fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2064db67-8553-453e-89f6-e38e449aac09
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
  • Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę
  • Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, wodę oraz sos sojowy, dodajemy cukier oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cebulę oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut (na dużym ogniu)
  • Wlewamy sos, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso w sosie i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Woda (60 ml)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron z wieprzowiną

Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…

WIĘCEJ >

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >

Wieprzowina po indyjsku

W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >