fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bulion jarski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bulion jarski

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i zioło angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Zalać do pełna zimną wodą
  • Gotować na MAŁYM ogniu co najmniej 1 godzinę, a najlepiej 2-3 godziny

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie należy używać pieprzu oraz ziela angielskiego. Zajrzyj również do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny.

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go.

Jeśli szukasz innych baz bulionowych – zajrzyj do przepisów powiązanych.

Uwagi

Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików, odwrócić wieczkiem do dołu do momentu aż się zassie – tak zawekowany słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas poszykowaną bazę do produkcji zup.

Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki – przez kilka dni (4-5 dni) wytrzyma w lodówce. Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, wymieszać i spakować po dwie garści w woreczki śniadaniowe, a następnie pomrozić. Dzięki temu możemy używać ich w późniejszym czasie do przyrządzenia kolejnych zup na bazie rosołu. W ten sposób powstaną ok. 4 litry rosołu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 marchewki (180 g)
  • 3 pietruszki (240 g)
  • ½ selera wielkości pięści (85 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babeczki bakaliowe

Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy bakalię do masy i jeszcze raz mieszamy….

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką

Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >

Pudding Chia z musem bananowym

Pudding: Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6  Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z ¼ cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy i…

WIĘCEJ >