Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki.
Sezon dyniowy co prawda za nami, ale jeszcze gdzieniegdzie można dostać dynię. To fajne warzywo dość dobrze znosi przechowywanie. Gdy uprawiałem swoje warzywa w Wielkopolsce, to woziłem z działki pełne bagażniki tych fantastycznych roślin. Oprócz zwykłych dyni miałem też patisony, kabaczki i cukinie.
Ale dobra, teraz sprawa dotyczy dyni, choć tak samo można potraktować patisona. Ogólnie rzecz biorąc, są to warzywa niewygodne, bo są duże. Jest na to prosty patent. Kroimy warzywa w plastry na szerokość 2 cm i obieramy skórę obieraczką lub nożykiem. Proste? Proste! Obejrzyj poniższy film
Co można zrobić z dyni? Mnóstwo rzeczy, np.:
- zupę,
- dżem,
- zapiekanki,
- leczo,
- bigos,
- gulasz,
- puree.
Przeczytaj jeszcze: Dynia – czy warto ją jeść?
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki.
Sezon dyniowy co prawda za nami, ale jeszcze gdzieniegdzie można dostać dynię. To fajne warzywo dość dobrze znosi przechowywanie. Gdy uprawiałem swoje warzywa w Wielkopolsce, to woziłem z działki pełne bagażniki tych fantastycznych roślin. Oprócz zwykłych dyni miałem też patisony, kabaczki i cukinie.
Ale dobra, teraz sprawa dotyczy dyni, choć tak samo można potraktować patisona. Ogólnie rzecz biorąc, są to warzywa niewygodne, bo są duże. Jest na to prosty patent. Kroimy warzywa w plastry na szerokość 2 cm i obieramy skórę obieraczką lub nożykiem. Proste? Proste! Obejrzyj poniższy film
Co można zrobić z dyni? Mnóstwo rzeczy, np.:
- zupę,
- dżem,
- zapiekanki,
- leczo,
- bigos,
- gulasz,
- puree.
Przeczytaj jeszcze: Dynia – czy warto ją jeść?
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Puree z selera i gruszek
Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś Paweł, jak każdy poznaniak, jadł wuchtę (czyli ogromną ilość) pyr – czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił jednak puree z ziemniaków….
WIĘCEJ >Smoothie Ajwen Green Power
W smaku takie sę, ale bardzo pożywne, bogate w białko, chlorofil, żelazo, siarkę. Wpływa przede wszystkim regenerująco na organizm. MSM jest polecane w chorobach stawów i chorobach autoimmunologicznych.
WIĘCEJ >Jajka po benedyktyńsku – jak je zrobić?
Jajka po benedyktyńsku (nazywane też „poszetowymi”) są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak można je zrobić. Jajka po benedyktyńsku to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty…
WIĘCEJ >Jak kroić nożem?
Krótki instruktaż, jak kroić nożem, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej tego typu filmów znajdziesz na naszym kanale na YouTubie. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z mięsa Podroby,…
WIĘCEJ >