fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sos vinaigrette

Przygotowanie

  • Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i dodać do garnka
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sek.

Rady dietetyka

W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

Uwagi

Jeśli sos jest za gęsty dolewamy jeszcze trochę wody. Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień. Zobacz nasze pozostałe sosy, klikając w link w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 ząbki świeżego czosnku (ok. 10 g)
  • ½ pęczka koperku (20 g)
  • 1 łyżka miodu lipowego (12 g)
  • 1 łyżeczka musztardy (5 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego z naturalnej fermentacji (20 ml)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żurawina

Żurawinę wkładamy do suchego garnka Nastawiamy na bardzo mały ogień Dodajemy miód Gotujemy 30 min  Jeśli jest za rzadkie, gotujemy jeszcze kilka minut (taki dżem ma wyjść)

WIĘCEJ >

Dip ziołowy

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą

WIĘCEJ >

Konfitura z grzybów

Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >