Wieprzowina po karaibsku
Wieprzowina po karaibsku
Przygotowanie
- Cebulę z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera
- Dodajemy tłuszcz i całość blendujemy tak, aby zostały drobne kawałki cebuli
- Rozgrzewamy patelnię
- Przelewamy zawartość blendera i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
- Na patelnię dodajemy przyprawy (pieprz), mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut
- Mięso kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy i połowę wrzucamy na patelnię
- Na patelnię dodajemy sok z limonki i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem przez ok. 40 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Danie możesz podawać z dodatkiem ryżu.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (600 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Cebula (210 g)
- Ziemniak (150 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami
Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…
WIĘCEJ >Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Sałatka z tuńczykiem
Tuńczyka posypujemy solą i grillujemy po 2 minuty z każdej strony Sałatę targamy na kawałki Dodajemy pokrojoną paprykę szpiczastą Układamy steka na sałacie Polewamy oliwą i sokiem z limonki
WIĘCEJ >Chrupiący placek z pasternaku
Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut Po tym czasie warzywa odsączamy i czekamy do ostygnięcia Zieleninę drobno siekamy Ostygnięte…
WIĘCEJ >