fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz3-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Przygotowanie

  • Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
  • Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
  • Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
  • Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min na jednolitą pastę
  • Marchew, pietruszkę i seler kromy w kostkę
  • Brukselki przekrawamy na 4 części
  • Pokrojone składniki wrzucamy do miski
  • Dodajemy sos, mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy
  • Na talerzu kładziemy sałatę, na nią sałatkę
  • Obok kładziemy liście cykorii i na każdego kładziemy porcję twarożku

Rady dietetyka

Słonecznik możesz również zastąpić orzechami nerkowca lub pestkami dyni. Sprawdź podpięte, powiązane przepisy.

Uwagi

Zamiast wody z ogórków kiszonych możesz użyć soku z cytryny
Pamiętaj o tym, iż potrzebujesz dodatkowe 8 godz. na moczenie nasion słonecznika.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g słonecznika
  • 50 ml wody z ogórków kiszonych
  • 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
  • 1 ugotowana marchewka (60 g)
  • ½ ugotowanej pietruszki (40 g)
  • 1 plaster ugotowanego selera (ok. 60 g)
  • 3 ugotowane brukselki (ok. 51 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette lub vinaigrette z granatów (40 ml)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 2 liście cykorii (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii

WIĘCEJ >

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Migdałowe pączusie

Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.

WIĘCEJ >