fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszona wieprzowina z bekonem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-362
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Duszona wieprzowina z bekonem

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy na pół
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Seler kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, marchew, seler, boczek, zieleninę oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 10 minut
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odkładamy
  • Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Następnie przenosimy mięso do miski i odkładamy
  • Z dna patelni „zeskrobujemy” kawałki mięsa, które przywarły, a następnie wlewamy bulion i zagotowujemy
  • Na patelnię dodajemy z powrotem warzywa i mięso, dolewamy ocet oraz wodę i dokładnie mieszamy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 1,5 godz., co jakiś czas obracając mięso i dolewając wodę, aby potrawa nie wyschła

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (1000 g)
  • Woda (125 ml)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Tymianek (świeży) (9 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki wołowe w sosie satay

Patki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą na ok. 30 minut (aby nie spaliły się podczas smażenia) Cebulę drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy orzechy, cukier i…

WIĘCEJ >

Zielone smoothie mocy

Pomarańcze obieramy na cząstki i usuwamy pestki. Wraz z bananami i szpinakiem blendujemy wszystko na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Pudding z owocami

Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…

WIĘCEJ >

Zupa żeberkowa

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki obieramy później lub umieszczamy w misce z zimną wodą, aby nie ściemniały) Żeberka dzielimy na porcję, przenosimy do garnka i zalewamy bulionem Dodajemy warzywa (poza ziemniakami) oraz sól…

WIĘCEJ >