fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2064db67-8553-453e-89f6-e38e449aac09
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
  • Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę
  • Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, wodę oraz sos sojowy, dodajemy cukier oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cebulę oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut (na dużym ogniu)
  • Wlewamy sos, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso w sosie i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Woda (60 ml)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Sok z cytryny (24 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina ze szpinakiem

Mięso kroimy w paseczki i na patelni podsmażamy masło Na patelnię wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż się rozmrozi Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy mięso i dusimy około 20 minut (tak, aby mięso…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Camembert w kokosowej panierce z żurawiną, granatem i rukolą

Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jajo, dolewamy mleko i dokładnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy wiórki kokosowe Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Camembert panierujemy w kolejności podanych talerzy, a następnie…

WIĘCEJ >