Sos vinaigrette
Sos vinaigrette
Przygotowanie
- Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
- Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
- Czosnek obrać i dodać do garnka
- Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
- Miksujemy blenderem przez około minutę
- Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
- Miksujemy około 10 sek.
Rady dietetyka
W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie oliwa smakowa.
Uwagi
Jeśli sos jest zbyt gęsty – możemy dolać trochę wody. Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień czasu.
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania sosów vinaigrette.
Autor
Lista składników
- Oliwa z oliwek extra virgin (250 ml)
- Koper (świeży) (24 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Natka pietruszki (świeża) (24 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Musztarda (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jogurt naturalny z owocami
Owoce kroimy w kostkę i przenosimy do miski Na wierzch owoców nakładamy jogurt
WIĘCEJ >Konfitura z grzybów
Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…
WIĘCEJ >Brokułowo-paprykowa sałatka
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w paski Cykorię rozdzielamy na liście Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem
WIĘCEJ >Pasta cukiniowo-szpinakowa
Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę Siekamy cebulę i czosnek Podsmażamy cebulę Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek Odciskamy…
WIĘCEJ >