fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół z gęsi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13-6

Rosół z gęsi

Przygotowanie

  • Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę
  • Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika
  • Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do rosołu)
  • Zostanie nam korpus ptaka i skrzydła, wrzucamy do garnka 10 litrowego
  • Zalewamy ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka
  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i ziela angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Gotować na MAŁYM ogniu
  • Po około 40 min zaczną się pojawiać szumowiny (piana) na wierzchu
  • Jak będzie się robić z nich taki brzydki kożuch to zbieramy szumówką/łyżką cedzakową i wyrzucamy
  • Po półtorej godzinie gotowania powinien już się robić przejrzysty rosołek
  • Wyjmujemy z zamrażarki butelkę z wodą i połowę wlewamy do rosołu
  • Od razu pojawią się oka tłuszczu, butelkę zakręcić i odłożyć do lodówki
  • Po kolejnych 45 min dolać resztę wody
  • Gotować jeszcze z 20 min po ostatniej dolewce
  • Spróbować, doprawić solą i pieprzem
  • Wyłączyć gaz i jak rosół wystygnie – czyli po kilku godzinach, wyjąć z niego warzywa
  • Rosół przecedzić przez sito do innego garnka

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu oraz ziarna ziela angielskiego. By dowiedzieć się więcej na ten temat zajrzyj również do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny. Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Porcja wynosi około 250-300 ml.

Jeśli szukasz innych baz bulionowych – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Uwagi

Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu, aż się zassie. Tak zawekowny słoik można przechowywać w lodówce ze 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas przygotowaną bazę do produkcji zup. Wystarczy w dniu poprzedzającym wieczorem wyjąć butelkę, żeby odtajała i możemy na drugi dzień od razu używać.

Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki, kilka dni (4-5) wytrzyma w lodówce. Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, wymieszać i pakować po dwie garści w woreczki śniadaniowe i mrozić, używać ich można później przy robieniu kolejnych zup na bazie rosołu.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 skrzydła z gęsi (ok. 270 g)
  • 6 marchewek (360 g)
  • 5 pietruszek (400 g)
  • 1 korzeń selera wielkości pięści (ok. 170 g)
  • ½ pora (ok. 70 g)
  • 2 średniej wielkości cebule (ok. 200 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 5 liści laurowych (ok. 5 g)
  • 10 ziaren ziela angielskiego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego (…)

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry Cukinię pokroić w plastry Pomidora pokroić w cząstki Na patelni grillowej rozgrzać (…)

WIĘCEJ >

Koktajl z ananasa

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl