fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak obrać dynię?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Jak obrać dynię?

jak obrać dynię

Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki.

Sezon dyniowy co prawda za nami, ale jeszcze gdzieniegdzie można dostać dynię. To fajne warzywo dość dobrze znosi przechowywanie. Gdy uprawiałem swoje warzywa w Wielkopolsce, to woziłem z działki pełne bagażniki tych fantastycznych roślin. Oprócz zwykłych dyni miałem też patisony, kabaczki i cukinie.

Ale dobra, teraz sprawa dotyczy dyni, choć tak samo można potraktować patisona. Ogólnie rzecz biorąc, są to warzywa niewygodne, bo są duże. Jest na to prosty patent. Kroimy warzywa w plastry na szerokość 2 cm i obieramy skórę obieraczką lub nożykiem. Proste? Proste! Obejrzyj poniższy film

Co można zrobić z dyni? Mnóstwo rzeczy, np.:

  • zupę,
  • dżem,
  • zapiekanki,
  • leczo,
  • bigos,
  • gulasz,
  • puree.

Przeczytaj jeszcze: Dynia – czy warto ją jeść?

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki.

Sezon dyniowy co prawda za nami, ale jeszcze gdzieniegdzie można dostać dynię. To fajne warzywo dość dobrze znosi przechowywanie. Gdy uprawiałem swoje warzywa w Wielkopolsce, to woziłem z działki pełne bagażniki tych fantastycznych roślin. Oprócz zwykłych dyni miałem też patisony, kabaczki i cukinie.

Ale dobra, teraz sprawa dotyczy dyni, choć tak samo można potraktować patisona. Ogólnie rzecz biorąc, są to warzywa niewygodne, bo są duże. Jest na to prosty patent. Kroimy warzywa w plastry na szerokość 2 cm i obieramy skórę obieraczką lub nożykiem. Proste? Proste! Obejrzyj poniższy film

Co można zrobić z dyni? Mnóstwo rzeczy, np.:

  • zupę,
  • dżem,
  • zapiekanki,
  • leczo,
  • bigos,
  • gulasz,
  • puree.

Przeczytaj jeszcze: Dynia – czy warto ją jeść?

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
12 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki bananowo-borówkowe

Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.

WIĘCEJ >

Jak kroić nożem?

Krótki instruktaż, jak kroić nożem, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej tego typu filmów znajdziesz na naszym kanale na YouTubie. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z mięsa Podroby,…

WIĘCEJ >

Krupnik samuraja (bezglutenowy)

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla…

WIĘCEJ >

Zioła w diecie paleo

Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…

WIĘCEJ >