fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bulion jarski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bulion jarski

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i zioło angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Zalać do pełna zimną wodą
  • Gotować na MAŁYM ogniu co najmniej 1 godzinę, a najlepiej 2-3 godziny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików, odwrócić wieczkiem do dołu do momentu aż się zassie – tak zawekowany słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas poszykowaną bazę do produkcji zup.

Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki – przez kilka dni (4-5 dni) wytrzyma w lodówce. Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, wymieszać i spakować po dwie garści w woreczki śniadaniowe, a następnie pomrozić. Dzięki temu możemy używać ich w późniejszym czasie do przyrządzenia kolejnych zup na bazie rosołu. W ten sposób powstaną ok. 4 litry rosołu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 14
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (3000 ml)
  • Pietruszka korzeń (240 g)
  • Marchew (świeża) (135 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Seler korzeń (85 g)
  • Por (35 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z cukinią

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w gorącej wodzie Gotujemy w gorącej wodzie 10-15 minut W międzyczasie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cukinię Dusimy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Placuszki bez glutenu, bez jaj

Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…

WIĘCEJ >