Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu.
Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To powiedzenie jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, bo to ważne.
Wygląd stolca daje mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy stolec tonie, czy utrzymuje się na powierzchni wody, a także jaki ma kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.
Różne kolory
Zielony stolec pojawia się, gdy:
- najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin),
- zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem,
- suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki,
- przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun).
Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony, luźny stolec pojawia się bez związku z powyższymi produktami, może to oznaczać infekcje układu pokarmowego.
Pomarańczowy stolec obserwujemy, gdy:
- jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten, np. marchew, dynię, morele,
- przyjmujemy suplementy z witaminą A,
- przyjmujemy zioła, np. pau’darco.
Czerwony stolec występuje, gdy:
- zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego,
- suplementujemy potas.
Jeśli jednak zobaczysz na stolcu, papierze toaletowym czy muszli klozetowej jasnoczerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o polipie znajdującym się w jelicie grubym, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie – od jamy ustnej do odbytu – może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.
Czarny lub smolisty stolec pojawia się, gdy:
- zjemy czarne jagody, borówki, jeżyny,
- suplementujemy żelazo, węgiel,
- przyjmujemy czarną lukrecję,
- bierzemy leki, takie jak: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne.
Jeśli stolec jest czarny i smolisty, a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu lub ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.
Blady, szary stolec obserwujemy, gdy:
- zjadłaś duże ilości ryżu czy ziemniaków,
- suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku,
- przyjmujesz leki przeciw biegunce.
Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, że żółć nie dociera do jelita. Sprawdź, jak poprawić pracę jelit.
Obejrzyj film: Jelita – tam zaczyna się twoje zdrowie
Prawidłowy stolec
Prawidłowy stolec powinien:
- mieć kształt kiełbasy,
- być konsystencji banana,
- mieć kolor hamburgera.
Bądź czujny i sprawdzaj, co zostawiasz w toalecie – to świadczy o twoim zdrowiu.
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj e-book „SOS dla jelit”:
To może Cię zainteresować:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Kamila Berdys
Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu.
Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To powiedzenie jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, bo to ważne.
Wygląd stolca daje mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy stolec tonie, czy utrzymuje się na powierzchni wody, a także jaki ma kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.
Różne kolory
Zielony stolec pojawia się, gdy:
- najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin),
- zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem,
- suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki,
- przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun).
Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony, luźny stolec pojawia się bez związku z powyższymi produktami, może to oznaczać infekcje układu pokarmowego.
Pomarańczowy stolec obserwujemy, gdy:
- jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten, np. marchew, dynię, morele,
- przyjmujemy suplementy z witaminą A,
- przyjmujemy zioła, np. pau’darco.
Czerwony stolec występuje, gdy:
- zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego,
- suplementujemy potas.
Jeśli jednak zobaczysz na stolcu, papierze toaletowym czy muszli klozetowej jasnoczerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o polipie znajdującym się w jelicie grubym, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie – od jamy ustnej do odbytu – może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.
Czarny lub smolisty stolec pojawia się, gdy:
- zjemy czarne jagody, borówki, jeżyny,
- suplementujemy żelazo, węgiel,
- przyjmujemy czarną lukrecję,
- bierzemy leki, takie jak: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne.
Jeśli stolec jest czarny i smolisty, a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu lub ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.
Blady, szary stolec obserwujemy, gdy:
- zjadłaś duże ilości ryżu czy ziemniaków,
- suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku,
- przyjmujesz leki przeciw biegunce.
Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, że żółć nie dociera do jelita. Sprawdź, jak poprawić pracę jelit.
Obejrzyj film: Jelita – tam zaczyna się twoje zdrowie
Prawidłowy stolec
Prawidłowy stolec powinien:
- mieć kształt kiełbasy,
- być konsystencji banana,
- mieć kolor hamburgera.
Bądź czujny i sprawdzaj, co zostawiasz w toalecie – to świadczy o twoim zdrowiu.
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj e-book „SOS dla jelit”:
To może Cię zainteresować:
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta fleksitariańska – na czym polega?
Dieta fleksitariańska polega na ograniczaniu spożywania produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. W odróżnieniu do wegetarianizmu przyzwala na okazjonalne jedzenie mięsa. W diecie fleksitariańskiej dominują rośliny, ale dopuszczalne jest zjedzenie czasami produktów odzwierzęcych. Nie ma konkretnych…
WIĘCEJ >Jak szybko schudnąć?
Lato, urlop, sylwester, ważne wydarzenie (np. wesele) – motywacji do tego, by szybko schudnąć, jest sporo. Zwykle pozostawiamy sobie na to niewiele czasu i liczymy, że w ciągu kilku tygodni uda nam się osiągnąć zamierzony…
WIĘCEJ >Proste wskazówki, dzięki którym szybko zrobisz obiad
Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz, jak to ogarnąć w praktyce? Mamy dla ciebie proste wskazówki, dzięki którym będzie to łatwiejsze! Brak czasu to dziś prawdziwa zmora i dotyczy każdego. Na co dzień nie…
WIĘCEJ >Siemię lniane – wszystko, co trzeba wiedzieć
Siemię lniane to małe, oleiste ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po co i jak spożywać siemię lniane,…
WIĘCEJ >