fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette miodowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sos vinaigrette miodowy

Przygotowanie

  • Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy
  • Wlewamy oliwę
  • Dodajemy musztardę
  • Dodajemy sól, pieprz
  • Dodajemy miód
  • Dodajemy ocet
  • Miksujemy blenderem około 2 min
  • Cały czas miksując dolewamy wodę
  • Miksujemy jeszcze kilka sekund

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną – jeśli nie lubisz, bądź jeśli Ci szkodzi.

Uwagi

Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień. Zobacz nasze pozostałe sosy w podpiętych, powiązanych przepisach. Wystarczy kliknąć w wybrany przepis.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 łyżeczki musztardy (10 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
  • 2½ łyżki octu jabłkowego z naturalnej fermentacji (15 g)
  • ¼ szklanki wody
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette z granatów

Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki Oliwę wlać do naczynia,…

WIĘCEJ >

Dip ziołowy

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą

WIĘCEJ >