Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu
Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu
Przygotowanie
- Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
- Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Paprykę kroimy w większą kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
- Do miski wlewamy sok z cytryny, wodę oraz sos sojowy, dodajemy cukier oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy cebulę oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut (na dużym ogniu)
- Wlewamy sos, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso w sosie i całość posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (105 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Woda (60 ml)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Sos sojowy (40 g)
- Sok z cytryny (24 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Szczypiorek (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kurczak z ryżem po hiszpańsku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ryż oraz przyprawy (paprykę i…
WIĘCEJ >Filet z indyka w stylu tex-mex
Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co…
WIĘCEJ >Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…
WIĘCEJ >Jarzynówka (zupa)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu) Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka Ziemniaki obieramy, kroimy w…
WIĘCEJ >