Rosół SCD
Rosół SCD
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku
- Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości
- Lekko solimy
- Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore jelita)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Kurczak tuszka (750 g)
- Marchew (świeża) (310 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Seler nać (90 g)
- Natka pietruszki (świeża) (9 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z krewetkami i z chilli
Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…
WIĘCEJ >Steki z serca wołowego
Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)
Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…
WIĘCEJ >Gruszka pieczona z malinami i miodem
Gruszkę myjemy i odcinamy końcówkę od strony ogonka, tzw. „czapeczkę” Łyżką wydrążamy gniazdo nasienne gruszki Do wydrążonego otworu wkładamy maliny, polewamy miodem i zakładamy „czapeczkę” Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C i…
WIĘCEJ >