Wieprzowina nadziewana jabłkiem
Wieprzowina nadziewana jabłkiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Rodzynki wsypujemy do miski, dolewamy sok i moczymy przez ok. 10 minut
- Po tym czasie rodzynki odsączamy (soku nie wylewamy) i przenosimy do miski
- Jabłko obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do miski z rodzynkami
- Do miski z rodzynkami dodajemy przyprawy (cynamon) i dokładnie mieszamy
- Mięso kroimy na kotlety i w każdym kawałku mięsa wycinamy kieszonkę, którą następnie wypełniamy mieszanką z rodzynkami i odstawiamy mięso na ok. 15 minut
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i połowę masła)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz
- Na patelnię wlewamy sok, dodajemy zieleninę, przyprawy (anyż) oraz ocet i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Do miski wkładamy pozostały tłuszcz (masło), dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej pasty
- Pastę dodajemy na patelnię i podgrzewamy, cały czas mieszając
- Dodajemy z powrotem mięso i dusimy przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (960 g)
- Sok jabłkowy 100% (200 ml)
- Jabłko (180 g)
- Rodzynki sułtańskie (50 g)
- Masło (50 g)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
- Anyż – nasiona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Shake z papai
Papaję obieramy, pestki wyrzucamy, kawałki owocu wkładamy do blendera kielichowego Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >Shake z kiwi, jabłka i pietruszki
Kiwi obrać i wrzucić do blendera Jabłko obrać i wrzucić do blendera Dodać miód Dodać pietruszkę Wlać wodę Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Tosty z szynką i serem, sałatka
Tosty Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera oraz plaster szynki i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka Sałatka Pomidorki kroimy…
WIĘCEJ >