Rosół wołowy
Rosół wołowy
Przygotowanie
- Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą, dodajemy sól i zaczynamy gotować
- Cebulę oraz czosnek obieramy i opalamy
- Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy obieramy i kroimy na kawałki
- Seler naciowy kroimy na kawałki
- Mięso wyciągamy z wody, wylewamy wodę, wlewamy świeżą, z powrotem wsadzamy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut, co jakiś czas ściągając szumowiny
- Do gotującej się wody wsadzamy wszystkie warzywa, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 godz. (na małym ogniu)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych rosołów.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Wołowina łata (500 g)
- Wołowina szponder (500 g)
- Cebula (210 g)
- Seler korzeń (160 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (20 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapki z pasztetem i awokado
Awokado obieramy i kroimy w paski Kromki chleba smarujemy pasztetem, na wierzch układamy plastry awokado i całość posypujemy nasionami
WIĘCEJ >Słodko-kwaśny kurczak z patelni
Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy oraz ocet i mieszamy Mięso oczyszczamy, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3…
WIĘCEJ >Sałatka bazowa
Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…
WIĘCEJ >Pieczony camembert z ananasem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Ananasa kroimy w kostkę Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy ser, na wierzch nakładamy kawałki ananasa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do…
WIĘCEJ >