fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz3-2-3

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Przygotowanie

  • Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
  • Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
  • Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
  • Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min na jednolitą pastę
  • Marchew, pietruszkę i seler kromy w kostkę
  • Brukselki przekrawamy na 4 części
  • Pokrojone składniki wrzucamy do miski
  • Dodajemy sos, mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy
  • Na talerzu kładziemy sałatę, na nią sałatkę
  • Obok kładziemy liście cykorii i na każdego kładziemy porcję twarożku

Rady dietetyka

Słonecznik możesz również zastąpić orzechami nerkowca lub pestkami dyni. Sprawdź podpięte, powiązane przepisy.

Uwagi

Zamiast wody z ogórków kiszonych możesz użyć soku z cytryny
Pamiętaj o tym, iż potrzebujesz dodatkowe 8 godz. na moczenie nasion słonecznika.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g słonecznika
  • 50 ml wody z ogórków kiszonych
  • 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
  • 1 ugotowana marchewka (60 g)
  • ½ ugotowanej pietruszki (40 g)
  • 1 plaster ugotowanego selera (ok. 60 g)
  • 3 ugotowane brukselki (ok. 51 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette lub vinaigrette z granatów (40 ml)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 2 liście cykorii (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…

WIĘCEJ >

Surówka z marchewki z pomarańczą

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcz obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki Z cytryny wycisnąć sok i dodać do marchewki Dodać miód Wymieszać, spróbować i ewentualnie dokwasić…

WIĘCEJ >

Stir-fried pak choi

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…

WIĘCEJ >