fbpx
logo
Szukaj
open close

Szynkowar – jak go używać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szynkowar – jak go używać?

szynkowar

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste!

Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić, biorąc sprawy w swoje ręce. Zasada jest taka: wkładasz wsad mięsny do szynkowaru i parzysz go tak długo, aż osiągnie w środku temperaturę 70–75 stopni C.

Z czego się składa szynkowar?

Szynkowar ma bardzo prostą budowę. Składa się na nią:

  • stalowy garnek (albo aluminiowy, ale lepiej takiego nie używać),
  • zamknięcie,
  • sprężyna.

Co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania domowych wyrobów?

  • zwykły duży garnek, w którym bez problemu zmieści się szynkowar,
  • termometr do mięsa,
  • opcjonalnie: worki do gotowania (dzięki nim łatwiej można wyjąć produkt).

Jak to się robi?

To nie jest zbyt skomplikowane. W szynkowarze możemy robić różne rzeczy. Równie dobrze wyjdzie w nim wszelkiego rodzaju mielonka, jak i cały kawałek mięsa. Możemy użyć masy jednolitej, z samego mięsa, ale możemy zrobić też masę mieszaną, np. mięso + grzyby.

Robi się to szybko, a jednocześnie bardzo długo, bo 3 dni. Dlaczego?

  • Pierwszego dnia szykujemy mięso. Wkładamy je do szynkowaru, a następnie do lodówki na minimum 8 godzin, żeby mięso się ściągnęło, a sprężyna dobrze się docisnęła i uformowała produkt.
  • Drugiego dnia parzymy wyrób. Co jest ważne? Wyjmujemy mięso z lodówki na 2–3 godziny przed parzeniem i pozostawiamy na stole, żeby łapało temperaturę otoczenia. Dzięki temu mięso „nie dozna szoku” oraz szybko i równo się sparzy.
  • Trzeciego dnia mięso odpoczywa w lodówce, żeby można było je wyjąć. Dzięki temu ładnie się „zwiąże” i nie będzie się rozpadać przy krojeniu.

Co jest ważne przy parzeniu wyrobu?

  • Musimy zwracać uwagę, żeby równo się gotowało, czyli kontrolujemy gaz/palnik.
  • Należy sprawdzać termometrem na różnej głębokości, jaka jest temperatura (na górze jest dobre kilka stopni mniej niż przy dnie).
  • Trzeba kontrolować i na bieżąco dolewać wodę, której ubywa (bo wyparowuje).
  • Po wyjęciu szynkowaru z wrzątku odkładamy go na bok, żeby wystygł, a następnie wkładamy zimny do lodówki na minimum 8 godzin. Dopiero wtedy możemy wyjąć nasz gotowy produkt.

Przepis na szynkę

Potrzebny sprzęt:

  • szynkowar,
  • termometr do mięsa,
  • duży garnek.

Czas wykonania: 3 dni

Składniki (na 3-litrowy szynkowar):

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego
  • 1 kg sarny (najlepiej mięso gulaszowe lub klasy II)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na małe kawałki.
  • Mięso kroimy na małe kawałki.
  • Mielimy na przemian – raz boczek, raz sarnina.
  • Co jakiś czas wrzucamy kawałek warzywa, żeby przeczyścił sitko i mięso lepiej szło.
  • Do zmielonej masy dodajemy sól i pieprz.
  • Wyrabiamy ręką przez około 2 minuty, aż masa się dobrze połączy.
  • Wkładamy masę do szynkowaru.
  • Zakładamy dekiel ze sprężyną, zakręcamy i dajemy na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Na drugi dzień wyjmujemy szynkwar z lodówki (na około 3 godziny przed parzeniem).
  • Bierzemy garnek, który jest wyższy od szynkowaru. Wkładamy szynkowar do środka i wlewamy tyle wody, żeby został centymetr od wieczka.
  • Wyjmujemy szynkowar, a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i grzejemy, aż się zagotuje.
  • Gdy jest już wrzątek, minimalizujemy gaz i ostrożnie wkładamy szynkowar.
  • Do szynkowaru wkładamy termometr i parzymy do minimum 70 stopni C (będzie to trwać około 1,5–2 godziny).
  • Gdy szynka osiągnie temperaturę, ostrożnie wyjmujemy szynkowar.
  • Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Zimny szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę z szynkowaru, można ją kroić i delektować się smakiem.

Uwagi:

  • Jeśli chcemy możemy uzywac specjalnych worków do wolnowaru. Czyli najpierw zakładamy/wkładamy worek, następnie ładujemy wsad mięsny. Gdy już będziemy wyjmować gotowy produkt w lodówki, po prostu wyjmujemy worek i z worka ostrożnie wydobywamy szynkę.
  • Film jest poglądowy, dlatego mięso od razu po nałożeniu poszło do garnka. Jak też i za mało było mięsa i sprężyna była za nisko, w związku z czym nie spełniła by swojej roli, bo nie dociska mięsa.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Czym jest szynkowar? Jak go używać? Sprawdź, jakie to proste!

Szynkowar to specjalny garnek do robienia domowych wyrobów. W dzisiejszych czasach z każdej strony jesteśmy atakowani chemią i nachalną reklamą. Możemy się przed tym bronić, biorąc sprawy w swoje ręce. Zasada jest taka: wkładasz wsad mięsny do szynkowaru i parzysz go tak długo, aż osiągnie w środku temperaturę 70–75 stopni C.

Z czego się składa szynkowar?

Szynkowar ma bardzo prostą budowę. Składa się na nią:

  • stalowy garnek (albo aluminiowy, ale lepiej takiego nie używać),
  • zamknięcie,
  • sprężyna.

Co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania domowych wyrobów?

  • zwykły duży garnek, w którym bez problemu zmieści się szynkowar,
  • termometr do mięsa,
  • opcjonalnie: worki do gotowania (dzięki nim łatwiej można wyjąć produkt).

Jak to się robi?

To nie jest zbyt skomplikowane. W szynkowarze możemy robić różne rzeczy. Równie dobrze wyjdzie w nim wszelkiego rodzaju mielonka, jak i cały kawałek mięsa. Możemy użyć masy jednolitej, z samego mięsa, ale możemy zrobić też masę mieszaną, np. mięso + grzyby.

Robi się to szybko, a jednocześnie bardzo długo, bo 3 dni. Dlaczego?

  • Pierwszego dnia szykujemy mięso. Wkładamy je do szynkowaru, a następnie do lodówki na minimum 8 godzin, żeby mięso się ściągnęło, a sprężyna dobrze się docisnęła i uformowała produkt.
  • Drugiego dnia parzymy wyrób. Co jest ważne? Wyjmujemy mięso z lodówki na 2–3 godziny przed parzeniem i pozostawiamy na stole, żeby łapało temperaturę otoczenia. Dzięki temu mięso „nie dozna szoku” oraz szybko i równo się sparzy.
  • Trzeciego dnia mięso odpoczywa w lodówce, żeby można było je wyjąć. Dzięki temu ładnie się „zwiąże” i nie będzie się rozpadać przy krojeniu.

Co jest ważne przy parzeniu wyrobu?

  • Musimy zwracać uwagę, żeby równo się gotowało, czyli kontrolujemy gaz/palnik.
  • Należy sprawdzać termometrem na różnej głębokości, jaka jest temperatura (na górze jest dobre kilka stopni mniej niż przy dnie).
  • Trzeba kontrolować i na bieżąco dolewać wodę, której ubywa (bo wyparowuje).
  • Po wyjęciu szynkowaru z wrzątku odkładamy go na bok, żeby wystygł, a następnie wkładamy zimny do lodówki na minimum 8 godzin. Dopiero wtedy możemy wyjąć nasz gotowy produkt.

Przepis na szynkę

Potrzebny sprzęt:

  • szynkowar,
  • termometr do mięsa,
  • duży garnek.

Czas wykonania: 3 dni

Składniki (na 3-litrowy szynkowar):

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego
  • 1 kg sarny (najlepiej mięso gulaszowe lub klasy II)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na małe kawałki.
  • Mięso kroimy na małe kawałki.
  • Mielimy na przemian – raz boczek, raz sarnina.
  • Co jakiś czas wrzucamy kawałek warzywa, żeby przeczyścił sitko i mięso lepiej szło.
  • Do zmielonej masy dodajemy sól i pieprz.
  • Wyrabiamy ręką przez około 2 minuty, aż masa się dobrze połączy.
  • Wkładamy masę do szynkowaru.
  • Zakładamy dekiel ze sprężyną, zakręcamy i dajemy na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Na drugi dzień wyjmujemy szynkwar z lodówki (na około 3 godziny przed parzeniem).
  • Bierzemy garnek, który jest wyższy od szynkowaru. Wkładamy szynkowar do środka i wlewamy tyle wody, żeby został centymetr od wieczka.
  • Wyjmujemy szynkowar, a garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i grzejemy, aż się zagotuje.
  • Gdy jest już wrzątek, minimalizujemy gaz i ostrożnie wkładamy szynkowar.
  • Do szynkowaru wkładamy termometr i parzymy do minimum 70 stopni C (będzie to trwać około 1,5–2 godziny).
  • Gdy szynka osiągnie temperaturę, ostrożnie wyjmujemy szynkowar.
  • Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Zimny szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę z szynkowaru, można ją kroić i delektować się smakiem.

Uwagi:

  • Jeśli chcemy możemy uzywac specjalnych worków do wolnowaru. Czyli najpierw zakładamy/wkładamy worek, następnie ładujemy wsad mięsny. Gdy już będziemy wyjmować gotowy produkt w lodówki, po prostu wyjmujemy worek i z worka ostrożnie wydobywamy szynkę.
  • Film jest poglądowy, dlatego mięso od razu po nałożeniu poszło do garnka. Jak też i za mało było mięsa i sprężyna była za nisko, w związku z czym nie spełniła by swojej roli, bo nie dociska mięsa.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
2 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wolnowar – jak go używać?

Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleomaniaków. Sprawdź, jak go używać. Wolnowar działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali w ziemi dół. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy…

WIĘCEJ >

Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej

Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Jak oszczędnie gospodarować produktami w kuchni i z jednego dania przygotować wiele innych równie pysznych? W kolejnym filmie Paweł pokaże jak przygotować tajską zupę z mango.

WIĘCEJ >

Koktajl superfoods power

Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.

WIĘCEJ >