fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette miodowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sos vinaigrette miodowy

Przygotowanie

  • Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy
  • Wlewamy oliwę
  • Dodajemy musztardę
  • Dodajemy sól, pieprz
  • Dodajemy miód
  • Dodajemy ocet
  • Miksujemy blenderem około 2 min
  • Cały czas miksując dolewamy wodę
  • Miksujemy jeszcze kilka sekund

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co otrzymamy oliwę smakową.

Uwagi

Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień czasu.

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie sosu vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (250 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (30 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pesto z buraków

Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z…

WIĘCEJ >

Amarantus

Amarantus wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Buraki dokładnie myjemy (tak, aby całkowicie pozbyć się piasku) Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1,5-2 godz. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są…

WIĘCEJ >

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…

WIĘCEJ >