Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową
Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową
Przygotowanie
- Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
- Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
- Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
- Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min na jednolitą pastę
- Marchew, pietruszkę i seler kromy w kostkę
- Brukselki przekrawamy na 4 części
- Pokrojone składniki wrzucamy do miski
- Dodajemy sos, mieszamy
- Próbujemy i doprawiamy
- Na talerzu kładziemy sałatę, na nią sałatkę
- Obok kładziemy liście cykorii i na każdego kładziemy porcję twarożku
Rady dietetyka
Słonecznik możesz również zastąpić orzechami nerkowca lub pestkami dyni. Sprawdź podpięte, powiązane przepisy.
Uwagi
Zamiast wody z ogórków kiszonych możesz użyć soku z cytryny
Pamiętaj o tym, iż potrzebujesz dodatkowe 8 godz. na moczenie nasion słonecznika.
Autor
Lista składników
- 150 g słonecznika
- 50 ml wody z ogórków kiszonych
- 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
- 1 ugotowana marchewka (60 g)
- ½ ugotowanej pietruszki (40 g)
- 1 plaster ugotowanego selera (ok. 60 g)
- 3 ugotowane brukselki (ok. 51 g)
- 4 łyżki sosu vinaigrette lub vinaigrette z granatów (40 ml)
- 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- 2 liście cykorii (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym
Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…
WIĘCEJ >Sałatka z suszonymi pomidorami
Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…
WIĘCEJ >Grillowana dynia z kiełbasą
Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu…
WIĘCEJ >Frittata z żeberkami wieprzowymi
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…
WIĘCEJ >