fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół – bulion mięsny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rosół – bulion mięsny

Przygotowanie

  • Korpus i wołowinę wrzucić do garnka
  • Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka
  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i zioło angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Dodać liścia laurowego i ziela angielskie
  • Gotować na MAŁYM ogniu
  • Po około 40 min zaczną się pojawiać szumowiny (piana) na wierzchu
  • Jak będzie się robić z nich taki brzydki kożuch to zbieramy szumówką/łyżką cedzakową i wyrzucamy
  • Po półtorej godzinie gotowania powinien już się robić przejrzysty rosołek
  • Dolewamy tyle zimnej wody z kranu, ile było na samym początku gotowania
  • Od razu pojawią się oka tłuszczu
  • Po kolejnych 2 godz. uzupełnić poziom płynu w garnku zimną wodą, oraz po kolejnych 2 godz.
  • Po ostatnim dolaniu wody, spróbować, doprawić solą i pieprzem
  • Wyłączyć gaz i gdy bulion wystygnie – czyli po kilku godzinach, wyjąć z niego warzywa i kości/mięso
  • Wywar przecedzić przez sito do innego garnka
  • Klarowny bulion zagotować

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie zaleca się stosowania pieprzu oraz ziela angielskiego. Zajrzyj również do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny w celu uzyskania większej ilości informacji.

Jeśli Twoja potrawa ma być bardziej białkowo-tłuszczowa nałóż na talerz zupę wraz z mięsem pomijając warzywa.

Jeśli szukasz innych baz bulionowych – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów

Uwagi

Warto robić większą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu możemy rozlać go do plastikowych, litrowych pojemników i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący rosół wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu do momentu zassania. Tak zawekowany słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas przygotowaną bazę do produkcji zup. W dzień poprzedzający, wieczorem wyjmujemy butelkę (słoik) z zamrażarki aby odtajała.

Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki (4-5 dni wytrzyma przechowywany w lodówce). Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, spakować w worki śniadaniowe, a następnie zamrozić. Możemy użyć ich później przy robieniu kolejnych zup na bazie rosołu lub zmielić i użyć do kotletów mielonych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 14
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Kurczak tuszka (850 g)
  • Wołowina szponder (340 g)
  • Marchew (świeża) (180 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Seler korzeń (160 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Por (70 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Krem z batatu

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paski Rozgrzewamy garnek Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyciągamy go łyżką cedzakową i odkładamy na talerz Na wytopiony tłuszcz z boczku…

WIĘCEJ >

Sałatka marokańska z batatów

Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w ziołowym pesto

Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do…

WIĘCEJ >