fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ae481b6-d010-45e3-a5ec-c1aeff3c9368-1

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Przygotowanie

Ciasto bezglutenowe:

  • Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli 
  • Wlewamy ¾ szklanki wrzątku 
  • Mieszamy drewnianą łyżką 
  • Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką 
  • Jeśli ciasto jest zbyt mokre i kleiste to dosypujemy mąki jednej i drugiej (mąka gryczana jest nierówna, jedna bardziej chłonie wodę, inna mniej)
  • Jeśli ciasto jest za suche to dolewamy odrobinę wrzątku 
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min
  • Po tym czasie wysypujemy na stół garść mąki i rozwałkowujemy połowę z ciasta na grubość około 1,5 mm
  • Bierzemy szklankę i wycinamy krążki 
  • Na każdy krążek nakładamy farsz
  • Zlepiamy brzegi – możemy użyć widelca żeby lepiej skleić i zrobić ładny wzorek 
  • Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 min od momentu jak wypłyną na powierzchnię
  • Jeśli nie chcemy jeść od razu, to przekładamy pierogi do miski z zimną osoloną wodą żeby się zahartowały (takie pierogi możemy później odsmażać na rozgrzanym tłuszczu) 

Farsz:

  • Ugotowane wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy twarożek ze słonecznika
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy i mieszamy 
  • Formujemy kuleczki wielkości małej brukselki (żeby ciasto się nam nie kleiło, możemy moczyć dłonie co jakiś czas)
  • Farsz kładziemy na wycięte krążki ciasta, sklejamy pierogi (najłatwiej brzegi przygniatać widelcem

Okrasa:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy smalec
  • Dodajemy cebulę z boczkiem
  • Smażymy przez 3-4 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia twarożku ze słonecznika.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

(około 30 pierogów)

Ciasto bezglutenowe

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z tapioki 
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • ¾ szklanki wrzątku (ok. 200 ml)

Farsz

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarożku ze słonecznika 
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Okrasa

  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule (200 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Wałek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu (…)

WIĘCEJ >

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl