Pieczone pierogi z warzywami
Pieczone pierogi z warzywami
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski
- Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto (powinno być zwarte)
- Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 10 minut
- Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy i mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki
- Na każde kółko nakładamy odrobine farszu i zlepiamy boki (jak pierogi)
- Ulepione pierogi układamy na blachę i każdy z nich nakłuwamy widelcem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do zarumienienia)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (250 g)
- Ziemniak (250 g)
- Pieczarka (świeża) (250 g)
- Masło klarowane ghee (125 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Woda (15 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z dziczyzny z grzybami
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…
WIĘCEJ >Faszerowane pomidory ze szpinakiem
Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….
WIĘCEJ >Koktajl zielony z pokrzywą
Ogórka obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kawałki bagietki, a na nich układamy ser Blachę…
WIĘCEJ >