Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu
Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu
Przygotowanie
- Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
- Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Paprykę kroimy w większą kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
- Do miski wlewamy sok z cytryny, wodę oraz sos sojowy, dodajemy cukier oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy cebulę oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut (na dużym ogniu)
- Wlewamy sos, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso w sosie i całość posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (105 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Woda (60 ml)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Sos sojowy (40 g)
- Sok z cytryny (bio) (24 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Szczypiorek (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Makaron z wieprzowiną
Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…
WIĘCEJ >Kokosowa szarpana wieprzowina
Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.
WIĘCEJ >Wieprzowina po indyjsku
W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną
Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >