fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynkowar – jak go używać?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Szynkowar – jak go używać?

szynkowar

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste!

Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić, biorąc sprawy w swoje ręce. Zasada jest taka: wkładasz wsad mięsny do szynkowaru i parzysz go tak długo, aż osiągnie w środku temperaturę 70–75 stopni C.

Z czego się składa szynkowar?

Szynkowar ma bardzo prostą budowę. Składa się na nią:

  • stalowy garnek (albo aluminiowy, ale lepiej takiego nie używać),
  • zamknięcie,
  • sprężyna.

Co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania domowych wyrobów?

  • zwykły duży garnek, w którym bez problemu zmieści się szynkowar,
  • termometr do mięsa,
  • opcjonalnie: worki do gotowania (dzięki nim łatwiej można wyjąć produkt).

Jak to się robi?

To nie jest zbyt skomplikowane. W szynkowarze możemy robić różne rzeczy. Równie dobrze wyjdzie w nim wszelkiego rodzaju mielonka, jak i cały kawałek mięsa. Możemy użyć masy jednolitej, z samego mięsa, ale możemy zrobić też masę mieszaną, np. mięso + grzyby.

Robi się to szybko, a jednocześnie bardzo długo, bo 3 dni. Dlaczego?

  • Pierwszego dnia szykujemy mięso. Wkładamy je do szynkowaru, a następnie do lodówki na minimum 8 godzin, żeby mięso się ściągnęło, a sprężyna dobrze się docisnęła i uformowała produkt.
  • Drugiego dnia parzymy wyrób. Co jest ważne? Wyjmujemy mięso z lodówki na 2–3 godziny przed parzeniem i pozostawiamy na stole, żeby łapało temperaturę otoczenia. Dzięki temu mięso „nie dozna szoku” oraz szybko i równo się sparzy.
  • Trzeciego dnia mięso odpoczywa w lodówce, żeby można było je wyjąć. Dzięki temu ładnie się „zwiąże” i nie będzie się rozpadać przy krojeniu.

Co jest ważne przy parzeniu wyrobu?

  • Musimy zwracać uwagę, żeby równo się gotowało, czyli kontrolujemy gaz/palnik.
  • Należy sprawdzać termometrem na różnej głębokości, jaka jest temperatura (na górze jest dobre kilka stopni mniej niż przy dnie).
  • Trzeba kontrolować i na bieżąco dolewać wodę, której ubywa (bo wyparowuje).
  • Po wyjęciu szynkowaru z wrzątku odkładamy go na bok, żeby wystygł, a następnie wkładamy zimny do lodówki na minimum 8 godzin. Dopiero wtedy możemy wyjąć nasz gotowy produkt.

Przepis na szynkę

Potrzebny sprzęt:

  • szynkowar,
  • termometr do mięsa,
  • duży garnek.

Czas wykonania: 3 dni

Składniki (na 3-litrowy szynkowar):

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego
  • 1 kg sarny (najlepiej mięso gulaszowe lub klasy II)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na małe kawałki.
  • Mięso kroimy na małe kawałki.
  • Mielimy na przemian – raz boczek, raz sarnina.
  • Co jakiś czas wrzucamy kawałek warzywa, żeby przeczyścił sitko i mięso lepiej szło.
  • Do zmielonej masy dodajemy sól i pieprz.
  • Wyrabiamy ręką przez około 2 minuty, aż masa się dobrze połączy.
  • Wkładamy masę do szynkowaru.
  • Zakładamy dekiel ze sprężyną, zakręcamy i dajemy na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Na drugi dzień wyjmujemy szynkwar z lodówki (na około 3 godziny przed parzeniem).
  • Bierzemy garnek, który jest wyższy od szynkowaru. Wkładamy szynkowar do środka i wlewamy tyle wody, żeby został centymetr od wieczka.
  • Wyjmujemy szynkowar, a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i grzejemy, aż się zagotuje.
  • Gdy jest już wrzątek, minimalizujemy gaz i ostrożnie wkładamy szynkowar.
  • Do szynkowaru wkładamy termometr i parzymy do minimum 70 stopni C (będzie to trwać około 1,5–2 godziny).
  • Gdy szynka osiągnie temperaturę, ostrożnie wyjmujemy szynkowar.
  • Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Zimny szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę z szynkowaru, można ją kroić i delektować się smakiem.

Uwagi:

  • Jeśli chcemy możemy uzywac specjalnych worków do wolnowaru. Czyli najpierw zakładamy/wkładamy worek, następnie ładujemy wsad mięsny. Gdy już będziemy wyjmować gotowy produkt w lodówki, po prostu wyjmujemy worek i z worka ostrożnie wydobywamy szynkę.
  • Film jest poglądowy, dlatego mięso od razu po nałożeniu poszło do garnka. Jak też i za mało było mięsa i sprężyna była za nisko, w związku z czym nie spełniła by swojej roli, bo nie dociska mięsa.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste!

Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić, biorąc sprawy w swoje ręce. Zasada jest taka: wkładasz wsad mięsny do szynkowaru i parzysz go tak długo, aż osiągnie w środku temperaturę 70–75 stopni C.

Z czego się składa szynkowar?

Szynkowar ma bardzo prostą budowę. Składa się na nią:

  • stalowy garnek (albo aluminiowy, ale lepiej takiego nie używać),
  • zamknięcie,
  • sprężyna.

Co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania domowych wyrobów?

  • zwykły duży garnek, w którym bez problemu zmieści się szynkowar,
  • termometr do mięsa,
  • opcjonalnie: worki do gotowania (dzięki nim łatwiej można wyjąć produkt).

Jak to się robi?

To nie jest zbyt skomplikowane. W szynkowarze możemy robić różne rzeczy. Równie dobrze wyjdzie w nim wszelkiego rodzaju mielonka, jak i cały kawałek mięsa. Możemy użyć masy jednolitej, z samego mięsa, ale możemy zrobić też masę mieszaną, np. mięso + grzyby.

Robi się to szybko, a jednocześnie bardzo długo, bo 3 dni. Dlaczego?

  • Pierwszego dnia szykujemy mięso. Wkładamy je do szynkowaru, a następnie do lodówki na minimum 8 godzin, żeby mięso się ściągnęło, a sprężyna dobrze się docisnęła i uformowała produkt.
  • Drugiego dnia parzymy wyrób. Co jest ważne? Wyjmujemy mięso z lodówki na 2–3 godziny przed parzeniem i pozostawiamy na stole, żeby łapało temperaturę otoczenia. Dzięki temu mięso „nie dozna szoku” oraz szybko i równo się sparzy.
  • Trzeciego dnia mięso odpoczywa w lodówce, żeby można było je wyjąć. Dzięki temu ładnie się „zwiąże” i nie będzie się rozpadać przy krojeniu.

Co jest ważne przy parzeniu wyrobu?

  • Musimy zwracać uwagę, żeby równo się gotowało, czyli kontrolujemy gaz/palnik.
  • Należy sprawdzać termometrem na różnej głębokości, jaka jest temperatura (na górze jest dobre kilka stopni mniej niż przy dnie).
  • Trzeba kontrolować i na bieżąco dolewać wodę, której ubywa (bo wyparowuje).
  • Po wyjęciu szynkowaru z wrzątku odkładamy go na bok, żeby wystygł, a następnie wkładamy zimny do lodówki na minimum 8 godzin. Dopiero wtedy możemy wyjąć nasz gotowy produkt.

Przepis na szynkę

Potrzebny sprzęt:

  • szynkowar,
  • termometr do mięsa,
  • duży garnek.

Czas wykonania: 3 dni

Składniki (na 3-litrowy szynkowar):

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego
  • 1 kg sarny (najlepiej mięso gulaszowe lub klasy II)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na małe kawałki.
  • Mięso kroimy na małe kawałki.
  • Mielimy na przemian – raz boczek, raz sarnina.
  • Co jakiś czas wrzucamy kawałek warzywa, żeby przeczyścił sitko i mięso lepiej szło.
  • Do zmielonej masy dodajemy sól i pieprz.
  • Wyrabiamy ręką przez około 2 minuty, aż masa się dobrze połączy.
  • Wkładamy masę do szynkowaru.
  • Zakładamy dekiel ze sprężyną, zakręcamy i dajemy na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Na drugi dzień wyjmujemy szynkwar z lodówki (na około 3 godziny przed parzeniem).
  • Bierzemy garnek, który jest wyższy od szynkowaru. Wkładamy szynkowar do środka i wlewamy tyle wody, żeby został centymetr od wieczka.
  • Wyjmujemy szynkowar, a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i grzejemy, aż się zagotuje.
  • Gdy jest już wrzątek, minimalizujemy gaz i ostrożnie wkładamy szynkowar.
  • Do szynkowaru wkładamy termometr i parzymy do minimum 70 stopni C (będzie to trwać około 1,5–2 godziny).
  • Gdy szynka osiągnie temperaturę, ostrożnie wyjmujemy szynkowar.
  • Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Zimny szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę z szynkowaru, można ją kroić i delektować się smakiem.

Uwagi:

  • Jeśli chcemy możemy uzywac specjalnych worków do wolnowaru. Czyli najpierw zakładamy/wkładamy worek, następnie ładujemy wsad mięsny. Gdy już będziemy wyjmować gotowy produkt w lodówki, po prostu wyjmujemy worek i z worka ostrożnie wydobywamy szynkę.
  • Film jest poglądowy, dlatego mięso od razu po nałożeniu poszło do garnka. Jak też i za mało było mięsa i sprężyna była za nisko, w związku z czym nie spełniła by swojej roli, bo nie dociska mięsa.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
2 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wolnowar – jak go używać?

Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleomaniaków. Sprawdź, jak go używać. Wolnowar działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali w ziemi dół. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy…

WIĘCEJ >

Smoothies dla całej rodziny

Smoothie to świetny sposób by kilka składników odżywczych dostarczyć w szybki i przyjemny sposób, dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa, czasami jedzą tylko chleb i słodycze, pewnie nie raz słyszysz - jedz zielone bo mają

WIĘCEJ >

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Jak zrobić „ryż” z kalafiora? Czas wykonania: około 30 minut Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową…

WIĘCEJ >

Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?

Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe. Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, co ono tak naprawdę zawiera. Mleko w kartonie czy w puszce często ma w składzie różne zagęstniki lub…

WIĘCEJ >