fbpx
logo
Szukaj
open close

Szparagi – czego o nich nie wiesz?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
szparagi

Sezon na szparagi trwa od maja do czerwca. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać.

Szparagi to bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor oraz wapń. Są także źródłem witaminy A, C, K i witamin z grupy B.

Szparagi, zwłaszcza zielone, zawierają foliany, elektrolity oraz asparaginę – aminokwas, który wpływa na gospodarkę hormonalną i pracę układu nerwowego.

Szczególnie poleca się je osobom borykającym się z anemią – zarówno z powodu niedoboru żelaza, jak i kwasu foliowego. W szparagach nie brakuje ani jednego, ani drugiego.

Szparagi odpowiedzialne są m.in. za:

  • prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym za poprawę perystaltyki jelit;
  • zwiększenie procesów krzepnięcia krwi i zapobieganie pękaniu naczyń włosowatych;
  • wspomaganie wątroby w procesie detoksykacji organizmu;
  • wzmacnianie odporności.

Szparagi działają moczopędnie, o czym w szczególności powinny pamiętać osoby cierpiące z powodu dny moczanowej. Uważać na nie powinny też osoby ze skłonnościami do kamieni nerkowych. Wynika to z wysokiej zawartości puryn. Warto się po prostu obserwować, nie trzeba od razu rezygnować z sięgania po szparagi.

Odmiany

Białe szparagi są uprawiane w kopcach pod ziemią, stąd mają twardszą skórkę, którą należy obrać. Są zdecydowanie twardsze od zielonej odmiany, ale za to są łagodniejsze w smaku.

Zielone szparagi są uprawiane nad ziemią. W ich przypadku wystarczy jedynie odciąć twarde końcówki. Nie trzeba ich obierać. W smaku są bardziej wyraziste i zawierają więcej składników odżywczych niż biała odmiana.

Istnieje jeszcze jedna odmiana – fioletowa. Jest ona bardzo trudno dostępna.

Jak gotować szparagi?

Szparagi wrzucamy do wrzącej wody. Białe gotuje się około 10–15 min, a zielone – 5–10. Można je także przygotować na parze. Zielone można też podsmażać albo upiec bez wcześniejszego obgotowywania.

Zastosowanie w kuchni

Ze szparagów można zrobić pyszną zupę krem, można je dodać do zapiekanek, frittaty, omletów, tart. Świetnie smakują też owinięte boczkiem bądź dobrą szynką i upieczone. Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Mnóstwo przepisów ze szparagami w roli głównej znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dlaczego mocz po szparagach ma dziwny zapach?

Specyficzny zapach moczu po zjedzeniu szparagów związany jest z metabolizmem asparaginy i S-metylometioniny, które w ludzkim organizmie zamieniane są na związki zawierające siarkę, w tym mający najsilniejszą woń metanotiol.

Okazuje się jednak, że nie każdy ten zapach wyczuwa, co jest uwarunkowane genetycznie. Jeśli więc nie wyczuwasz tego specyficznego zapachu, po prostu nie masz zdolności do jego wyczuwania.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Sezon na szparagi trwa od maja do czerwca. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać.

Szparagi to bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor oraz wapń. Są także źródłem witaminy A, C, K i witamin z grupy B.

Szparagi, zwłaszcza zielone, zawierają foliany, elektrolity oraz asparaginę – aminokwas, który wpływa na gospodarkę hormonalną i pracę układu nerwowego.

Szczególnie poleca się je osobom borykającym się z anemią – zarówno z powodu niedoboru żelaza, jak i kwasu foliowego. W szparagach nie brakuje ani jednego, ani drugiego.

Szparagi odpowiedzialne są m.in. za:

  • prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym za poprawę perystaltyki jelit;
  • zwiększenie procesów krzepnięcia krwi i zapobieganie pękaniu naczyń włosowatych;
  • wspomaganie wątroby w procesie detoksykacji organizmu;
  • wzmacnianie odporności.

Szparagi działają moczopędnie, o czym w szczególności powinny pamiętać osoby cierpiące z powodu dny moczanowej. Uważać na nie powinny też osoby ze skłonnościami do kamieni nerkowych. Wynika to z wysokiej zawartości puryn. Warto się po prostu obserwować, nie trzeba od razu rezygnować z sięgania po szparagi.

Odmiany

Białe szparagi są uprawiane w kopcach pod ziemią, stąd mają twardszą skórkę, którą należy obrać. Są zdecydowanie twardsze od zielonej odmiany, ale za to są łagodniejsze w smaku.

Zielone szparagi są uprawiane nad ziemią. W ich przypadku wystarczy jedynie odciąć twarde końcówki. Nie trzeba ich obierać. W smaku są bardziej wyraziste i zawierają więcej składników odżywczych niż biała odmiana.

Istnieje jeszcze jedna odmiana – fioletowa. Jest ona bardzo trudno dostępna.

Jak gotować szparagi?

Szparagi wrzucamy do wrzącej wody. Białe gotuje się około 10–15 min, a zielone – 5–10. Można je także przygotować na parze. Zielone można też podsmażać albo upiec bez wcześniejszego obgotowywania.

Zastosowanie w kuchni

Ze szparagów można zrobić pyszną zupę krem, można je dodać do zapiekanek, frittaty, omletów, tart. Świetnie smakują też owinięte boczkiem bądź dobrą szynką i upieczone. Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Mnóstwo przepisów ze szparagami w roli głównej znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dlaczego mocz po szparagach ma dziwny zapach?

Specyficzny zapach moczu po zjedzeniu szparagów związany jest z metabolizmem asparaginy i S-metylometioniny, które w ludzkim organizmie zamieniane są na związki zawierające siarkę, w tym mający najsilniejszą woń metanotiol.

Okazuje się jednak, że nie każdy ten zapach wyczuwa, co jest uwarunkowane genetycznie. Jeśli więc nie wyczuwasz tego specyficznego zapachu, po prostu nie masz zdolności do jego wyczuwania.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
22 maja 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tarczyca w ciąży – normy

Tarczyca w ciąży odgrywa bardzo ważną rolę w kontekście rozwoju płodu. Zaburzenia w pracy tego gruczołu mogą negatywnie wpłynąć na przebieg ciąży. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Na wyniki TSH i wolnych hormonów…

WIĘCEJ >

Czy mam Hashimoto?

Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób – głównie kobiety, i to nie tylko po 40. roku życia, lecz także dużo młodsze. Zdarza się, że przez wiele lat hashimoto rozwija się bezobjawowo lub z ledwo zauważalnymi…

WIĘCEJ >
podjadanie

Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie. Poniżej…

WIĘCEJ >
insulinooporność

Masz insulinooporność? Te rady są dla ciebie!

Masz insulinooporność? Przez trzy miesiące wypróbuj na sobie poniższe sposoby i sprawdź, jak się poczujesz. Te rady są właściwie dla każdego – dla zdrowia! Co jest ważne? Czysta micha – zrezygnuj (tak na 100%, a…

WIĘCEJ >