fbpx
logo
Szukaj
open close

Biegunka – jak sobie radzić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Biegunka – jak sobie radzić?

biegunka

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Dowiedz się, jak sobie pomóc, gdy nas dopadnie.

Biegunka to zaburzenie trawienia objawiające się częstą koniecznością wypróżniania się, płynną konsystencją stolca i jego zwiększoną ilością (występuje co najmniej trzy razy na dobę).

Co powoduje biegunkę i jakich objawów się spodziewać?

Biegunka może być spowodowana przez:

  • infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • zatrucie substancjami chemicznymi,
  • choroby układu trawiennego,
  • przewlekle stany zapalne układu pokarmowego,
  • czynniki emocjonalne przyśpieszające perystaltykę jelit (stres),
  • wahania hormonalne.

Przyczyny są bardzo różne, dlatego najważniejsze jest określenie, w jakim momencie pojawiły się pierwsze symptomy.

Najczęściej biegunce towarzyszą takie objawy jak:

  • ból brzucha,
  • mdłości,
  • osłabienie,
  • stan podgorączkowy.

Biegunka trwająca przez dwa–trzy dni nie powinna być sztucznie zatrzymywana, ponieważ nasz organizm naturalnie pozbywa się substancji, które mu zaszkodziły. W przypadku, gdy towarzyszą jej jednak krwawienia i omdlenia, należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Jak sobie pomóc, gdy dopadnie nas biegunka?

Utrzymująca się przez dłuższy czas biegunka może być zagrożeniem dla zdrowia, ponieważ może prowadzić do odwodnienia. Pamiętaj zatem o odpowiednim nawadnianiu. Podczas biegunki oddajemy znaczne ilości wody, a nasz organizm potrzebuje jej do usuwania toksyn, które często są przyczyną tych dolegliwości. Powinniśmy pić wodę z solą (na jedną szklankę wody szczypta soli). Pamiętajmy również, że taki stan jest najbardziej niebezpieczny dla małych dzieci, ponieważ one szybciej się odwadniają niż osoby dorosłe.

Przy przedłużającej się biegunce niezbędna jest pomoc lekarska, szczególnie gdy występują również dodatkowe objawy (gorączka, osłabienie, wymioty, bolesne parcie, silny ból brzucha itp.).

Domowe sposoby na radzenie sobie z biegunką:

  • węgiel leczniczy,
  • kora dębu,
  • majeranek.

Zioła i naturalne preparaty na ich bazie są bardzo pomocne, a co najważniejsze – nie obciążają nadmiernie wątroby i żołądka.

Mój niezawodny sposób na uporczywą biegunkę to jedzenie jagód (w różnej postaci: suszone, świeże, mrożone). Najlepsza jest jednak nalewka – pomaga nie tylko w przypadku biegunki, lecz także w przypadku zatrucia pokarmowego.

Jagodowa nalewka na biegunkę lub zatrucie pokarmowe:

Składniki:

  • jagody
  • spirytus

Będzie potrzebna szklana butelka.

Sposób przygotowania:

Do butelki wsypujemy jagody, aż do szyjki i zalewamy spirytusem. Szczelnie zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu można zamieszać. Po około dwóch–trzech miesiącach jest gotowa do spożycia.

Dawkowanie:

Pół kieliszka rozcieńczamy z wodą i wypijamy kilka razy dziennie. W przypadku średnich dolegliwości, proponuję pić nalewkę dwa–trzy razy dziennie. W silniejszych przypadkach dawkę można zwiększyć do pięciu razy dziennie.

Pamiętajmy też, że jeżeli mamy biegunkę, to musimy zmodyfikować dietę. Najlepiej jeść potrawy gotowane, np. zupę warzywną gotowaną na bulionie z amarantusem, rosół, kisiel z siemienia lnianego z jagodami itp. Warto również unikać produktów, które mogą nam zaszkodzić. Należą do nich zwłaszcza potrawy: bardzo tłuste, ciężkostrawne, smażone, a także słodkie i pikantne.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Bibliografia:

  • Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Kraków 2011.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Dowiedz się, jak sobie pomóc, gdy nas dopadnie.

Biegunka to zaburzenie trawienia objawiające się częstą koniecznością wypróżniania się, płynną konsystencją stolca i jego zwiększoną ilością (występuje co najmniej trzy razy na dobę).

Co powoduje biegunkę i jakich objawów się spodziewać?

Biegunka może być spowodowana przez:

  • infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • zatrucie substancjami chemicznymi,
  • choroby układu trawiennego,
  • przewlekle stany zapalne układu pokarmowego,
  • czynniki emocjonalne przyśpieszające perystaltykę jelit (stres),
  • wahania hormonalne.

Przyczyny są bardzo różne, dlatego najważniejsze jest określenie, w jakim momencie pojawiły się pierwsze symptomy.

Najczęściej biegunce towarzyszą takie objawy jak:

  • ból brzucha,
  • mdłości,
  • osłabienie,
  • stan podgorączkowy.

Biegunka trwająca przez dwa–trzy dni nie powinna być sztucznie zatrzymywana, ponieważ nasz organizm naturalnie pozbywa się substancji, które mu zaszkodziły. W przypadku, gdy towarzyszą jej jednak krwawienia i omdlenia, należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Jak sobie pomóc, gdy dopadnie nas biegunka?

Utrzymująca się przez dłuższy czas biegunka może być zagrożeniem dla zdrowia, ponieważ może prowadzić do odwodnienia. Pamiętaj zatem o odpowiednim nawadnianiu. Podczas biegunki oddajemy znaczne ilości wody, a nasz organizm potrzebuje jej do usuwania toksyn, które często są przyczyną tych dolegliwości. Powinniśmy pić wodę z solą (na jedną szklankę wody szczypta soli). Pamiętajmy również, że taki stan jest najbardziej niebezpieczny dla małych dzieci, ponieważ one szybciej się odwadniają niż osoby dorosłe.

Przy przedłużającej się biegunce niezbędna jest pomoc lekarska, szczególnie gdy występują również dodatkowe objawy (gorączka, osłabienie, wymioty, bolesne parcie, silny ból brzucha itp.).

Domowe sposoby na radzenie sobie z biegunką:

  • węgiel leczniczy,
  • kora dębu,
  • majeranek.

Zioła i naturalne preparaty na ich bazie są bardzo pomocne, a co najważniejsze – nie obciążają nadmiernie wątroby i żołądka.

Mój niezawodny sposób na uporczywą biegunkę to jedzenie jagód (w różnej postaci: suszone, świeże, mrożone). Najlepsza jest jednak nalewka – pomaga nie tylko w przypadku biegunki, lecz także w przypadku zatrucia pokarmowego.

Jagodowa nalewka na biegunkę lub zatrucie pokarmowe:

Składniki:

  • jagody
  • spirytus

Będzie potrzebna szklana butelka.

Sposób przygotowania:

Do butelki wsypujemy jagody, aż do szyjki i zalewamy spirytusem. Szczelnie zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu można zamieszać. Po około dwóch–trzech miesiącach jest gotowa do spożycia.

Dawkowanie:

Pół kieliszka rozcieńczamy z wodą i wypijamy kilka razy dziennie. W przypadku średnich dolegliwości, proponuję pić nalewkę dwa–trzy razy dziennie. W silniejszych przypadkach dawkę można zwiększyć do pięciu razy dziennie.

Pamiętajmy też, że jeżeli mamy biegunkę, to musimy zmodyfikować dietę. Najlepiej jeść potrawy gotowane, np. zupę warzywną gotowaną na bulionie z amarantusem, rosół, kisiel z siemienia lnianego z jagodami itp. Warto również unikać produktów, które mogą nam zaszkodzić. Należą do nich zwłaszcza potrawy: bardzo tłuste, ciężkostrawne, smażone, a także słodkie i pikantne.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Bibliografia:

  • Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Kraków 2011.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
10 października 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

osteoporoza

Osteoporoza – jak wzmocnić kości?

Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Osteoporoza to stan chorobowy…

WIĘCEJ >

Higiena jedzenia. Co jest niezbędne do prawidłowego trawienia?

Co możemy zrobić, by lepiej trawić? Czy zakwaszanie żołądka jest do tego niezbędne? Na czym polega higiena jedzenia? Sprawdź, co warto wiedzieć. Jak przebiega proces trawienia? Przypomnijmy sobie, jak odbywa się trawienie. Prześledźmy drogę, jaką…

WIĘCEJ >
pomarańcze

Dieta nie jest czarna albo biała

Dieta nie jest biała albo czarna, jest zawsze coś pomiędzy, diety mają swoje odcienie. Na przykład bardzo modna ostatnio dieta paleo bazująca na mięsie, jajach i warzywach. Wiele osób tak bardzo się na tym koncentruje,

WIĘCEJ >

Piołun – czy poprawia trawienie i czy każdy może go stosować?

Każdy, kto ma problemy z trawieniem, wie, że gorzki smak pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie – w szczególności mięsa. Zjedzenie czegoś gorzkiego pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, sprawia, że powstaje kwaśne środowisko,…

WIĘCEJ >