fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09ade77e-43e8-4139-868f-d195c548f59e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

Przygotowanie

  • Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy
  • Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki
  • W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
  • Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
  • Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką
  • Można posypać zieleniną

Uwagi

Możesz skorzystać z gotowego przepisu na bulion jarski, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Rosół

  • Woda (1500 ml)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Marchew (świeża) (180 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Por (140 g)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Papryka słodka mielona (4 g)
  • Ziele angielskie mielone (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Lane kluski

  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Mąka jaglana (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Miska, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl z rukolą

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze

WIĘCEJ >

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >

Omlet po włosku

Jajka roztrzepujemy Masę jajeczną doprawiamy do smaku i wylewamy na wcześniej rozgrzaną masłem patelnię Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut aż do momentu ścięcia się białka Na wierzch omleta układamy parmezan, oliwki oraz posypujemy…

WIĘCEJ >

Omlet z warzywami i pieczarkami

Pomidorki kroimy na pół, pieczarki na ćwiartki, a cebulę na pióra Jajka wybijamy do głębokiego talerza lub miski Solimy Mocno mieszamy widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Dokładnie mieszamy Na…

WIĘCEJ >