Wieprzowina nadziewana jabłkiem
Wieprzowina nadziewana jabłkiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Rodzynki wsypujemy do miski, dolewamy sok i moczymy przez ok. 10 minut
- Po tym czasie rodzynki odsączamy (soku nie wylewamy) i przenosimy do miski
- Jabłko obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do miski z rodzynkami
- Do miski z rodzynkami dodajemy przyprawy (cynamon) i dokładnie mieszamy
- Mięso kroimy na kotlety i w każdym kawałku mięsa wycinamy kieszonkę, którą następnie wypełniamy mieszanką z rodzynkami i odstawiamy mięso na ok. 15 minut
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i połowę masła)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz
- Na patelnię wlewamy sok, dodajemy zieleninę, przyprawy (anyż) oraz ocet i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Do miski wkładamy pozostały tłuszcz (masło), dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej pasty
- Pastę dodajemy na patelnię i podgrzewamy, cały czas mieszając
- Dodajemy z powrotem mięso i dusimy przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (960 g)
- Sok jabłkowy 100% (200 ml)
- Jabłko (180 g)
- Rodzynki sułtańskie (50 g)
- Masło (50 g)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
- Anyż – nasiona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Wieprzowina po karaibsku
Cebulę z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera Dodajemy tłuszcz i całość blendujemy tak, aby zostały drobne kawałki cebuli Rozgrzewamy patelnię Przelewamy zawartość blendera i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >Smażona wieprzowina z kapustą pak choi
Mięso kroimy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sos oraz tłuszcz (olej) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut W rondlu zagotowujemy wodę Kapustę dzielimy…
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona z ogórkiem kiszonym
Mięso kroimy w paski o grubości ok. 2 cm i długości ok. 5 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut (aż będzie lekko…
WIĘCEJ >Wieprzowina po indyjsku
W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…
WIĘCEJ >