Sos vinaigrette balsamiczny
Sos vinaigrette balsamiczny
Przygotowanie
- Bierzemy naczynie w którym będziemy miksować sos albo szykujemy blender kielichowy
- Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek
- Dodajemy musztardę
- Pietruszkę kroimy nożem na mniejsze kawałki (nie trzeba drobno siekać, tylko trochę pokroić, żeby blender miał łatwiej) i dodajemy do oliwy
- Lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy ocet balsamiczny
- Cały czas miksując dolewamy wodę
- Próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie dodajemy pieprzu czarnego i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał) – więc powstanie oliwa smakowa.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sosów vinaigrette.
Autor
Lista składników
- Oliwa z oliwek extra virgin (125 ml)
- Woda (25 ml)
- Musztarda (10 g)
- Natka pietruszki (świeża) (10 g)
- Miód lipowy (6 g)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kasza gryczana
Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.
WIĘCEJ >Ekspresowy majonez domowy
Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty) Do słoika wbijamy jajo,…
WIĘCEJ >Sos vinaigrette miodowy
Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund
WIĘCEJ >Egg coffee
Oddzielone dokładnie żółtka wrzucamy do miski, dosypujemy słodzidło (jeśli używamy) i ubijamy mikserem jak kogel mogel. Gdy żółtka przebiorą jaśniejszy kolor i utworzą piankę, dodajemy łyżkę śmietanki kokosowej i dalej miksujemy. Zaparzamy kawę jak lubimy…
WIĘCEJ >