fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette balsamiczny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccf76d788-8c49-479f-9c22-089178483747-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sos vinaigrette balsamiczny

Przygotowanie

  • Bierzemy naczynie w którym będziemy miksować sos albo szykujemy blender kielichowy
  • Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek
  • Dodajemy musztardę
  • Pietruszkę kroimy nożem na mniejsze kawałki (nie trzeba drobno siekać, tylko trochę pokroić, żeby blender miał łatwiej) i dodajemy do oliwy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy ocet balsamiczny
  • Cały czas miksując dolewamy wodę
  • Próbujemy i doprawiamy 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał) – powstanie oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Jeśli nie lubisz lub jeśli Ci szkodzi nie dodawaj czosnku do sosu.

Uwagi

Zobacz inne przepisy na sosy vinaigrette – znajdziesz je w przepisach powiązanych. Klikając serduszko w prawym górnym rogu dodasz przepis do zakładki z ulubionymi przepisami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ szklanki oliwy z oliwek (125 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (10 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)
  • 1 łyżka octu balsamicznego (6 g)
  • ¼ pęczka pietruszki (10 g)
  • ½ szklanki przegotowanej, wystudzonej wody (125 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos z zielonego pieprzu

Do garnka wlewamy wywar Dodajemy zielony pieprz Podgrzewamy 2 – 3 min na średnim ogniu  Dodajemy masło Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy Czosnek obrać i dodać do garnka Dodać musztardę, miód, ocet,…

WIĘCEJ >

Pasta z czerwonej soczewicy

Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną…

WIĘCEJ >

Amarantus

Amarantus wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >