fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół – bulion mięsny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8d4a74db-6cc8-44f4-ad97-590f04ff99d5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Rosół – bulion mięsny

Przygotowanie

  • Korpus i wołowinę wrzucić do garnka
  • Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka
  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i zioło angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Dodać liścia laurowego i ziela angielskie
  • Gotować na MAŁYM ogniu
  • Po około 40 min zaczną się pojawiać szumowiny (piana) na wierzchu
  • Jak będzie się robić z nich taki brzydki kożuch to zbieramy szumówką/łyżką cedzakową i wyrzucamy
  • Po półtorej godzinie gotowania powinien już się robić przejrzysty rosołek
  • Dolewamy tyle zimnej wody z kranu, ile było na samym początku gotowania
  • Od razu pojawią się oka tłuszczu
  • Po kolejnych 2 godz. uzupełnić poziom płynu w garnku zimną wodą, oraz po kolejnych 2 godz.
  • Po ostatnim dolaniu wody, spróbować, doprawić solą i pieprzem
  • Wyłączyć gaz i gdy bulion wystygnie – czyli po kilku godzinach, wyjąć z niego warzywa i kości/mięso
  • Wywar przecedzić przez sito do innego garnka
  • Klarowny bulion zagotować

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie zaleca się stosowania pieprzu oraz ziela angielskiego. Zajrzyj również do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny w celu uzyskania większej ilości informacji.

Jeśli Twoja potrawa ma być bardziej białkowo-tłuszczowa nałóż na talerz zupę wraz z mięsem pomijając warzywa.

Jeśli szukasz innych baz bulionowych – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów

Uwagi

Warto robić większą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu możemy rozlać go do plastikowych, litrowych pojemników i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący rosół wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu do momentu zassania. Tak zawekowany słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas przygotowaną bazę do produkcji zup. W dzień poprzedzający, wieczorem wyjmujemy butelkę (słoik) z zamrażarki aby odtajała.

Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki (4-5 dni wytrzyma przechowywany w lodówce). Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, spakować w worki śniadaniowe, a następnie zamrozić. Możemy użyć ich później przy robieniu kolejnych zup na bazie rosołu lub zmielić i użyć do kotletów mielonych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 14
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Kurczak tuszka (850 g)
  • Wołowina szponder (340 g)
  • Marchew (świeża) (180 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Seler korzeń (160 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Por (70 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i pietruszki

Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…

WIĘCEJ >

Pudding chia

Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotowy pudding podajemy z owocami….

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo – kokosowy

Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…

WIĘCEJ >