fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół – bulion mięsny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15-6

Rosół – bulion mięsny

Przygotowanie

  • Korpus i wołowinę wrzucić do garnka
  • Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka
  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i zioło angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Dodać liścia laurowego i ziela angielskie
  • Gotować na MAŁYM ogniu
  • Po około 40 min zaczną się pojawiać szumowiny (piana) na wierzchu
  • Jak będzie się robić z nich taki brzydki kożuch to zbieramy szumówką/łyżką cedzakową i wyrzucamy
  • Po półtorej godzinie gotowania powinien już się robić przejrzysty rosołek
  • Dolewamy tyle zimnej wody z kranu, ile było na samym początku gotowania
  • Od razu pojawią się oka tłuszczu
  • Po kolejnych 2 godz. uzupełnić poziom płynu w garnku zimną wodą, oraz po kolejnych 2 godz.
  • Po ostatnim dolaniu wody, spróbować, doprawić solą i pieprzem
  • Wyłączyć gaz i gdy bulion wystygnie – czyli po kilku godzinach, wyjąć z niego warzywa i kości/mięso
  • Wywar przecedzić przez sito do innego garnka
  • Klarowny bulion zagotować

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego(AIP) nie zaleca się stosowania pieprzu oraz ziaren ziela angielskiego. Zajrzyj również do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny w celu uzyskania większej ilości informacji. Zrezygnuj z czosnku jeśli Ci szkodzi lub nie lubisz. Jeśli szukasz innych baz bulionowych – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów

Uwagi

Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu możemy rozlać go do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu do momentu zassania. Tak zawekowny słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas przygotowaną bazę do produkcji zup. W dzień poprzedzający wieczorem wyjmujemy butelkę (słoik), by odtajała i następnego dnia możemy od razu wywar użyć.

Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki, kilka dni (4-5) wytrzyma w lodówce. Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, wymieszać i spakować po dwie garści w woreczki śniadaniowe, a następnie mrozić. Możemy używać później przy robieniu kolejnych zup na bazie rosołu. Powstaną około 4 litry wywaru.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 tuszka z kurczaka lub kaczki (ok. 1,7 kg)
  • ½ kg wołowiny „rosołowej”, kości lub mięsa
  • 6 marchewek (360 g)
  • 5 pietruszek (400 g)
  • 1 korzeń selera (325 g)
  • ½ pora (ok. 70 g)
  • 2 średniej wielkości cebule (ok. 200 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 5 liści laurowych (5 g)
  • 10 ziaren ziela angielskiego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g) 

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego

Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >