fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette kolendrowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sos vinaigrette kolendrowy

Przygotowanie

  • Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej)
  • Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Zalewamy oliwą
  • Dodajemy czosnek
  • Dodajemy musztardę, miód, ocet
  • Trochę soli i pieprzu
  • Zaczynamy miksować blenderem ręcznym
  • Miksujemy minutę
  • Powoli wlewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy przez 10 sek.
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Nie dodawaj czosnku – jeśli Ci szkodzi, bądź jeśli go nie lubisz.

Uwagi

Sos może być przechowywany w lodówce przez tydzień. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy jeszcze trochę wody.

Zobacz inne przepisy na sosy, znajdziesz je w przepisach powiązanych. Klikając serduszko w prawym górnym rogu, dodasz przepis do swojej zakładki z ulubionymi przepisami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (5 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżeczka miodu (6 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (10 ml)
  • ¼ pęczku koperku (10 g)
  • Świeża kolendra – taka sama ilość jak koperku (10 g – można kupić w doniczkach w marketach)
  • 1 szklanka przegotowanej wystudzonej wody (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pestki dyni

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Przyprawa „antyrakowa”

Wszystkie składniki po kolei zmielić w młynku elektrycznym a następnie wymieszać razem. Przechowywać w suchym pojemniku i bez dostępu światła.

WIĘCEJ >

Ekspresowy majonez domowy

Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty) Do słoika wbijamy jajo,…

WIĘCEJ >

Rzodkiewka

Rzodkiewki myjemy Obcinamy liście i ogonki Zjadamy

WIĘCEJ >