fbpx
logo
Szukaj
open close

Sos vinaigrette kolendrowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sos vinaigrette kolendrowy

Przygotowanie

  • Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej)
  • Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Zalewamy oliwą
  • Dodajemy czosnek
  • Dodajemy musztardę, miód, ocet
  • Trochę soli i pieprzu
  • Zaczynamy miksować blenderem ręcznym
  • Miksujemy minutę
  • Powoli wlewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy przez 10 sek.
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co otrzymamy oliwę smakową.

Uwagi

Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień czasu. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dolewamy odrobinę wody.

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie sosów vinaigrette.

Klikając serduszko w prawym górnym rogu, dodasz przepis do swojej zakładki z ulubionymi przepisami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 14
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (250 ml)
  • Woda (250 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dip z kalafiora i czosnku

Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do mięs.

WIĘCEJ >

Pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając. Solimy…

WIĘCEJ >

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę

WIĘCEJ >