fbpx
logo
Szukaj
open close

Bulion kostny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c871fa0c9-9846-4dce-a6b2-938a52ff32c3-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bulion kostny

Przygotowanie

  • Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka
  • Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości)
  • Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody)
  • Gotujemy na małym ogniu od 8 do 24 godzin, im dłużej tym lepiej

Rady dietetyka

Bulion kostny to bogactwo kolagenu, który regeneruje organizm i wzmacnia stawy oraz jelita. Używaj bulionu jako bazę do wszystkich zup.

Uwagi

Jeśli masz nietolerancję histaminy – nie dodawaj octu jabłkowego.

Bulion można gotować również w wolnowarze, co jest wygodniejsze przy tak długim czasie gotowania.

Gorący bulion warto przelać do czystych słoików i zawekować, czyli odwrócić nakrętką do blatu i poczekać do momentu zassania.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 20
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (4000 ml)
  • Wołowina kości szpikowe (1000 g)
  • Kurczak łapka (500 g)
  • Kurczak szyja (500 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette z granatów

Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki Oliwę wlać do naczynia,…

WIĘCEJ >

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…

WIĘCEJ >

Migdały

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

Chrzan kokosowy: Chrzan obieramy obieraczką do warzyw Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach Dodajemy sok wyciśniętej cytryny Dodajemy mleko kokosowe Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy –…

WIĘCEJ >