fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09ade77e-43e8-4139-868f-d195c548f59e-1

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

Przygotowanie

  • Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy
  • Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki
  • W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
  • Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
  • Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką
  • Można posypać zieleniną

Rady dietetyka

Rosół można wypić także bez dodatku kluseczek, zjeść z ryżem lub z makaronem ryżowym. Zamiast papryczek – dodaj paprykę w proszku lub możesz całkowicie z niej zrezygnować.

Uwagi

Możesz skorzystać z gotowego przepisu na bulion jarski, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Rosół:

  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 5 ziaren pieprzu czarnego (5 g)
  • 5 ziaren ziela angielskiego (5 g)
  • 2 suszone ostre papryczki lub papryka w proszku (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Lane kluski:

  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżeczka mąki jaglanej (5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…

WIĘCEJ >

Pieczone owoce z kruszonką

Ciasto: Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon Wymieszać składniki Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać…

WIĘCEJ >

Sałatka marokańska z batatów

Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…

WIĘCEJ >