Sos vinaigrette miodowy
Sos vinaigrette miodowy
Przygotowanie
- Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy
- Wlewamy oliwę
- Dodajemy musztardę
- Dodajemy sól, pieprz
- Dodajemy miód
- Dodajemy ocet
- Miksujemy blenderem około 2 min
- Cały czas miksując dolewamy wodę
- Miksujemy jeszcze kilka sekund
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną – jeśli nie lubisz, bądź jeśli Ci szkodzi.
Uwagi
Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień. Zobacz nasze pozostałe sosy w podpiętych, powiązanych przepisach. Wystarczy kliknąć w wybrany przepis.
Autor
Lista składników
- 2 łyżeczki musztardy (10 g)
- 1 łyżka miodu (25 g)
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
- 2½ łyżki octu jabłkowego z naturalnej fermentacji (15 g)
- ¼ szklanki wody
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos pomidorowy
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…
WIĘCEJ >Kiszona marchewka
Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…
WIĘCEJ >Sos vinaigrette z granatów
Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki Oliwę wlać do naczynia,…
WIĘCEJ >Dip ziołowy
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą
WIĘCEJ >