logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół z gęsi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13-5

Rosół z gęsi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13-5

Przygotowanie

  • Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę
  • Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika
  • Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do rosołu)
  • Zostanie nam korpus ptaka i skrzydła, wrzucamy do garnka 10 litrowego
  • Zalewamy ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka
  • Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka
  • Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków
  • Dodać liść laurowy i ziela angielskie
  • Wsypać czubatą łyżkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu
  • Gotować na MAŁYM ogniu
  • Po około 40 min zaczną się pojawiać szumowiny (piana) na wierzchu
  • Jak będzie się robić z nich taki brzydki kożuch to zbieramy szumówką/łyżką cedzakową i wyrzucamy
  • Po półtorej godzinie gotowania powinien już się robić przejrzysty rosołek
  • Wyjmujemy z zamrażarki butelkę z wodą i połowę wlewamy do rosołu
  • Od razu pojawią się oka tłuszczu, butelkę zakręcić i odłożyć do lodówki
  • Po kolejnych 45 min dolać resztę wody
  • Gotować jeszcze z 20 min po ostatniej dolewce
  • Spróbować, doprawić solą i pieprzem
  • Wyłączyć gaz i jak rosół wystygnie – czyli po kilku godzinach, wyjąć z niego warzywa
  • Rosół przecedzić przez sito do innego garnka

Rady dietetyka

Na protokole autoimmunologicznym nie należy używać pieprzu, ani ziarna ziela angielskiego. Zajrzyj również do naszego działu Dieta – Protokół Autoimmunologiczny. Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Jeśli szukasz innych baz bulionowych – zajrzyj do przepisów powiązanych. Poprzez kliknięcie serduszka dodasz przepis do ulubionych.

Uwagi

Warto robić tak dużą ilość rosołu ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu, aż się zassie, tak zawekowny słoik można przechowywać w lodówce ze 2-3 miesiące. Dzięki temu mamy na dłuższy czas poszykowaną bazę do produkcji zup, po prostu wieczorem wyjmujemy butelkę, żeby odtajała i możemy na drugi dzień od razu używać. Rosołu nie trzeba mrozić, jeśli po zagotowaniu i wystudzeniu włożymy do lodówki, kilka dni (4-5) wytrzyma w lodówce. Część warzyw z rosołu można pokroić w kostkę, wymieszać i pakować po dwie garści w woreczki śniadaniowe i mrozić, używać ich można później przy robieniu kolejnych zup na bazie rosołu. Powstanie 5 litrów rosołu.

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 13
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 gęś
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • Sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą (…)

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek (…)

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl