Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.
Składniki:
- ¼ dyni Hokkaido (210 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
- 1 cm imbiru (1 g)
- ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)
Sposób przygotowania:
- Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
- Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
- Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
- Imbir obieramy i siekamy.
- Czosnek obieramy.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
- Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
- Dodajemy czosnek i imbir.
- Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
- Zalewamy bulionem.
- Dodajemy cynamon.
- Gotujemy przez 30 minut.
- Miksujemy blenderem.
- Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.
Składniki:
- ¼ dyni Hokkaido (210 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
- 1 cm imbiru (1 g)
- ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)
Sposób przygotowania:
- Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
- Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
- Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
- Imbir obieramy i siekamy.
- Czosnek obieramy.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
- Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
- Dodajemy czosnek i imbir.
- Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
- Zalewamy bulionem.
- Dodajemy cynamon.
- Gotujemy przez 30 minut.
- Miksujemy blenderem.
- Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak zrobić makaron z cukinii?
Makaron z cukinii to świetne rozwiązanie dla osób, które są np. na protokole autoimmunologicznym lub stosują dietę rozdzielną. Sprawdź, jak można go zrobić. Spiromat Na diecie paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż…
WIĘCEJ >Zioła w diecie paleo
Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…
WIĘCEJ >Puree z selera i gruszek
Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś Paweł, jak każdy poznaniak, jadł wuchtę (czyli ogromną ilość) pyr – czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił jednak puree z ziemniaków….
WIĘCEJ >Jak kroić nożem?
Krótki instruktaż, jak kroić nożem, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej tego typu filmów znajdziesz na naszym kanale na YouTubie. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z mięsa Podroby,…
WIĘCEJ >