fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7-6

Sos vinaigrette z granatów

Przygotowanie

  • Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
  • Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki
  • Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
  • Oliwę wlać do naczynia, które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i dodać do garnka
  • Dodajemy musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Dodajemy pestki granatu
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sek.

Rady dietetyka

W protokole autoimmunologicznym(AIP) nie dodajemy pieprzu oraz musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Nie dodawaj czosnku – jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz.

Uwagi

Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy jeszcze trochę wody. Możesz skorzystać z naszych podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • ½ pęczka koperku (20 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (ok. 10 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (20 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy (5 ml)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • ¼ granatu (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.

WIĘCEJ >

Migdały

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Amarantus

Amarantus wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >