fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz16-4-3

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu
  • Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc)
  • Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować
  • Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 3 min
  • Zawartość patelni przekładamy do garnka
  • Próbujemy i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku

Rady dietetyka

Jeśli Ci szkodzi lub jeśli nie lubisz czosnku nie dodawaj go do potrawy.

Uwagi

Sam przepis przyrządza się w 2 godz., natomiast wcześniej należy namoczyć grzyby (przez 8 godz.). Grzyby po ugotowaniu można wyłowić, pokroić w paski i dodać z powrotem do zupy. Możesz użyć również świeżych grzybów, wtedy nie musisz ich namaczać.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Przepis na bulion jarski znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 80 g suszonych podgrzybków
  • 80 g suszonych borowików
  • 1 l bulionu jarskiego
  • 2 cebule (200 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony omlet

Wszystkie składniki blendujemy. Omleta smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z sosem carbonara

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Na…

WIĘCEJ >

Ryż z suszonymi pomidorami

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…

WIĘCEJ >

Granat

Granata kładziemy przeciętą stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki

WIĘCEJ >