fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09ade77e-43e8-4139-868f-d195c548f59e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

Przygotowanie

  • Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy
  • Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki
  • W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
  • Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
  • Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką
  • Można posypać zieleniną

Rady dietetyka

Rosół można wypić także bez dodatku kluseczek, zjeść z ryżem lub z makaronem ryżowym. Zamiast papryczek – dodaj paprykę w proszku lub możesz całkowicie z niej zrezygnować.

Uwagi

Możesz skorzystać z gotowego przepisu na bulion jarski, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Rosół:

  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 5 ziaren pieprzu czarnego (5 g)
  • 5 ziaren ziela angielskiego (5 g)
  • 2 suszone ostre papryczki lub papryka w proszku (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Lane kluski:

  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżeczka mąki jaglanej (5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Ryba z warzywami

Oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej kilka minut. Cukinię oczyszczamy, czosnek drobno siekamy. Warzywa delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając kolejno czosnek, cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem….

WIĘCEJ >

Prosta zupa cukiniowa

Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >