fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszona wieprzowina z bekonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5cbbf513-65db-4b55-9eaa-ac50428d2b4b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszona wieprzowina z bekonem

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy na pół
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Seler kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, marchew, seler, boczek, zieleninę oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 10 minut
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odkładamy
  • Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Następnie przenosimy mięso do miski i odkładamy
  • Z dna patelni „zeskrobujemy” kawałki mięsa, które przywarły, a następnie wlewamy bulion i zagotowujemy
  • Na patelnię dodajemy z powrotem warzywa i mięso, dolewamy ocet oraz wodę i dokładnie mieszamy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 1,5 godz., co jakiś czas obracając mięso i dolewając wodę, aby potrawa nie wyschła

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (1000 g)
  • Woda (125 ml)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Tymianek (świeży) (9 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Nutella z awokado

Awokado obieramy, kroimy, pestkę wyrzucamy. Banana obieramy. Banana i awokado wrzucamy do naczynia, w którym będziemy miksować. Orzechy mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować. Dodajemy miód i olej…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette kolendrowy

Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia Zalewamy oliwą Dodajemy czosnek Dodajemy musztardę, miód, ocet Trochę soli i pieprzu Zaczynamy…

WIĘCEJ >