Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)
Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu
- Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc)
- Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować
- Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 3 min
- Zawartość patelni przekładamy do garnka
- Próbujemy i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
- Bulion kostny (1000 ml)
- Woda (1000 ml)
- Cebula (210 g)
- Borowik suszony (80 g)
- Podgrzybek suszony (80 g)
- Czosnek (15 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet z pomidorem
Jajka mieszamy widelcem lub trzepaczką Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną Smażymy 2-3 minuty, a następnie układamy na omlecie plasterki pomidora Przykrywamy pokrywką i smażymy kilka minut Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i…
WIĘCEJ >Shake z kaki
Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera kielichowego Dodać wodę kokosową Wycisnąć sok z cytryny, dodać do blendera Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Golonka z wolnowaru
Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…
WIĘCEJ >