Bulion kostny
Bulion kostny
Przygotowanie
- Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka
- Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości)
- Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody)
- Gotujemy na małym ogniu od 8 do 24 godzin, im dłużej tym lepiej
Rady dietetyka
Bulion kostny to bogactwo kolagenu, który regeneruje organizm i wzmacnia stawy oraz jelita. Używaj bulionu jako bazę do wszystkich zup.
Uwagi
Jeśli masz nietolerancję histaminy – nie dodawaj octu jabłkowego.
Bulion można gotować również w wolnowarze, co jest wygodniejsze przy tak długim czasie gotowania.
Gorący bulion warto przelać do czystych słoików i zawekować, czyli odwrócić nakrętką do blatu i poczekać do momentu zassania.
Autor
Lista składników
- Woda (4000 ml)
- Wołowina kości szpikowe (1000 g)
- Kurczak łapka (500 g)
- Kurczak szyja (500 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos vinaigrette z granatów
Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki Oliwę wlać do naczynia,…
WIĘCEJ >Sos pomidorowy
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…
WIĘCEJ >Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną
Chrzan kokosowy: Chrzan obieramy obieraczką do warzyw Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach Dodajemy sok wyciśniętej cytryny Dodajemy mleko kokosowe Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy –…
WIĘCEJ >