fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette kolendrowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8-6

Sos vinaigrette kolendrowy

Przygotowanie

  • Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej)
  • Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Zalewamy oliwą
  • Dodajemy czosnek
  • Dodajemy musztardę, miód, ocet
  • Trochę soli i pieprzu
  • Zaczynamy miksować blenderem ręcznym
  • Miksujemy minutę
  • Powoli wlewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy przez 10 sek.
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Nie dodawaj czosnku – jeśli Ci szkodzi, bądź jeśli go nie lubisz.

Uwagi

Sos może być przechowywany w lodówce przez tydzień. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy jeszcze trochę wody.

Zobacz inne przepisy na sosy, znajdziesz je w przepisach powiązanych. Klikając serduszko w prawym górnym rogu, dodasz przepis do swojej zakładki z ulubionymi przepisami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (5 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżeczka miodu (6 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (10 ml)
  • ¼ pęczku koperku (10 g)
  • Świeża kolendra – taka sama ilość jak koperku (10 g – można kupić w doniczkach w marketach)
  • 1 szklanka przegotowanej wystudzonej wody (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wegeta warzywna

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki Zieleninę opłukać i otrząsnąć Por przeciąć wzdłuż na pół i wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku Mielimy warzywa rotacyjnie, czyli na zmianę mielimy…

WIĘCEJ >

Smalec i grzanki ze smalcu

Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku Wkładamy do garnka Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień Co jakiś czas mieszamy Gotujemy 2 godziny Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy Czosnek obrać i dodać do garnka Dodać musztardę, miód, ocet,…

WIĘCEJ >

Smalec czosnkowy

Słoninę wrzucamy do suchego garnka Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło Po mniej więcej 90 min uzyskamy…

WIĘCEJ >