Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Przygotowanie
- Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy
- Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki
- W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej.
- Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy do czasu powstania jajecznych kluseczek
- Przelewamy do miseczek i podajemy z pokrojoną marchewką
- Można posypać zieleniną
Uwagi
Możesz skorzystać z gotowego przepisu na bulion jarski, który gotujesz wcześniej i przechowujesz w słoikach (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
Rosół
- Woda (1500 ml)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Marchew (świeża) (180 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Por (140 g)
- Seler korzeń (60 g)
- Papryka słodka mielona (4 g)
- Ziele angielskie mielone (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Lane kluski
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Mąka jaglana (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym
Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną
Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią
Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową i sok z cytryny Miksujemy blenderem Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy Mieszamy i…
WIĘCEJ >Surówka z selera korzeniowego z ananasem
Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.
WIĘCEJ >