fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

jak-zrobic-zupe-dyniowo-marchewkowa.jpg

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.

Składniki:

  • ¼ dyni Hokkaido (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • 1 cm imbiru (1 g)
  • ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)

Sposób przygotowania:

  • Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
  • Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
  • Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  • Imbir obieramy i siekamy.
  • Czosnek obieramy.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
  • Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
  • Dodajemy czosnek i imbir.
  • Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
  • Zalewamy bulionem.
  • Dodajemy cynamon.
  • Gotujemy przez 30 minut.
  • Miksujemy blenderem.
  • Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.

Składniki:

  • ¼ dyni Hokkaido (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • 1 cm imbiru (1 g)
  • ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)

Sposób przygotowania:

  • Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
  • Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
  • Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  • Imbir obieramy i siekamy.
  • Czosnek obieramy.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
  • Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
  • Dodajemy czosnek i imbir.
  • Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
  • Zalewamy bulionem.
  • Dodajemy cynamon.
  • Gotujemy przez 30 minut.
  • Miksujemy blenderem.
  • Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
14 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej

Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…

WIĘCEJ >

Szynkowar – jak go używać?

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste! Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić,…

WIĘCEJ >

Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?

Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe. Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, co ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często ma w składzie różne zagęstniki lub…

WIĘCEJ >

Nóż karbowany – jak go używać?

Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź! Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt….

WIĘCEJ >