fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bulion kostny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c871fa0c9-9846-4dce-a6b2-938a52ff32c3-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bulion kostny

Przygotowanie

  • Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka
  • Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości)
  • Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody)
  • Gotujemy na małym ogniu od 8 do 24 godzin, im dłużej tym lepiej

Rady dietetyka

Bulion kostny to bogactwo kolagenu, który regeneruje organizm i wzmacnia stawy oraz jelita. Używaj bulionu jako bazę do wszystkich zup.

Uwagi

Jeśli masz nietolerancję histaminy – nie dodawaj octu jabłkowego.

Bulion można gotować również w wolnowarze, co jest wygodniejsze przy tak długim czasie gotowania.

Gorący bulion warto przelać do czystych słoików i zawekować, czyli odwrócić nakrętką do blatu i poczekać do momentu zassania.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 20
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (4000 ml)
  • Wołowina kości szpikowe (1000 g)
  • Kurczak łapka (500 g)
  • Kurczak szyja (500 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiące krakersy z parmezanu

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko nacieramy go tłuszczem Parmezan przenosimy na blachę (robimy kilka równych kopców z parmezanu w równych odległościach i delikatnie „rozsmarowujemy”, tak żeby…

WIĘCEJ >

Kulki tłuszczowe z wędzonym łososiem

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze…

WIĘCEJ >

Ser kozi w ziołach i orzechach

Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy bledować) Dodajemy orzechy i całość dokładnie blendujemy Mieszankę orzechów z przyprawami wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej ser (tak aby był równomiernie pokryty)…

WIĘCEJ >

Sos „cezar”

Do blendera kielichowego dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny Dorzucamy czosnek Dajemy szczyptę soli i pieprzu Miksujemy blenderem jakieś 1 – 2 min Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >