fbpx
logo
Szukaj
open close

Bulion kostny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c871fa0c9-9846-4dce-a6b2-938a52ff32c3-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bulion kostny

Przygotowanie

  • Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka
  • Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości)
  • Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody)
  • Gotujemy na małym ogniu od 8 do 24 godzin, im dłużej tym lepiej

Rady dietetyka

Bulion kostny to bogactwo kolagenu, który regeneruje organizm i wzmacnia stawy oraz jelita. Używaj bulionu jako bazę do wszystkich zup.

Uwagi

Jeśli masz nietolerancję histaminy – nie dodawaj octu jabłkowego.

Bulion można gotować również w wolnowarze, co jest wygodniejsze przy tak długim czasie gotowania.

Gorący bulion warto przelać do czystych słoików i zawekować, czyli odwrócić nakrętką do blatu i poczekać do momentu zassania.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 20
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Woda (4000 ml)
  • Wołowina kości szpikowe (1000 g)
  • Kurczak łapka (500 g)
  • Kurczak szyja (500 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)

WIĘCEJ >