fbpx
logo
Szukaj
open close

Rosół wołowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5a7ddf75-37be-41cf-b4f9-5b904afc4d89
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Rosół wołowy

Przygotowanie

  • Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą, dodajemy sól i zaczynamy gotować
  • Cebulę oraz czosnek obieramy i opalamy
  • Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy obieramy i kroimy na kawałki
  • Seler naciowy kroimy na kawałki
  • Mięso wyciągamy z wody, wylewamy wodę, wlewamy świeżą, z powrotem wsadzamy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut, co jakiś czas ściągając szumowiny
  • Do gotującej się wody wsadzamy wszystkie warzywa, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 godz. (na małym ogniu)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych rosołów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Wołowina łata (500 g)
  • Wołowina szponder (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Seler korzeń (160 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki z pasztetem i awokado

Awokado obieramy i kroimy w paski Kromki chleba smarujemy pasztetem, na wierzch układamy plastry awokado i całość posypujemy nasionami

WIĘCEJ >

Słodko-kwaśny kurczak z patelni

Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy oraz ocet i mieszamy Mięso oczyszczamy, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3…

WIĘCEJ >

Sałatka bazowa

Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…

WIĘCEJ >

Pieczony camembert z ananasem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Ananasa kroimy w kostkę Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy ser, na wierzch nakładamy kawałki ananasa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do…

WIĘCEJ >