fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bulion kostny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c871fa0c9-9846-4dce-a6b2-938a52ff32c3-1

Bulion kostny

Przygotowanie

  • Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka
  • Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości)
  • Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody)
  • Gotujemy na małym ogniu od 8 do 24 godzin, im dłużej tym lepiej

Rady dietetyka

Bulion kostny to bogactwo kolagenu, który regeneruje organizm i wzmacnia stawy oraz jelita. Używaj bulionu jako bazę do wszystkich zup.

Kości wołowe możesz zamienić na cielęce. Kurze łapki są opcją -możesz wykorzystać kurze korpusy lub szyje albo przyrządzić bulion jedynie na kościach.

Uwagi

Bulion kostny jest jeszcze lepszy z dodatkiem octu (około 50 ml), ale jeśli masz nietolerancję histaminy – nie dodawaj go.
Bulion można gotować również w wolnowarze, co jest wygodniejsze przy tak długim czasie gotowania.

Gorący bulion warto przelać do czystych słoików i zawekować, czyli odwrócić nakrętką do blatu i poczekać do momentu zassania.

Uwaga: zdjęcie jest poglądowe, widoczne jest na nim mięso, oczywiście możesz gotować kości z kawałkami mięsa.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kości szpikowe wołowe – ok. 1 kg (grube kości ciachnięte na pół)
  • Kurze łapki – ok. 0,5 kg (możesz nie dodawać łapek, a zwiększyć ilość kości)
  • Szyja z kurczaka – ok. 0,5 kg

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Egg coffee

Oddzielone dokładnie żółtka wrzucamy do miski, dosypujemy słodzidło (jeśli używamy) i ubijamy mikserem jak kogel mogel. Gdy żółtka przebiorą jaśniejszy kolor i utworzą piankę, dodajemy łyżkę śmietanki kokosowej i dalej miksujemy. Zaparzamy kawę jak lubimy…

WIĘCEJ >

Smalec i grzanki ze smalcu

Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku Wkładamy do garnka Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień Co jakiś czas mieszamy Gotujemy 2 godziny Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego…

WIĘCEJ >

Sos „cezar”

Do blendera kielichowego dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny Dorzucamy czosnek Dajemy szczyptę soli i pieprzu Miksujemy blenderem jakieś 1 – 2 min Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >

Majonez

Bierzemy miskę Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet Zaczynamy mieszać rózgą Musimy dokładnie rozmieszać Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli Podczas dodawania tłuszczu cały czas…

WIĘCEJ >