fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd75e88e0-5cf9-4668-997c-37c132cc1d54-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!)
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy grzyby
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy wodę od namoczonych grzybów
  • Dodajemy bulion
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy liścia i ziele angielskie
  • Dodajemy majeranek
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy godzinę na małym ogniu
  • Co jakiś czas trzeba zajrzeć, zamieszać, jeśli odparowało za dużo płynu, dolać trochę wody
  • Gdy mięso będzie miękkie, wyłączamy ogień
  • W czasie gdy nasza potrawa się gotuje, przygotowujemy kaszę
  • Kasze płuczemy w zimnej wodzie
  • Wrzucamy do 0,5 l wrzącej lekko osolonej wody
  • Gotujemy około 10 minuty (zależy, kto jaką twardą kaszę lubi)
  • Kasze odcedzamy na sicie i nakładamy na talerze
  • W środku kaszy robimy dołek i tam nakładamy naszą wieprzowinę w grzybach 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Wieprzowina łopatka (150 g)
  • Kasza gryczana niepalona (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Borowik suszony (10 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Majeranek (świeży) (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Miska, Nóż, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Gryczanka

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody Następnie wlewamy mleko i mieszamy

WIĘCEJ >