fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sos vinaigrette

Przygotowanie

  • Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i dodać do garnka
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sek.

Rady dietetyka

W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie oliwa smakowa.

Uwagi

Jeśli sos jest zbyt gęsty – możemy dolać trochę wody. Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień czasu.

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (250 ml)
  • Koper (świeży) (24 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (24 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Deska, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette miodowy

Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund

WIĘCEJ >

Rejuvelac

Komosę wsypujemy do jakiegoś szklanego naczynia zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na stole na 12 godzin (najlepiej na noc) Następnie komosę cedzimy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą Stawiamy na cały dzień na…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette balsamiczny

Bierzemy naczynie w którym będziemy miksować sos albo szykujemy blender kielichowy Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek Dodajemy musztardę Pietruszkę kroimy nożem na mniejsze kawałki (nie trzeba drobno siekać, tylko trochę pokroić, żeby blender miał łatwiej) i…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >