fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd75e88e0-5cf9-4668-997c-37c132cc1d54-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!)
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy grzyby
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy wodę od namoczonych grzybów
  • Dodajemy bulion
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy liścia i ziele angielskie
  • Dodajemy majeranek
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy godzinę na małym ogniu
  • Co jakiś czas trzeba zajrzeć, zamieszać, jeśli odparowało za dużo płynu, dolać trochę wody
  • Gdy mięso będzie miękkie, wyłączamy ogień
  • W czasie gdy nasza potrawa się gotuje, przygotowujemy kaszę
  • Kasze płuczemy w zimnej wodzie
  • Wrzucamy do 0,5 l wrzącej lekko osolonej wody
  • Gotujemy około 10 minuty (zależy, kto jaką twardą kaszę lubi)
  • Kasze odcedzamy na sicie i nakładamy na talerze
  • W środku kaszy robimy dołek i tam nakładamy naszą wieprzowinę w grzybach 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Wieprzowina łopatka (150 g)
  • Kasza gryczana niepalona (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Borowik suszony (10 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Majeranek (świeży) (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Miska, Nóż, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Wieprzowina ze szpinakiem

Mięso kroimy w paseczki i na patelni podsmażamy masło Na patelnię wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż się rozmrozi (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina po indyjsku

W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach (…)

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona z kapustą pekińską

Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w (…)

WIĘCEJ >