Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?
Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.
Składniki:
- ¼ dyni Hokkaido (210 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
- 1 cm imbiru (1 g)
- ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)
Sposób przygotowania:
- Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
- Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
- Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
- Imbir obieramy i siekamy.
- Czosnek obieramy.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
- Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
- Dodajemy czosnek i imbir.
- Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
- Zalewamy bulionem.
- Dodajemy cynamon.
- Gotujemy przez 30 minut.
- Miksujemy blenderem.
- Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.
Składniki:
- ¼ dyni Hokkaido (210 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
- 1 cm imbiru (1 g)
- ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)
Sposób przygotowania:
- Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
- Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
- Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
- Imbir obieramy i siekamy.
- Czosnek obieramy.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
- Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
- Dodajemy czosnek i imbir.
- Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
- Zalewamy bulionem.
- Dodajemy cynamon.
- Gotujemy przez 30 minut.
- Miksujemy blenderem.
- Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Podobne tematy
Jak obrać dynię?
Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki. Sezon dyniowy co…
WIĘCEJ >Schudnij w 30 dni – 10 zasad Ajwen
Schudnij bez wielkich wyrzeczeń. Wprowadź łatwe zasady, małe ograniczenia i ciesz się dużymi efektami. Mniej chleba, mniej nabiału, śniadania białkowo-tłuszczowe – to niektóre z 10 zasad Ajwen. Poznaj je i popraw swoje zdrowie w 30 dni!…
WIĘCEJ >Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?
Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe. Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, co ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często ma w składzie różne zagęstniki lub…
WIĘCEJ >Grasica – co z nią zrobić?
Grasica zalicza się do podrobów. Jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika wraz z wiekiem. U ludzi grasica zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3. roku życia. Jest ona odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze…
WIĘCEJ >