fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

jak powinien wyglądać stolec

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. 

Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To powiedzenie jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, bo to ważne.

Wygląd stolca daje mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy stolec tonie, czy utrzymuje się na powierzchni wody, a także jaki ma kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Różne kolory

Zielony stolec pojawia się, gdy:

  • najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin),
  • zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem,
  • suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki,
  • przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun).

Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony, luźny stolec pojawia się bez związku z powyższymi produktami, może to oznaczać infekcje układu pokarmowego.

Pomarańczowy stolec obserwujemy, gdy:

  • jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten np. marchew, dynię, morele,
  • przyjmujemy suplementy z witaminą A,
  • przyjmujemy zioła np. pau’darco.

Czerwony stolec występuje, gdy:

  • zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego,
  • suplementujemy potas.

Jeśli jednak zobaczysz na stolcu, papierze toaletowym czy muszli klozetowej jasnoczerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o polipie znajdującym się w jelicie grubym, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie – od jamy ustnej do odbytu – może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.

Czarny lub smolisty stolec pojawia się, gdy:

  • zjemy czarne jagody, borówki, jeżyny,
  • suplementujemy żelazo, węgiel,
  • przyjmujesz czarną lukrecję,
  • przyjmujesz leki: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne.

Jeśli stolec jest czarny i smolisty, a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu, czy ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.

Blady, szary stolec obserwujemy, gdy:

  • zjadłaś duże ilości ryżu czy ziemniaków,
  • suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku,
  • przyjmujesz leki przeciw biegunce.

Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, że żółć nie dociera do jelita. Sprawdź, jak poprawić pracę jelit.

Prawidłowy stolec

Prawidłowy stolec powinien:

  • mieć kształt kiełbasy,
  • być konsystencji banana,
  • mieć kolor hamburgera.

Bądź czujny i sprawdzaj, co zostawiasz w toalecie – to świadczy o Twoim zdrowiu.

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź naszego e-booka „SOS dla jelit”:

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. 

Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To powiedzenie jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, bo to ważne.

Wygląd stolca daje mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy stolec tonie, czy utrzymuje się na powierzchni wody, a także jaki ma kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Różne kolory

Zielony stolec pojawia się, gdy:

  • najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin),
  • zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem,
  • suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki,
  • przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun).

Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony, luźny stolec pojawia się bez związku z powyższymi produktami, może to oznaczać infekcje układu pokarmowego.

Pomarańczowy stolec obserwujemy, gdy:

  • jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten np. marchew, dynię, morele,
  • przyjmujemy suplementy z witaminą A,
  • przyjmujemy zioła np. pau’darco.

Czerwony stolec występuje, gdy:

  • zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego,
  • suplementujemy potas.

Jeśli jednak zobaczysz na stolcu, papierze toaletowym czy muszli klozetowej jasnoczerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o polipie znajdującym się w jelicie grubym, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie – od jamy ustnej do odbytu – może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.

Czarny lub smolisty stolec pojawia się, gdy:

  • zjemy czarne jagody, borówki, jeżyny,
  • suplementujemy żelazo, węgiel,
  • przyjmujesz czarną lukrecję,
  • przyjmujesz leki: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne.

Jeśli stolec jest czarny i smolisty, a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu, czy ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.

Blady, szary stolec obserwujemy, gdy:

  • zjadłaś duże ilości ryżu czy ziemniaków,
  • suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku,
  • przyjmujesz leki przeciw biegunce.

Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, że żółć nie dociera do jelita. Sprawdź, jak poprawić pracę jelit.

Prawidłowy stolec

Prawidłowy stolec powinien:

  • mieć kształt kiełbasy,
  • być konsystencji banana,
  • mieć kolor hamburgera.

Bądź czujny i sprawdzaj, co zostawiasz w toalecie – to świadczy o Twoim zdrowiu.

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź naszego e-booka „SOS dla jelit”:

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
26 lutego 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

po wizycie u dietetyka

Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 1

Jesteś po pierwszej wizycie u dietetyka? Oto kilka przydatnych wskazówek!

WIĘCEJ >

Potwór Hashimoto

Kto może więcej wiedzieć o chorobie Hashimoto niż osoby, które na co dzień z nią żyją? Często słyszę, że Hashimoto to teraz taka modna choroba. Ostatnio nawet widziałem, że w jakimś plotkarskim portalu pojawiło się…

WIĘCEJ >
jak zmniejszyć apetyt na słodycze

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? 4 proste sposoby

Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w…

WIĘCEJ >
osteoporoza

Osteoporoza – jak wzmocnić kości?

Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Osteoporoza to stan chorobowy…

WIĘCEJ >