Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Przygotowanie
- Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy
- Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki
- W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
- Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
- Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką
- Można posypać zieleniną
Rady dietetyka
Rosół można wypić także bez dodatku kluseczek, zjeść z ryżem lub z makaronem ryżowym. Zamiast papryczek – dodaj paprykę w proszku lub możesz całkowicie z niej zrezygnować.
Uwagi
Możesz skorzystać z gotowego przepisu na bulion jarski, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
Rosół:
- 3 marchewki (180 g)
- 2 pietruszki (160 g)
- ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
- 2 cebule (200 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 5 ziaren pieprzu czarnego (5 g)
- 5 ziaren ziela angielskiego (5 g)
- 2 suszone ostre papryczki lub papryka w proszku (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Lane kluski:
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 łyżeczka mąki jaglanej (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Ryba z warzywami
Oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej kilka minut. Cukinię oczyszczamy, czosnek drobno siekamy. Warzywa delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając kolejno czosnek, cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem….
WIĘCEJ >Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >Sałatka z sarniną i boczkiem
Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…
WIĘCEJ >