fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3-6

Sos vinaigrette

Przygotowanie

  • Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i dodać do garnka
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sek.

Rady dietetyka

W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

Uwagi

Jeśli sos jest za gęsty dolewamy jeszcze trochę wody. Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień. Zobacz nasze pozostałe sosy, klikając w link w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 ząbki świeżego czosnku (ok. 10 g)
  • ½ pęczka koperku (20 g)
  • 1 łyżka miodu lipowego (12 g)
  • 1 łyżeczka musztardy (5 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego z naturalnej fermentacji (20 ml)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Domowa żółta musztarda

Mąkę z gorczycy mieszamy z przyprawami i zalewamy wodą, miksujemy blenderem Ustawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy do momentu aż zmniejszy się objętość o połowę przez około 40 minut Po tym czasie dolewamy ocet Gotujemy…

WIĘCEJ >

Nutella z daktyli

Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem. Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette kolendrowy

Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia Zalewamy oliwą Dodajemy czosnek Dodajemy musztardę, miód, ocet Trochę soli i pieprzu Zaczynamy…

WIĘCEJ >

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.

WIĘCEJ >