Kompulsywne objadanie się to zaburzenie odżywiania, którego skuteczne leczenie wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka. Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem.
Dlaczego dietetyk?
Dokładny plan żywieniowy pomaga opanować objawy – pozwala najpierw ograniczyć, a później wyeliminować epizody kompulsywnego objadania się.
U osób, które borykają się z tym problemem, istotne jest wprowadzenie regularnych posiłków i przekąsek oraz zrównoważenie diety zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. Dzięki temu odżywianie staje się czymś systematycznym, możliwym do planowania.
Kontrola i porządek
Zaplanowana dieta daje poczucie ładu i odpowiedzialności, a więc kontroli sytuacji. Natomiast nieregularne odżywianie ze zbyt długimi przerwami sprzyja pojawianiu się epizodów kompulsywnego objadania.
Najczęściej sprawdza się (zwłaszcza na początku) schemat pięciu posiłków – zwykle w formie trzech posiłków i dwóch przekąsek, w odstępach nie dłuższych niż cztery godziny oraz niepomijanie żadnego posiłku.
Warto, aby posiłki zawierały zarówno białko, tłuszcze, jak i węglowodany, a nie głównie węglowodany (co zapobiega epizodom objadania wywołanym nieprawidłowym składem diety). Jadłospis powinien dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, a w razie niedoborów konieczne jest uzupełnienie ich odpowiednio dobraną suplementacją.
Dzienniczek żywieniowy
Pomocne jest również prowadzenie dzienniczka żywieniowego, gdyż pozwala to na samoobserwację nie tylko spożywanych produktów, lecz także związanych z tym emocji. Dzienniczek dostarcza też ważnych informacji służących zmianie zachowania. Pozwala np. wykryć związki pomiędzy stanem emocjonalnym a napadem objadania, a także może pomóc opracować metody samodzielnego przezwyciężania takich sytuacji.
Dzienniczek żywieniowy można prowadzić w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Joanna Zawadzka
Kompulsywne objadanie się to zaburzenie odżywiania, którego skuteczne leczenie wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka. Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem.
Dlaczego dietetyk?
Dokładny plan żywieniowy pomaga opanować objawy – pozwala najpierw ograniczyć, a później wyeliminować epizody kompulsywnego objadania się.
U osób, które borykają się z tym problemem, istotne jest wprowadzenie regularnych posiłków i przekąsek oraz zrównoważenie diety zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. Dzięki temu odżywianie staje się czymś systematycznym, możliwym do planowania.
Kontrola i porządek
Zaplanowana dieta daje poczucie ładu i odpowiedzialności, a więc kontroli sytuacji. Natomiast nieregularne odżywianie ze zbyt długimi przerwami sprzyja pojawianiu się epizodów kompulsywnego objadania.
Najczęściej sprawdza się (zwłaszcza na początku) schemat pięciu posiłków – zwykle w formie trzech posiłków i dwóch przekąsek, w odstępach nie dłuższych niż cztery godziny oraz niepomijanie żadnego posiłku.
Warto, aby posiłki zawierały zarówno białko, tłuszcze, jak i węglowodany, a nie głównie węglowodany (co zapobiega epizodom objadania wywołanym nieprawidłowym składem diety). Jadłospis powinien dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, a w razie niedoborów konieczne jest uzupełnienie ich odpowiednio dobraną suplementacją.
Dzienniczek żywieniowy
Pomocne jest również prowadzenie dzienniczka żywieniowego, gdyż pozwala to na samoobserwację nie tylko spożywanych produktów, lecz także związanych z tym emocji. Dzienniczek dostarcza też ważnych informacji służących zmianie zachowania. Pozwala np. wykryć związki pomiędzy stanem emocjonalnym a napadem objadania, a także może pomóc opracować metody samodzielnego przezwyciężania takich sytuacji.
Dzienniczek żywieniowy można prowadzić w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kiszonki – dlaczego warto je robić?
Dlaczego warto kisić warzywa i owoce? Bo są zdrowe! Zawierają dużo witaminy C, która zbawiennie działa na nasz układ odpornościowy. Kiszonki są niezastąpione w kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź, jak je przygotować. Co to…
WIĘCEJ >Pszenica – co z nią jest nie tak?
Pszenica dominuje w posiłkach wielu osób. Niektórym trudno wyobrazić sobie życie bez białej mąki czy pszennego pieczywa. To jednak przyzwyczajenie, z którym warto zerwać. Dlaczego? Pszenica, obok żyta i jęczmienia, jest zbożem zawierającym białka z…
WIĘCEJ >Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności?
Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: to zależy. W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. od tego, jak wyglądają wyniki badań,…
WIĘCEJ >Woda – ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać?
Trudno jednoznacznie powiedzieć, jaką wodę pić – najważniejsze, żeby to po prostu robić. Optymalna ilość płynów na dzień to około 1,5 litra. Jest to oczywiście bardzo zmienne i zależy od temperatury powietrza, aktywności fizycznej i…
WIĘCEJ >















