fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

jak powinien wyglądać stolec

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. 

Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To powiedzenie jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, bo to ważne.

Wygląd stolca daje mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy stolec tonie, czy utrzymuje się na powierzchni wody, a także jaki ma kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Różne kolory

Zielony stolec pojawia się, gdy:

  • najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin),
  • zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem,
  • suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki,
  • przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun).

Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony, luźny stolec pojawia się bez związku z powyższymi produktami, może to oznaczać infekcje układu pokarmowego.

Pomarańczowy stolec obserwujemy, gdy:

  • jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten, np. marchew, dynię, morele,
  • przyjmujemy suplementy z witaminą A,
  • przyjmujemy zioła, np. pau’darco.

Czerwony stolec występuje, gdy:

  • zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego,
  • suplementujemy potas.

Jeśli jednak zobaczysz na stolcu, papierze toaletowym czy muszli klozetowej jasnoczerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o polipie znajdującym się w jelicie grubym, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie – od jamy ustnej do odbytu – może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.

Czarny lub smolisty stolec pojawia się, gdy:

  • zjemy czarne jagody, borówki, jeżyny,
  • suplementujemy żelazo, węgiel,
  • przyjmujemy czarną lukrecję,
  • bierzemy leki, takie jak: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne.

Jeśli stolec jest czarny i smolisty, a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu lub ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.

Blady, szary stolec obserwujemy, gdy:

  • zjadłaś duże ilości ryżu czy ziemniaków,
  • suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku,
  • przyjmujesz leki przeciw biegunce.

Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, że żółć nie dociera do jelita. Sprawdź, jak poprawić pracę jelit.

Prawidłowy stolec

Prawidłowy stolec powinien:

  • mieć kształt kiełbasy,
  • być konsystencji banana,
  • mieć kolor hamburgera.

Bądź czujny i sprawdzaj, co zostawiasz w toalecie – to świadczy o twoim zdrowiu.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj e-book „SOS dla jelit”:

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. 

Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To powiedzenie jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, bo to ważne.

Wygląd stolca daje mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy stolec tonie, czy utrzymuje się na powierzchni wody, a także jaki ma kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Różne kolory

Zielony stolec pojawia się, gdy:

  • najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin),
  • zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem,
  • suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki,
  • przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun).

Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony, luźny stolec pojawia się bez związku z powyższymi produktami, może to oznaczać infekcje układu pokarmowego.

Pomarańczowy stolec obserwujemy, gdy:

  • jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten, np. marchew, dynię, morele,
  • przyjmujemy suplementy z witaminą A,
  • przyjmujemy zioła, np. pau’darco.

Czerwony stolec występuje, gdy:

  • zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego,
  • suplementujemy potas.

Jeśli jednak zobaczysz na stolcu, papierze toaletowym czy muszli klozetowej jasnoczerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o polipie znajdującym się w jelicie grubym, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie – od jamy ustnej do odbytu – może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.

Czarny lub smolisty stolec pojawia się, gdy:

  • zjemy czarne jagody, borówki, jeżyny,
  • suplementujemy żelazo, węgiel,
  • przyjmujemy czarną lukrecję,
  • bierzemy leki, takie jak: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne.

Jeśli stolec jest czarny i smolisty, a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu lub ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.

Blady, szary stolec obserwujemy, gdy:

  • zjadłaś duże ilości ryżu czy ziemniaków,
  • suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku,
  • przyjmujesz leki przeciw biegunce.

Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, że żółć nie dociera do jelita. Sprawdź, jak poprawić pracę jelit.

Prawidłowy stolec

Prawidłowy stolec powinien:

  • mieć kształt kiełbasy,
  • być konsystencji banana,
  • mieć kolor hamburgera.

Bądź czujny i sprawdzaj, co zostawiasz w toalecie – to świadczy o twoim zdrowiu.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj e-book „SOS dla jelit”:

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Berdys
26 lutego 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Skuteczny sposób na wzdęcia

Nadmiar gazów robi z twoim ciałem co chce? Wydyma brzuch, kłuje, bulgocze, pojawiają się śmierdzące gazy? Sprawdź, jaki jest skuteczny sposób na wzdęcia. Skąd się biorą wzdęcia? Wzdęcia to nadmiar gazów zgromadzonych w jelitach. Dolegliwość…

WIĘCEJ >

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >

Pestycydy – jak pozbyć się ich z roślin?

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, bo nie zawsze mamy do nich dostęp czy mamy na nie pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy ograniczyć spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Sprawdź, jak…

WIĘCEJ >

Dieta kobiety dojrzałej – o co warto zadbać?

Wraz z wiekiem następują zmiany w organizmie, m.in. zwolnienie tempa przemiany materii czy zmiany hormonalne. Do tego dochodzą zakorzenione, niekoniecznie korzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe i coraz mniejsza aktywność fizyczna. Wszystkie te elementy mogą powodować…

WIĘCEJ >