fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2064db67-8553-453e-89f6-e38e449aac09
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
  • Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę
  • Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, wodę oraz sos sojowy, dodajemy cukier oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cebulę oraz paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut (na dużym ogniu)
  • Wlewamy sos, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso w sosie i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Woda (60 ml)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Sok z cytryny (24 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z ryżem po hiszpańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ryż oraz przyprawy (paprykę i…

WIĘCEJ >

Filet z indyka w stylu tex-mex

Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co…

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Jarzynówka (zupa)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu) Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka Ziemniaki obieramy, kroimy w…

WIĘCEJ >