fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina nadziewana jabłkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-326
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina nadziewana jabłkiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Rodzynki wsypujemy do miski, dolewamy sok i moczymy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie rodzynki odsączamy (soku nie wylewamy) i przenosimy do miski
  • Jabłko obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do miski z rodzynkami
  • Do miski z rodzynkami dodajemy przyprawy (cynamon) i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy na kotlety i w każdym kawałku mięsa wycinamy kieszonkę, którą następnie wypełniamy mieszanką z rodzynkami i odstawiamy mięso na ok. 15 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i połowę masła)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz
  • Na patelnię wlewamy sok, dodajemy zieleninę, przyprawy (anyż) oraz ocet i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Do miski wkładamy pozostały tłuszcz (masło), dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej pasty
  • Pastę dodajemy na patelnię i podgrzewamy, cały czas mieszając
  • Dodajemy z powrotem mięso i dusimy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (960 g)
  • Sok jabłkowy 100% (200 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Rodzynki sułtańskie (50 g)
  • Masło (50 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Mąka pszenna (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Anyż – nasiona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z sałaty i natki pietruszki

Jabłko oraz banana obieramy i kroimy na kawałki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Kurczak z batatami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Bataty obieramy i kroimy na kawałki Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy bataty…

WIĘCEJ >

Tacos z wołowiną

Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni podgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Dodajemy passatę, dolewamy bulion i zagotowujemy…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z fasolką szparagową

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >