Sos vinaigrette z granatów
Sos vinaigrette z granatów
Przygotowanie
- Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
- Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki
- Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
- Oliwę wlać do naczynia, które ma minimum litr pojemności
- Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
- Czosnek obrać i dodać do garnka
- Dodajemy musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
- Dodajemy pestki granatu
- Miksujemy blenderem przez około minutę
- Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
- Miksujemy około 10 sek.
Rady dietetyka
W protokole autoimmunologicznym(AIP) nie dodajemy pieprzu oraz musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Nie dodawaj czosnku – jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz.
Uwagi
Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy jeszcze trochę wody. Możesz skorzystać z naszych podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
- ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
- ½ pęczka koperku (20 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (ok. 10 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego (20 ml)
- 1 łyżeczka musztardy (5 ml)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- ¼ granatu (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kawa z cykorii
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.
WIĘCEJ >Pasta z awokado
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając. Solimy…
WIĘCEJ >Domowe mleko kokosowe
Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło. Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy…
WIĘCEJ >Ekspresowy majonez domowy
Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty) Do słoika wbijamy jajo,…
WIĘCEJ >