fbpx
logo
Szukaj
open close

Rosół – bulion mięsny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8d4a74db-6cc8-44f4-ad97-590f04ff99d5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rosół – bulion mięsny

Przygotowanie

  • Korpus i wołowinę wrzucić do garnka
  • Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka
  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i zioło angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Dodać liścia laurowego i ziela angielskie
  • Gotować na MAŁYM ogniu
  • Po około 40 min zaczną się pojawiać szumowiny (piana) na wierzchu
  • Jak będzie się robić z nich taki brzydki kożuch to zbieramy szumówką/łyżką cedzakową i wyrzucamy
  • Po półtorej godzinie gotowania powinien już się robić przejrzysty rosołek
  • Dolewamy tyle zimnej wody z kranu, ile było na samym początku gotowania
  • Od razu pojawią się oka tłuszczu
  • Po kolejnych 2 godz. uzupełnić poziom płynu w garnku zimną wodą, oraz po kolejnych 2 godz.
  • Po ostatnim dolaniu wody, spróbować, doprawić solą i pieprzem
  • Wyłączyć gaz i gdy bulion wystygnie – czyli po kilku godzinach, wyjąć z niego warzywa i kości/mięso
  • Wywar przecedzić przez sito do innego garnka
  • Klarowny bulion zagotować

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie zaleca się stosowania pieprzu oraz ziela angielskiego. Zajrzyj również do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny w celu uzyskania większej ilości informacji.

Jeśli Twoja potrawa ma być bardziej białkowo-tłuszczowa nałóż na talerz zupę wraz z mięsem pomijając warzywa.

Jeśli szukasz innych baz bulionowych – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów

Uwagi

Warto robić większą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu możemy rozlać go do plastikowych, litrowych pojemników i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący rosół wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu do momentu zassania. Tak zawekowany słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas przygotowaną bazę do produkcji zup. W dzień poprzedzający, wieczorem wyjmujemy butelkę (słoik) z zamrażarki aby odtajała.

Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki (4-5 dni wytrzyma przechowywany w lodówce). Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, spakować w worki śniadaniowe, a następnie zamrozić. Możemy użyć ich później przy robieniu kolejnych zup na bazie rosołu lub zmielić i użyć do kotletów mielonych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 14
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Kurczak tuszka (850 g)
  • Wołowina szponder (340 g)
  • Marchew (180 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Seler korzeń (160 g)
  • Cebula (105 g)
  • Por (70 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) (…)

WIĘCEJ >

Bulion kostny

Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości) Dolewamy ok 50 ml (…)

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany (…)

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) (…)

WIĘCEJ >