fbpx
logo
Szukaj
open close

Sos vinaigrette kolendrowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sos vinaigrette kolendrowy

Przygotowanie

  • Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej)
  • Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Zalewamy oliwą
  • Dodajemy czosnek
  • Dodajemy musztardę, miód, ocet
  • Trochę soli i pieprzu
  • Zaczynamy miksować blenderem ręcznym
  • Miksujemy minutę
  • Powoli wlewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy przez 10 sek.
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co otrzymamy oliwę smakową.

Uwagi

Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień czasu. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dolewamy odrobinę wody.

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie sosów vinaigrette.

Klikając serduszko w prawym górnym rogu, dodasz przepis do swojej zakładki z ulubionymi przepisami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 14
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (250 ml)
  • Woda (250 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette miodowy

Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette z granatów

Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette balsamiczny

Bierzemy naczynie w którym będziemy miksować sos albo szykujemy blender kielichowy Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek Dodajemy musztardę Pietruszkę kroimy nożem (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette AIP

Wszystkie składniki wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować 

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette AIP z awokado

Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować 

WIĘCEJ >