fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bulion jarski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bulion jarski

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i zioło angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Zalać do pełna zimną wodą
  • Gotować na MAŁYM ogniu co najmniej 1 godzinę, a najlepiej 2-3 godziny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików, odwrócić wieczkiem do dołu do momentu aż się zassie – tak zawekowany słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas poszykowaną bazę do produkcji zup.

Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki – przez kilka dni (4-5 dni) wytrzyma w lodówce. Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, wymieszać i spakować po dwie garści w woreczki śniadaniowe, a następnie pomrozić. Dzięki temu możemy używać ich w późniejszym czasie do przyrządzenia kolejnych zup na bazie rosołu. W ten sposób powstaną ok. 4 litry rosołu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 14
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (3000 ml)
  • Pietruszka korzeń (240 g)
  • Marchew (świeża) (135 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Seler korzeń (85 g)
  • Por (35 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl tropikalny

Myjemy szpinak, mango, ananasa Obieramy banana Odcinamy nożem skórkę ananasa Umieszczamy składniki w blenderze Dodajemy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >