Bulion kostny
Bulion kostny
Przygotowanie
- Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka
- Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości)
- Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody)
- Gotujemy na małym ogniu od 8 do 24 godzin, im dłużej tym lepiej
Rady dietetyka
Bulion kostny to bogactwo kolagenu, który regeneruje organizm i wzmacnia stawy oraz jelita. Używaj bulionu jako bazę do wszystkich zup.
Uwagi
Jeśli masz nietolerancję histaminy – nie dodawaj octu jabłkowego.
Bulion można gotować również w wolnowarze, co jest wygodniejsze przy tak długim czasie gotowania.
Gorący bulion warto przelać do czystych słoików i zawekować, czyli odwrócić nakrętką do blatu i poczekać do momentu zassania.
Autor
Lista składników
- Woda (4000 ml)
- Wołowina kości szpikowe (1000 g)
- Kurczak łapka (500 g)
- Kurczak szyja (500 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…
WIĘCEJ >Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…
WIĘCEJ >Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >