fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone pierogi z warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-159
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone pierogi z warzywami

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto (powinno być zwarte)
  • Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy ziemniaki i podsmażamy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy i mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki
  • Na każde kółko nakładamy odrobine farszu i zlepiamy boki (jak pierogi)
  • Ulepione pierogi układamy na blachę i każdy z nich nakłuwamy widelcem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do zarumienienia)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Ziemniak (250 g)
  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Woda (15 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paszteciki z indykiem

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy cebulę oraz zieleninę i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Gofry z syropem i owocami

Jaja i mleko wyciągamy z lodówki i odstawiamy na ok. 15 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek Do miski z żółtkami wlewamy mleko i tłuszcz, dodajemy mąkę…

WIĘCEJ >

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…

WIĘCEJ >