fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette miodowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6-6

Sos vinaigrette miodowy

Przygotowanie

  • Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy
  • Wlewamy oliwę
  • Dodajemy musztardę
  • Dodajemy sól, pieprz
  • Dodajemy miód
  • Dodajemy ocet
  • Miksujemy blenderem około 2 min
  • Cały czas miksując dolewamy wodę
  • Miksujemy jeszcze kilka sekund

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną – jeśli nie lubisz, bądź jeśli Ci szkodzi.

Uwagi

Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień. Zobacz nasze pozostałe sosy w podpiętych, powiązanych przepisach. Wystarczy kliknąć w wybrany przepis.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 łyżeczki musztardy (10 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
  • 2½ łyżki octu jabłkowego z naturalnej fermentacji (15 g)
  • ¼ szklanki wody
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czarny hummus

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia  Sezam,…

WIĘCEJ >

Dip ziołowy

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą

WIĘCEJ >

Czerwony DIP

Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…

WIĘCEJ >

Pesto z buraków

Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z…

WIĘCEJ >