fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette balsamiczny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccf76d788-8c49-479f-9c22-089178483747-1

Sos vinaigrette balsamiczny

Przygotowanie

  • Bierzemy naczynie w którym będziemy miksować sos albo szykujemy blender kielichowy
  • Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek
  • Dodajemy musztardę
  • Pietruszkę kroimy nożem na mniejsze kawałki (nie trzeba drobno siekać, tylko trochę pokroić, żeby blender miał łatwiej) i dodajemy do oliwy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy ocet balsamiczny
  • Cały czas miksując dolewamy wodę
  • Próbujemy i doprawiamy 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał) – powstanie oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Jeśli nie lubisz lub jeśli Ci szkodzi nie dodawaj czosnku do sosu.

Uwagi

Zobacz inne przepisy na sosy vinaigrette – znajdziesz je w przepisach powiązanych. Klikając serduszko w prawym górnym rogu dodasz przepis do zakładki z ulubionymi przepisami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ szklanki oliwy z oliwek (125 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (10 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)
  • 1 łyżka octu balsamicznego (6 g)
  • ¼ pęczka pietruszki (10 g)
  • ½ szklanki przegotowanej, wystudzonej wody (125 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Domowy chrzan bez mleka i cukru

Chrzan myjemy i obieramy Ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy Ucieramy razem z chrzanem i mlekiem kokosowym do uzyskania jednolitej masy, po czym dodajemy ocet

WIĘCEJ >

Pasta z kukurydzy i suszonych pomidorów

Kukurydzę i pomidory blendujemy na gładką masę. Doprawiamy ziołami i pieprzem.

WIĘCEJ >

Sos „cezar”

Do blendera kielichowego dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny Dorzucamy czosnek Dajemy szczyptę soli i pieprzu Miksujemy blenderem jakieś 1 – 2 min Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >