Sos vinaigrette
Sos vinaigrette
Przygotowanie
- Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
- Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
- Czosnek obrać i dodać do garnka
- Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
- Miksujemy blenderem przez około minutę
- Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
- Miksujemy około 10 sek.
Rady dietetyka
W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.
Uwagi
Jeśli sos jest za gęsty dolewamy jeszcze trochę wody. Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień. Zobacz nasze pozostałe sosy, klikając w link w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 2 ząbki świeżego czosnku (ok. 10 g)
- ½ pęczka koperku (20 g)
- 1 łyżka miodu lipowego (12 g)
- 1 łyżeczka musztardy (5 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego z naturalnej fermentacji (20 ml)
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dip ziołowy
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą
WIĘCEJ >Konfitura z grzybów
Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…
WIĘCEJ >Karmel daktylowy
Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.
WIĘCEJ >