Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)
Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu
- Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc)
- Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować
- Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 3 min
- Zawartość patelni przekładamy do garnka
- Próbujemy i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie należy używać pieprzu. Zajrzyj również do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny.
Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go.
Uwagi
Sam przepis wykonuje się przez 2 godz., natomiast wcześniej należy namoczyć grzyby (przez 8 godz.). Grzyby po ugotowaniu można wyłowić, pokroić w paski i dodać z powrotem do zupy. Możesz użyć również świeżych grzybów.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 80 g suszonych podgrzybków
- 80 g suszonych borowików
- 1 litr bulionu kostnego
- 2 cebule (200 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym
Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy orzechami włoskimi
WIĘCEJ >Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…
WIĘCEJ >