Sos vinaigrette
Sos vinaigrette
Przygotowanie
- Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
- Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
- Czosnek obrać i dodać do garnka
- Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
- Miksujemy blenderem przez około minutę
- Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
- Miksujemy około 10 sek.
Rady dietetyka
W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.
Uwagi
Jeśli sos jest za gęsty dolewamy jeszcze trochę wody. Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień. Zobacz nasze pozostałe sosy, klikając w link w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 2 ząbki świeżego czosnku (ok. 10 g)
- ½ pęczka koperku (20 g)
- 1 łyżka miodu lipowego (12 g)
- 1 łyżeczka musztardy (5 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego z naturalnej fermentacji (20 ml)
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos vinaigrette miodowy
Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund
WIĘCEJ >Pasta marchewkowa na słodko
Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…
WIĘCEJ >Smalec czosnkowy
Słoninę wrzucamy do suchego garnka Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło Po mniej więcej 90 min uzyskamy…
WIĘCEJ >