fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette kolendrowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sos vinaigrette kolendrowy

Przygotowanie

  • Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej)
  • Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Zalewamy oliwą
  • Dodajemy czosnek
  • Dodajemy musztardę, miód, ocet
  • Trochę soli i pieprzu
  • Zaczynamy miksować blenderem ręcznym
  • Miksujemy minutę
  • Powoli wlewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy przez 10 sek.
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co otrzymamy oliwę smakową.

Uwagi

Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień czasu. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dolewamy odrobinę wody.

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie sosów vinaigrette.

Klikając serduszko w prawym górnym rogu, dodasz przepis do swojej zakładki z ulubionymi przepisami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 14
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (250 ml)
  • Woda (250 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami

Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Następnie cukinię przyprawiamy, kładziemy suszone pomidory oraz posypujemy serem i zawijamy

WIĘCEJ >

Koktajl jabłkowo-imbirowy z wodą kokosową

Jabłko oraz imbir obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera Dolewamy wodę kokosową i całość dokładnie blendujemy

WIĘCEJ >

Ryż brązowy

Ryż wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 30-35 minut do momentu aż wchłonie wodę. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Guacamole z ogórkowymi kanapkami

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i blendujemy, a następnie przenosimy do miski Paprykę kroimy w drobną kostkę i…

WIĘCEJ >