fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09ade77e-43e8-4139-868f-d195c548f59e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

Przygotowanie

  • Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy
  • Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki
  • W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
  • Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
  • Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką
  • Można posypać zieleniną

Rady dietetyka

Rosół można wypić także bez dodatku kluseczek, zjeść z ryżem lub z makaronem ryżowym. Zamiast papryczek – dodaj paprykę w proszku lub możesz całkowicie z niej zrezygnować.

Uwagi

Możesz skorzystać z gotowego przepisu na bulion jarski, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Rosół:

  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 5 ziaren pieprzu czarnego (5 g)
  • 5 ziaren ziela angielskiego (5 g)
  • 2 suszone ostre papryczki lub papryka w proszku (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Lane kluski:

  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżeczka mąki jaglanej (5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >

Gazpacho

Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół Miąższ wkładamy do blendera Dolewamy wodę, oliwę i jednego…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko cynamon

WIĘCEJ >

Zapiekanka gryczana

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…

WIĘCEJ >