fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina nadziewana jabłkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9b501436-c8f4-4eac-9eda-b0a520fa9b47
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina nadziewana jabłkiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Rodzynki wsypujemy do miski, dolewamy sok i moczymy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie rodzynki odsączamy (soku nie wylewamy) i przenosimy do miski
  • Jabłko obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do miski z rodzynkami
  • Do miski z rodzynkami dodajemy przyprawy (cynamon) i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy na kotlety i w każdym kawałku mięsa wycinamy kieszonkę, którą następnie wypełniamy mieszanką z rodzynkami i odstawiamy mięso na ok. 15 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i połowę masła)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz
  • Na patelnię wlewamy sok, dodajemy zieleninę, przyprawy (anyż) oraz ocet i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Do miski wkładamy pozostały tłuszcz (masło), dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej pasty
  • Pastę dodajemy na patelnię i podgrzewamy, cały czas mieszając
  • Dodajemy z powrotem mięso i dusimy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (960 g)
  • Sok jabłkowy 100% (200 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Rodzynki sułtańskie (50 g)
  • Masło (50 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Anyż – nasiona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shake z papai

Papaję obieramy, pestki wyrzucamy, kawałki owocu wkładamy do blendera kielichowego Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Shake z kiwi, jabłka i pietruszki

Kiwi obrać i wrzucić do blendera Jabłko obrać i wrzucić do blendera Dodać miód Dodać pietruszkę Wlać wodę Miksować 15 sekund

WIĘCEJ >

Pasta z buraków i słonecznika

Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Tosty z szynką i serem, sałatka

Tosty Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera oraz plaster szynki i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka Sałatka Pomidorki kroimy…

WIĘCEJ >