fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd75e88e0-5cf9-4668-997c-37c132cc1d54-1

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!)
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy grzyby
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy wodę od namoczonych grzybów
  • Dodajemy bulion
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy liścia i ziele angielskie
  • Dodajemy majeranek
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy godzinę na małym ogniu
  • Co jakiś czas trzeba zajrzeć, zamieszać, jeśli odparowało za dużo płynu, dolać trochę wody
  • Gdy mięso będzie miękkie, wyłączamy ogień
  • W czasie gdy nasza potrawa się gotuje, przygotowujemy kaszę
  • Kasze płuczemy w zimnej wodzie
  • Wrzucamy do 0,5 l wrzącej lekko osolonej wody
  • Gotujemy około 10 minuty (zależy, kto jaką twardą kaszę lubi)
  • Kasze odcedzamy na sicie i nakładamy na talerze
  • W środku kaszy robimy dołek i tam nakładamy naszą wieprzowinę w grzybach 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by rozważyć każdy składnik przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Grzyby należy przed użyciem namoczyć w szklance zimnej wody na minimum 6 godz.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Koniecznie wypróbuj nasze propozycje przyrządzenia wieprzowiny na różne, smaczne sposoby (podpięte, powiązane przepisy).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g łopatki wieprzowej
  • 1 garść suszonych borowików (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • 50 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 gałązka świeżego majeranku (ok. 1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (8 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…

WIĘCEJ >

Schab z gotowaną marchewką

Marchewkę kroimy w słupki, przekładamy do garnka i gotujemy Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa i dusimy na patelni z odrobiną wody i masłem Doprawiamy solą i pieprzem Po około 15 minutach jest gotowy Duszony schab…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >