fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jak-zrobic-zupe-dyniowo-marchewkowa.jpg

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.

Składniki:

  • ¼ dyni Hokkaido (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • 1 cm imbiru (1 g)
  • ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)

Sposób przygotowania:

  • Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
  • Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
  • Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  • Imbir obieramy i siekamy.
  • Czosnek obieramy.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
  • Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
  • Dodajemy czosnek i imbir.
  • Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
  • Zalewamy bulionem.
  • Dodajemy cynamon.
  • Gotujemy przez 30 minut.
  • Miksujemy blenderem.
  • Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.

Składniki:

  • ¼ dyni Hokkaido (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • 1 cm imbiru (1 g)
  • ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)

Sposób przygotowania:

  • Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
  • Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
  • Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  • Imbir obieramy i siekamy.
  • Czosnek obieramy.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
  • Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
  • Dodajemy czosnek i imbir.
  • Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
  • Zalewamy bulionem.
  • Dodajemy cynamon.
  • Gotujemy przez 30 minut.
  • Miksujemy blenderem.
  • Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
14 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Koktajl borówkowo-bananowy

Przepyszny koktajl według receptury Krzysia, świetnie się sprawdzi po aktywności fizycznej, potreningowe uzupełnienie energii.

WIĘCEJ >

Jak naostrzyć nóż?

Czy wiesz, jak naostrzyć nóż? Sprawdź, jak zrobi to szybko i sprawnie. Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne. Podobnie jest z ostrzeniem noży. Czy wiesz, jak powinno się to robić? Jeśli nie, koniecznie obejrzyj film…

WIĘCEJ >

Szynkowar – jak go używać?

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste! Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić,…

WIĘCEJ >

Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej

Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…

WIĘCEJ >