fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2064db67-8553-453e-89f6-e38e449aac09
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
  • Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę
  • Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, wodę oraz sos sojowy, dodajemy cukier oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cebulę oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut (na dużym ogniu)
  • Wlewamy sos, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso w sosie i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Woda (60 ml)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Sok z cytryny (24 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Steki z tuńczyka z sezamem

Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Rybę kroimy wzdłuż na pół (tak aby z kawałka powstały dwa cieńsze kawałki) Do miski wsypujemy sezam, dodajemy zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Następnie przesypujemy…

WIĘCEJ >

Ryżanka z truskawkami

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…

WIĘCEJ >

Smażony łosoś i warzywa

Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie posypujemy łososia z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy łososia i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Na talerze…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >