fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bulion jarski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15-1

Bulion jarski

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i zioło angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Zalać do pełna zimną wodą
  • Gotować na MAŁYM ogniu co najmniej 1 godzinę, a najlepiej 2-3 godziny

Rady dietetyka

Na protokole autoimmunologicznym nie należy używać pieprzu, ani ziarna ziela angielskiego.
Zajrzyj również do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny. Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Jeśli szukasz innych baz bulionowych – zajrzyj do przepisów powiązanych.

Poprzez kliknięcie serduszka dodasz przepis do ulubionych.

Uwagi

Warto robić tak dużą ilość rosołu ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu, aż się zassie, tak zawekowny słoik można przechowywać w lodówce ze 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas poszykowaną bazę do produkcji zup, po prostu wieczorem wyjmujemy butelkę, żeby odtajała i możemy na drugi dzień od razu używać. Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki, kilka dni (4-5) wytrzyma w lodówce. Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, wymieszać i pakować po dwie garści w woreczki śniadaniowe i mrozić, używać ich można później przy robieniu kolejnych zup na bazie rosołu. Powstaną ok. 4 litry rosołu.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 marchewek (360 g)
  • 5 pietruszek (400 g)
  • 1 seler wielkości pięści 
  • ½ pora 
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku (20 g)
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego 
  • Sól, pieprz 

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 (…)

WIĘCEJ >

Polędwiczka na sałatce z kalarepy

Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, następnie grillujemy, kroimy w cienkie plastry. Kalarepę (…)

WIĘCEJ >

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl