logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd75e88e0-5cf9-4668-997c-37c132cc1d54

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!)
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy grzyby
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy wodę od namoczonych grzybów
  • Dodajemy bulion
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy liścia i ziele angielskie
  • Dodajemy majeranek
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy godzinę na małym ogniu
  • Co jakiś czas trzeba zajrzeć, zamieszać, jeśli odparowało za dużo płynu, dolać trochę wody
  • Gdy mięso będzie miękkie, wyłączamy ogień
  • W czasie gdy nasza potrawa się gotuje, przygotowujemy kaszę
  • Kasze płuczemy w zimnej wodzie
  • Wrzucamy do 0,5 l wrzącej lekko osolonej wody
  • Gotujemy około 10 minuty (zależy, kto jaką twardą kaszę lubi)
  • Kasze odcedzamy na sicie i nakładamy na talerze
  • W środku kaszy robimy dołek i tam nakładamy naszą wieprzowinę w grzybach 

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 10 g suszonych grzybów (namoczonych w szklance zimnej wody na minimum 6 h)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml rosołu/bulionu
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/łój/ masło klarowane)
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego

Potrzebny sprzęt

Garnek, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą (…)

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek (…)

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią

Ziemniaki: Obieramy, płuczemy Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić) (…)

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl