy na pół
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Seler kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, marchew, seler, boczek, zieleninę oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 10 minut
- Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odkładamy
- Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Następnie przenosimy mięso do miski i odkładamy
- Z dna patelni „zeskrobujemy” kawałki mięsa, które przywarły, a następnie wlewamy bulion i zagotowujemy
- Na patelnię dodajemy z powrotem warzywa i mięso, dolewamy ocet oraz wodę i dokładnie mieszamy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 1,5 godz., co jakiś czas obracając mięso i dolewając wodę, aby potrawa nie wyschła
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina karkówka (1000 g)
- Woda (125 ml)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Cebula dymka (80 g)
- Marchew (45 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Tymianek (świeży) (9 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Liść laurowy (2 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłka nadziewane kokosową komosą
Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach Laskę wanilii…
WIĘCEJ >Wegańska galareta warzywna
Marchew obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 12-15 minut (do miękkości) Cały czas gotując i cały czas mieszając dosypujemy agar-agar (dokładnie go rozprowadzamy rózgą kuchenną)…
WIĘCEJ >Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów
Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej Lekko…
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z jabłkiem
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…
WIĘCEJ >