Rosół SCD
Rosół SCD
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku
- Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości
- Lekko solimy
- Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore jelita)
Rady dietetyka
Po poprawie stanu jelit można dodawać więcej przypraw, np. ziele angielskie, pieprz, liść laurowy.
Autor
Lista składników
- ½ małej tuszki z kurczaka lub kaczki (ok. 750 g)
- 5 marchewek (300 g)
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- 1 duża cebula (200 g)
- ¼ pęczka zielonej pietruszki (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Malinowy deser z tapioki
Zaczynamy od musu malinowego Maliny miksujemy blenderem na gładki mus W rondelku gotujemy wodę z musem malinowym. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy tapiokę i zmniejszamy ogień Tapiokę gotujemy przez ok. 8-10 minut, często mieszając Po tym…
WIĘCEJ >Pasta warzywna
Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…
WIĘCEJ >Pieczony mintaj z papryczkami padron
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…
WIĘCEJ >