fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezglutenowe pierogi ruskie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3e50f36b-73ee-48ac-81b1-7eeaead23104
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe pierogi ruskie

Przygotowanie

Ciasto

  • Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy
  • Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera
  • W garnku zagotowujemy wodę (ze składników)
  • Do mąk wlewamy tłuszcz oraz połowę zagotowanej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto
  • Następni, cały czas wyrabiając ciasto, stopniowo dolewamy pozostałą wodę
  • Gotowe ciasto przenosimy do miski i lekko posypujemy mąką (ziemniaczaną), po czym zagniatamy w jednolitą kulę
  • Kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 15-20 minut
  • W tym czasie przygotowujemy farsz
  • Gdy mamy przygotowany farsz – w garnku zagotowujemy wodę do gotowania pierogów
  • Ciasto dzielimy na 2-3 części (podczas wałkowania jednej części, pozostałe pozostawiamy w folii)
  • Stolnice lekko podsypujemy mąką (ziemniaczaną) i rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na placek o grubości ok. 1-2 mm
  • Z placka wycinamy krążki (np. za pomocą szklaki) i każdy krążek jeszcze lekko rozpłaszczamy
  • Następnie na każdy krążek nakładamy 1-2 łyżeczki farszu i zlepiamy w pierogi
  • Pierogi wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do wypłynięcia)
  • Z każdą częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób
  • Opcjonalnie możemy podawać pierogi ze śmietaną

Farsz

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą masę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Tofu odsączamy na ręczniku papierowym, po czym rozgniatamy je widelcem tak, aby przypominało twaróg
  • Do tofu dolewamy sok z ogórków i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Cebulę i tofu przenosimy do ziemniaków, dodajemy pozostałe przyprawy i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 5 pierogów.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Woda (280 ml)
  • Mąka ziemniaczana (80 g)
  • Mąka gryczana (80 g)
  • Mąka ryżowa (80 g)
  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (65 g)
  • Olej z pestek winogron ekologiczny (30 ml)
  • Siemię lniane mielone (20 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Farsz

  • Ziemniak (500 g)
  • Tofu naturalne (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Woda po ogórkach kiszonych (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pieprz ziołowy (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - duży, Malakser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do ziemniaków, Ręcznik papierowy, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pierogi gryczane z pieczarkami

Ciasto Jaja wybijamy do miski i roztrzepujemy Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski i formujemy w środku wgłębienie Do (…)

WIĘCEJ >

Pierogi z ricottą i orzechami

Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (…)

WIĘCEJ >

Pieczone pierogi z warzywami

Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Dolewamy wodę i zagniatamy (…)

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  (…)

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy (…)

WIĘCEJ >