Sos vinaigrette miodowy
Sos vinaigrette miodowy
Przygotowanie
- Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy
- Wlewamy oliwę
- Dodajemy musztardę
- Dodajemy sól, pieprz
- Dodajemy miód
- Dodajemy ocet
- Miksujemy blenderem około 2 min
- Cały czas miksując dolewamy wodę
- Miksujemy jeszcze kilka sekund
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co otrzymamy oliwę smakową.
Uwagi
Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień czasu.
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie sosu vinaigrette.
Autor
Lista składników
- Oliwa z oliwek extra virgin (250 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (30 ml)
- Miód lipowy (24 g)
- Musztarda (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pesto z buraków
Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z…
WIĘCEJ >Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Buraki dokładnie myjemy (tak, aby całkowicie pozbyć się piasku) Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1,5-2 godz. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są…
WIĘCEJ >Sos pomidorowy
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…
WIĘCEJ >