Sezon na szparagi trwa od maja do czerwca. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać.
Szparagi to bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor oraz wapń. Są także źródłem witaminy A, C, K i witamin z grupy B.
Szparagi, zwłaszcza zielone, zawierają foliany, elektrolity oraz asparaginę – aminokwas, który wpływa na gospodarkę hormonalną i pracę układu nerwowego.
Szczególnie poleca się je osobom borykającym się z anemią – zarówno z powodu niedoboru żelaza, jak i kwasu foliowego. W szparagach nie brakuje ani jednego, ani drugiego.
Szparagi odpowiedzialne są m.in. za:
- prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym za poprawę perystaltyki jelit;
- zwiększenie procesów krzepnięcia krwi i zapobieganie pękaniu naczyń włosowatych;
- wspomaganie wątroby w procesie detoksykacji organizmu;
- wzmacnianie odporności.
Szparagi działają moczopędnie, o czym w szczególności powinny pamiętać osoby cierpiące z powodu dny moczanowej. Uważać na nie powinny też osoby ze skłonnościami do kamieni nerkowych. Wynika to z wysokiej zawartości puryn. Warto się po prostu obserwować, nie trzeba od razu rezygnować z sięgania po szparagi.
Odmiany
Białe szparagi są uprawiane w kopcach pod ziemią, stąd mają twardszą skórkę, którą należy obrać. Są zdecydowanie twardsze od zielonej odmiany, ale za to są łagodniejsze w smaku.
Zielone szparagi są uprawiane nad ziemią. W ich przypadku wystarczy jedynie odciąć twarde końcówki. Nie trzeba ich obierać. W smaku są bardziej wyraziste i zawierają więcej składników odżywczych niż biała odmiana.
Istnieje jeszcze jedna odmiana – fioletowa. Jest ona bardzo trudno dostępna.
Jak gotować szparagi?
Szparagi wrzucamy do wrzącej wody. Białe gotuje się około 10–15 min, a zielone – 5–10. Można je także przygotować na parze. Zielone można też podsmażać albo upiec bez wcześniejszego obgotowywania.
Zastosowanie w kuchni
Ze szparagów można zrobić pyszną zupę krem, można je dodać do zapiekanek, frittaty, omletów, tart. Świetnie smakują też owinięte boczkiem bądź dobrą szynką i upieczone. Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Mnóstwo przepisów ze szparagami w roli głównej znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Dlaczego mocz po szparagach ma dziwny zapach?
Specyficzny zapach moczu po zjedzeniu szparagów związany jest z metabolizmem asparaginy i S-metylometioniny, które w ludzkim organizmie zamieniane są na związki zawierające siarkę, w tym mający najsilniejszą woń metanotiol.
Okazuje się jednak, że nie każdy ten zapach wyczuwa, co jest uwarunkowane genetycznie. Jeśli więc nie wyczuwasz tego specyficznego zapachu, po prostu nie masz zdolności do jego wyczuwania.
Autor
Iwona Wierzbicka
Sezon na szparagi trwa od maja do czerwca. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać.
Szparagi to bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor oraz wapń. Są także źródłem witaminy A, C, K i witamin z grupy B.
Szparagi, zwłaszcza zielone, zawierają foliany, elektrolity oraz asparaginę – aminokwas, który wpływa na gospodarkę hormonalną i pracę układu nerwowego.
Szczególnie poleca się je osobom borykającym się z anemią – zarówno z powodu niedoboru żelaza, jak i kwasu foliowego. W szparagach nie brakuje ani jednego, ani drugiego.
Szparagi odpowiedzialne są m.in. za:
- prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym za poprawę perystaltyki jelit;
- zwiększenie procesów krzepnięcia krwi i zapobieganie pękaniu naczyń włosowatych;
- wspomaganie wątroby w procesie detoksykacji organizmu;
- wzmacnianie odporności.
Szparagi działają moczopędnie, o czym w szczególności powinny pamiętać osoby cierpiące z powodu dny moczanowej. Uważać na nie powinny też osoby ze skłonnościami do kamieni nerkowych. Wynika to z wysokiej zawartości puryn. Warto się po prostu obserwować, nie trzeba od razu rezygnować z sięgania po szparagi.
Odmiany
Białe szparagi są uprawiane w kopcach pod ziemią, stąd mają twardszą skórkę, którą należy obrać. Są zdecydowanie twardsze od zielonej odmiany, ale za to są łagodniejsze w smaku.
Zielone szparagi są uprawiane nad ziemią. W ich przypadku wystarczy jedynie odciąć twarde końcówki. Nie trzeba ich obierać. W smaku są bardziej wyraziste i zawierają więcej składników odżywczych niż biała odmiana.
Istnieje jeszcze jedna odmiana – fioletowa. Jest ona bardzo trudno dostępna.
Jak gotować szparagi?
Szparagi wrzucamy do wrzącej wody. Białe gotuje się około 10–15 min, a zielone – 5–10. Można je także przygotować na parze. Zielone można też podsmażać albo upiec bez wcześniejszego obgotowywania.
Zastosowanie w kuchni
Ze szparagów można zrobić pyszną zupę krem, można je dodać do zapiekanek, frittaty, omletów, tart. Świetnie smakują też owinięte boczkiem bądź dobrą szynką i upieczone. Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Mnóstwo przepisów ze szparagami w roli głównej znajdziesz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Dlaczego mocz po szparagach ma dziwny zapach?
Specyficzny zapach moczu po zjedzeniu szparagów związany jest z metabolizmem asparaginy i S-metylometioniny, które w ludzkim organizmie zamieniane są na związki zawierające siarkę, w tym mający najsilniejszą woń metanotiol.
Okazuje się jednak, że nie każdy ten zapach wyczuwa, co jest uwarunkowane genetycznie. Jeśli więc nie wyczuwasz tego specyficznego zapachu, po prostu nie masz zdolności do jego wyczuwania.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sól – czy należy się jej bać?
Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania. Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi…
WIĘCEJ >Masło czy margaryna – co wybrać?
To jedne z tych produktów, które stosuje się niemal codziennie. Który z nich będzie lepszym wyborem żywieniowym? Masło czy margaryna – kto wygrywa w tym starciu? Dla mnie zdecydowanym zwycięzcą jest masło. Dlaczego? Dlaczego masło…
WIĘCEJ >Pokrzywa – właściwości i zastosowanie
Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B….
WIĘCEJ >Magnez – dlaczego jest tak ważny?
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku? Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest…
WIĘCEJ >