logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz3-2-2

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Przygotowanie

  • Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
  • Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
  • Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
  • Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min na jednolitą pastę
  • Marchew, pietruszkę i seler kromy w kostkę
  • Brukselki przekrawamy na 4 części
  • Pokrojone składniki wrzucamy do miski
  • Dodajemy sos, mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy
  • Na talerzu kładziemy sałatę, na nią sałatkę
  • Obok kładziemy liście cykorii i na każdego kładziemy porcję twarożku

Rady dietetyka

Słonecznik możesz również zastąpić orzechami nerkowca lub pestkami dyni.

Uwagi

Zamiast wody z ogórków kiszonych można użyć soku z cytryny
Pamiętaj, że potrzebujesz dodatkowe 8 godz. na moczenie pestek słonecznika

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g słonecznika
  • 50 ml wody z ogórków kiszonych
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 1 szt. ugotowanej marchewki
  • ½ szt. ugotowanej pietruszki
  • 1 plaster ugotowanego selera
  • 3 szt. ugotowanej brukselki
  • 3 – 4 łyżki sosu vinaigrette lub vinaigrette z granatów
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • Sól, pieprz
  • 2 liście sałaty
  • 2 liście cykorii

Potrzebny sprzęt

Blender
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka suszona z wędzoną papryką

Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód (…)

WIĘCEJ >

Kiełbasa parzona

½ litra wody wkładamy do lodówki Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką Zmieniamy wodę i (…)

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalarepy

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl