fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina nadziewana jabłkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9b501436-c8f4-4eac-9eda-b0a520fa9b47
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wieprzowina nadziewana jabłkiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Rodzynki wsypujemy do miski, dolewamy sok i moczymy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie rodzynki odsączamy (soku nie wylewamy) i przenosimy do miski
  • Jabłko obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do miski z rodzynkami
  • Do miski z rodzynkami dodajemy przyprawy (cynamon) i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy na kotlety i w każdym kawałku mięsa wycinamy kieszonkę, którą następnie wypełniamy mieszanką z rodzynkami i odstawiamy mięso na ok. 15 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i połowę masła)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz
  • Na patelnię wlewamy sok, dodajemy zieleninę, przyprawy (anyż) oraz ocet i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Do miski wkładamy pozostały tłuszcz (masło), dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej pasty
  • Pastę dodajemy na patelnię i podgrzewamy, cały czas mieszając
  • Dodajemy z powrotem mięso i dusimy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (960 g)
  • Sok jabłkowy 100% (200 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Rodzynki sułtańskie (50 g)
  • Masło (50 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Anyż – nasiona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – piesek

Z chleba wycinamy kawałki na kształt pieska Z pomidora odkrawamy mały plaster Z rzodkiewki odkrawamy plaster Oliwkę zieloną kroimy w plastry i pół plastry Z oliwki czarnej odkrawamy plaster na kształt nosa i małe kółka…

WIĘCEJ >

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >