fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos miodowo-musztardowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c715db38f-38b4-4306-b69b-51a02d89cd87-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sos miodowo-musztardowy

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę
  • Nakładamy musztardę i miód
  • Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem
  • Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek
  • Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy)
  • Jeśli zacznie się robić bardzo gęste, to nie wlewamy reszty wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy i przelewamy do jakiegoś słoika i wkładamy do lodówki lub od razu używamy do sałatek 

Rady dietetyka

Sos stanowi doskonały dodatek do sałatek.

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – informacje zawarte w piktogramach.

Uwagi

Sos może być przechowywany w lodówce nawet kilka dni.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 łyżka musztardy (20 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 200 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • ¼ szklanki zimnej wody (62,5 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z awokado

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając. Solimy…

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.

WIĘCEJ >

Czarny hummus

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia  Sezam,…

WIĘCEJ >