fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette balsamiczny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccf76d788-8c49-479f-9c22-089178483747-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sos vinaigrette balsamiczny

Przygotowanie

  • Bierzemy naczynie w którym będziemy miksować sos albo szykujemy blender kielichowy
  • Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek
  • Dodajemy musztardę
  • Pietruszkę kroimy nożem na mniejsze kawałki (nie trzeba drobno siekać, tylko trochę pokroić, żeby blender miał łatwiej) i dodajemy do oliwy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy ocet balsamiczny
  • Cały czas miksując dolewamy wodę
  • Próbujemy i doprawiamy 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie dodajemy pieprzu czarnego i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał) – więc powstanie oliwa smakowa.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (125 ml)
  • Woda (25 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

Chrzan kokosowy: Chrzan obieramy obieraczką do warzyw Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach Dodajemy sok wyciśniętej cytryny Dodajemy mleko kokosowe Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy –…

WIĘCEJ >

Orzechy włoskie

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Siekane kotlety z sarny

Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie formujemy z masy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kotleta i smażymy z każdej strony przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >