fbpx
logo
Szukaj
open close

Rosół z gęsi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rosół z gęsi

Przygotowanie

  • Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę
  • Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika
  • Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do rosołu)
  • Zostanie nam korpus ptaka i skrzydła, wrzucamy do garnka 10 litrowego
  • Zalewamy ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka
  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i ziela angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Gotować na MAŁYM ogniu
  • Po około 40 min zaczną się pojawiać szumowiny (piana) na wierzchu
  • Jak będzie się robić z nich taki brzydki kożuch to zbieramy szumówką/łyżką cedzakową i wyrzucamy
  • Po półtorej godzinie gotowania powinien już się robić przejrzysty rosołek
  • Wyjmujemy z zamrażarki butelkę z wodą i połowę wlewamy do rosołu
  • Od razu pojawią się oka tłuszczu, butelkę zakręcić i odłożyć do lodówki
  • Po kolejnych 45 min dolać resztę wody
  • Gotować jeszcze z 20 min po ostatniej dolewce
  • Spróbować, doprawić solą i pieprzem
  • Wyłączyć gaz i jak rosół wystygnie – czyli po kilku godzinach, wyjąć z niego warzywa
  • Rosół przecedzić przez sito do innego garnka

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu oraz ziela angielskiego. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat zajrzyj do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny.

Jeśli oczekujesz bardziej białkowo-tłuszczowej wersji – nałóż na talerz zupę oraz mięso pomijając warzywa.

Jeśli szukasz innych baz bulionowych – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Uwagi

Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych, litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący rosół wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu, aż się zassie. Tak zawekowany słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas przygotowaną bazę do produkcji zup. Wystarczy w dniu poprzedzającym wieczorem wyjąć butelkę z zamrażarki aby odtajała.

Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki (4-5 dni wytrzyma w lodówce). Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, spakować w worki śniadaniowe i zamrozić. Można je później użyć przy robieniu kolejnych zup na bazie rosołu lub zmielić i użyć jako dodatek do kotletów mielonych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 10
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Gęsina skrzydło (270 g)
  • Seler korzeń (160 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Liść laurowy (5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…

WIĘCEJ >

Praliny daktylowe

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…

WIĘCEJ >

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…

WIĘCEJ >

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >