logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Bulion jarski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15

Bulion jarski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i zioło angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Zalać do pełna zimną wodą
  • Gotować na MAŁYM ogniu co najmniej 1 godzinę, a najlepiej 2-3 godziny

Rady dietetyka

Na protokole autoimmunologicznym nie należy używać pieprzu, ani ziarna ziela angielskiego. Zajrzyj również do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny. Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Jeśli szukasz innych baz bulionowych – zajrzyj do przepisów powiązanych. Poprzez kliknięcie serduszka dodasz przepis do ulubionych.

Uwagi

Warto robić tak dużą ilość rosołu ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu, aż się zassie, tak zawekowny słoik można przechowywać w lodówce ze 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas poszykowaną bazę do produkcji zup, po prostu wieczorem wyjmujemy butelkę, żeby odtajała i możemy na drugi dzień od razu używać. Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki, kilka dni (4-5) wytrzyma w lodówce. Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, wymieszać i pakować po dwie garści w woreczki śniadaniowe i mrozić, używać ich można później przy robieniu kolejnych zup na bazie rosołu. Powstaną ok. 4 litry rosołu.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 marchewek 
  • 5 pietruszek 
  • 1 seler wielkości pięści 
  • ½ pora 
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego 
  • Sól, pieprz 

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i (…)

WIĘCEJ >

Ryba z warzywami

Oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej kilka minut. Cukinię oczyszczamy, czosnek drobno (…)

WIĘCEJ >

Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w (…)

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl