![jak polubić się z dietą jak polubić się z dietą](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2021/02/jak-polubic-sie-z-dieta-1024x682.jpg)
Słowo „dieta” jednych wprowadza w zakłopotanie, a dla innych jest powodem do dumy i do otwartego dzielenia się tym, jak się obecnie odżywiają. Dieta to nic innego jak kompozycja codziennego żywienia. Tak naprawdę każdego dnia byłeś, jesteś i będziesz na diecie.
Przestań traktować dietę jak wyrzeczenie
Jedzenie jest niezbędne do przetrwania. Musimy jeść, żeby żyć, ale pamiętajmy, że nie żyjemy, aby jeść. Trzeba w tym znaleźć równowagę. Nie skupiaj się na tym, czego nie możesz, tylko myśl o potrawach, które ci smakują i jednocześnie służą twojemu zdrowiu. Warto włożyć trochę wysiłku w to, żeby stworzyć swoją listę ulubionych zdrowych potraw. Ale warto to dla siebie zrobić. Trochę trzeba się z tym pogodzić, że określony sposób żywienia będzie nam towarzyszyć cały czas. Warto raz konkretnie podejść do tematu i poznać podstawy zabiegów kulinarnych, aby później miło spędzać czas w kuchni i w końcu odczarować tę „dietę”.
Brak czasu
Żyjemy w bardzo szybkich i nerwowych czasach. Wiele osób nie ma możliwości, aby każdego dnia przygotowywać wymyślne posiłki. Niestety to najczęściej używany argument wykorzystywany do tego, aby nie trzymać się zaleceń żywieniowych. Jak mawiają: „Dla chcącego nic trudnego”. Trzeba znaleźć na to sposób. Być może w tym przypadku kilka łatwych, szybkich przepisów rozwiąże problem. Każdy z nas musi je dostosować do swojego trybu życia. Polecam gotowanie na 2–3 dni. Jeżeli przygotowujemy zupę, to możemy zwiększyć ilość składników, przechowywać ją w lodówce, zawekować albo zamrozić, aby skorzystać z niej, kiedy będzie taka potrzeba. Dzięki temu zyskamy sporo czasu, ale przede wszystkim poprawimy kondycję swojego organizmu.
Liczy się progres, nie perfekcja
Wprowadzanie nowych nawyków żywieniowych jest związane z nauką siebie i zasad diety. A to oznacza zmiany w naszych codziennych przyzwyczajeniach. Istotne jest przy tym, aby nie być perfekcjonistą – najważniejsze, aby stale, w swoim tempie iść do przodu. Nawet jeżeli popełnisz błąd, zrobisz krok w tył, to tylko zwiększa to twoje doświadczenie. Następnym razem będziesz już wiedział, co może ściągnąć cię na złą drogę, i będziesz tego unikał. Ucz się siebie i wyciągaj z tego wnioski. Pamiętaj, że jeżeli dziś nic nie zrobisz, to za rok będziesz w tym samym miejscu. Każdy krok ku zdrowiu ma ogromną wartość.
Brak motywacji
„Nie da się”, „Nie dam rady”, „To jest za trudne” – po przejściu na dietę często pojawiają się chwile zwątpienia i jest to naturalne. Każdy z nas tak ma. Żeby w takich momentach sobie pomóc, warto na początku drogi wyznaczyć sobie konkretny cel. To może być liczba, data, wycieczka itp. W trudniejszych chwilach warto sobie o tym przypominać.
Zacznij od małych elementów
Nie rób od razu rewolucji. Zacznij od jednej zmiany, np. eliminacji słodyczy. Gdy już wejdzie ci to w nawyk, wprowadź kolejny, np. 10 000 kroków dziennie, jedzenie o stałych porach albo jedzenie samych zdrowych produktów. Często wymagamy od siebie za dużo, co w efekcie nas przerasta, nie wyrabiamy się, szybko się zniechęcamy i rezygnujemy. A wystarczy wprowadzać zmiany w przystosowanym do siebie tempie.
Jedz zdrowo, smacznie i łatwo
Po prostu jedz to, co lubisz! Właśnie o to chodzi, aby jedzenie nam smakowało, a jednocześnie było korzystne dla zdrowia. Zawsze mnie cieszy, gdy podopieczni mówią, że nigdy tak smacznie nie jedli, będąc na diecie.
W polubieniu się z dietą pomocna też będzie zasada 80/20.
Zdrowa dieta to nie suche, nieprzyprawione jedzenie
Przyprawy mają kluczowe znaczenie, nadają potrawie smak albo go podkreślają. Smaczne jedzenie zmniejsza ryzyko, że będziemy chcieli sięgnąć po jakiegoś batona czy porcję frytek. Po co, skoro mamy zdrowe i pyszne jedzenie w zasięgu ręki?
Wiele smacznych przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Działaj!
Żeby coś się zmieniło, musisz coś zmienić! Dlaczego oczekujesz innego efektu, skoro cały czas robisz to samo? Jeśli do tej pory to nie zadziałało, to już się to nie stanie. Zrób coś z tym! Polubienie się z dietą wcale nie jest tak trudne. Z czasem możesz modyfikować swój sposób żywienia i próbować nowych przepisów przy równoczesnej obserwacji, jak na to reaguje twoje ciało. Przy odrobinie organizacji i chęci trzymanie się jadłospisu nie będzie czymś trudnym. Pracuj nad tym – im szybciej zaczniesz, tym szybciej będziesz mógł się cieszyć efektami.
To może cię zainteresować:
- Najczęściej popełniane błędy żywieniowe
- Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? 4 proste sposoby
- 5 sposobów na skuteczną dietę
Potrzebujesz motywacji? Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku.
Sprawdź nasze e-booki:
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Kamila-Lipowicz-circle-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Kamila-Lipowicz-circle-150x150.jpg)
Kamila Berdys
Słowo „dieta” jednych wprowadza w zakłopotanie, a dla innych jest powodem do dumy i do otwartego dzielenia się tym, jak się obecnie odżywiają. Dieta to nic innego jak kompozycja codziennego żywienia. Tak naprawdę każdego dnia byłeś, jesteś i będziesz na diecie.
Przestań traktować dietę jak wyrzeczenie
Jedzenie jest niezbędne do przetrwania. Musimy jeść, żeby żyć, ale pamiętajmy, że nie żyjemy, aby jeść. Trzeba w tym znaleźć równowagę. Nie skupiaj się na tym, czego nie możesz, tylko myśl o potrawach, które ci smakują i jednocześnie służą twojemu zdrowiu. Warto włożyć trochę wysiłku w to, żeby stworzyć swoją listę ulubionych zdrowych potraw. Ale warto to dla siebie zrobić. Trochę trzeba się z tym pogodzić, że określony sposób żywienia będzie nam towarzyszyć cały czas. Warto raz konkretnie podejść do tematu i poznać podstawy zabiegów kulinarnych, aby później miło spędzać czas w kuchni i w końcu odczarować tę „dietę”.
Brak czasu
Żyjemy w bardzo szybkich i nerwowych czasach. Wiele osób nie ma możliwości, aby każdego dnia przygotowywać wymyślne posiłki. Niestety to najczęściej używany argument wykorzystywany do tego, aby nie trzymać się zaleceń żywieniowych. Jak mawiają: „Dla chcącego nic trudnego”. Trzeba znaleźć na to sposób. Być może w tym przypadku kilka łatwych, szybkich przepisów rozwiąże problem. Każdy z nas musi je dostosować do swojego trybu życia. Polecam gotowanie na 2–3 dni. Jeżeli przygotowujemy zupę, to możemy zwiększyć ilość składników, przechowywać ją w lodówce, zawekować albo zamrozić, aby skorzystać z niej, kiedy będzie taka potrzeba. Dzięki temu zyskamy sporo czasu, ale przede wszystkim poprawimy kondycję swojego organizmu.
Liczy się progres, nie perfekcja
Wprowadzanie nowych nawyków żywieniowych jest związane z nauką siebie i zasad diety. A to oznacza zmiany w naszych codziennych przyzwyczajeniach. Istotne jest przy tym, aby nie być perfekcjonistą – najważniejsze, aby stale, w swoim tempie iść do przodu. Nawet jeżeli popełnisz błąd, zrobisz krok w tył, to tylko zwiększa to twoje doświadczenie. Następnym razem będziesz już wiedział, co może ściągnąć cię na złą drogę, i będziesz tego unikał. Ucz się siebie i wyciągaj z tego wnioski. Pamiętaj, że jeżeli dziś nic nie zrobisz, to za rok będziesz w tym samym miejscu. Każdy krok ku zdrowiu ma ogromną wartość.
Brak motywacji
„Nie da się”, „Nie dam rady”, „To jest za trudne” – po przejściu na dietę często pojawiają się chwile zwątpienia i jest to naturalne. Każdy z nas tak ma. Żeby w takich momentach sobie pomóc, warto na początku drogi wyznaczyć sobie konkretny cel. To może być liczba, data, wycieczka itp. W trudniejszych chwilach warto sobie o tym przypominać.
Zacznij od małych elementów
Nie rób od razu rewolucji. Zacznij od jednej zmiany, np. eliminacji słodyczy. Gdy już wejdzie ci to w nawyk, wprowadź kolejny, np. 10 000 kroków dziennie, jedzenie o stałych porach albo jedzenie samych zdrowych produktów. Często wymagamy od siebie za dużo, co w efekcie nas przerasta, nie wyrabiamy się, szybko się zniechęcamy i rezygnujemy. A wystarczy wprowadzać zmiany w przystosowanym do siebie tempie.
Jedz zdrowo, smacznie i łatwo
Po prostu jedz to, co lubisz! Właśnie o to chodzi, aby jedzenie nam smakowało, a jednocześnie było korzystne dla zdrowia. Zawsze mnie cieszy, gdy podopieczni mówią, że nigdy tak smacznie nie jedli, będąc na diecie.
W polubieniu się z dietą pomocna też będzie zasada 80/20.
Zdrowa dieta to nie suche, nieprzyprawione jedzenie
Przyprawy mają kluczowe znaczenie, nadają potrawie smak albo go podkreślają. Smaczne jedzenie zmniejsza ryzyko, że będziemy chcieli sięgnąć po jakiegoś batona czy porcję frytek. Po co, skoro mamy zdrowe i pyszne jedzenie w zasięgu ręki?
Wiele smacznych przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Działaj!
Żeby coś się zmieniło, musisz coś zmienić! Dlaczego oczekujesz innego efektu, skoro cały czas robisz to samo? Jeśli do tej pory to nie zadziałało, to już się to nie stanie. Zrób coś z tym! Polubienie się z dietą wcale nie jest tak trudne. Z czasem możesz modyfikować swój sposób żywienia i próbować nowych przepisów przy równoczesnej obserwacji, jak na to reaguje twoje ciało. Przy odrobinie organizacji i chęci trzymanie się jadłospisu nie będzie czymś trudnym. Pracuj nad tym – im szybciej zaczniesz, tym szybciej będziesz mógł się cieszyć efektami.
To może cię zainteresować:
- Najczęściej popełniane błędy żywieniowe
- Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? 4 proste sposoby
- 5 sposobów na skuteczną dietę
Potrzebujesz motywacji? Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku.
Sprawdź nasze e-booki:
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Żelazo – jak sprawdzić, czy masz z nim problem?
Do oceny gospodarki żelaza w organizmie służą różne parametry laboratoryjne. Podstawowym badaniem jest morfologia krwi, kolejne to żelazo w surowicy oraz ferrytyna. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tych badań. Gospodarka żelazowa – badania Morfologia…
WIĘCEJ >SIBO – co to jest?
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestinal bacterial overgrowth). Sprawdź, jak może się objawiać. W zespole SIBO mamy do czynienia z patologią, w której jelito cienkie zasiedla nieodpowiednia ilość bakterii dla tego…
WIĘCEJ >Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością…
WIĘCEJ >Stan zapalny – i co dalej?
Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający naszą walkę z…
WIĘCEJ >