fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Niezbędnik kuchenny

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Niezbędnik kuchenny

niezbednik-kuchenny-1.jpg

Niezbędnik kuchenny, czyli czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Sprawdź, jaki sprzęt jest konieczny, by szybko i sprawnie przygotowywać różne dania.

Kuchnia – dla jednych jest to miejsce, gdzie „dostaje się jeść”, dla innych jest to najczęściej odwiedzane pomieszczenie w domu (a zwłaszcza lodówka). Dla wielu kobiet kuchnia to ich królestwo, gdzie przygotowują jedzenie dla całej rodziny.

Gotowanie można kochać albo nienawidzić. Ja na szczęście należę do tej pierwszej grupy. Gotowanie to mój zawód, pasja i hobby. Jednak życie jest po to, żeby je sobie upraszczać. Dlatego korzystam w kuchni z różnego rodzaju sprzętów, urządzeń i narzędzi. Co powinno się tam znaleźć oprócz garnków?

Noże

Używam głównie noża „szefa kuchni” oraz małych nożyków – jarzyniaków. Nie musimy mieć w domu profesjonalnego noża za tysiąc czy dwa tysiące złotych. Wystarczy już taki za 50 złotych. Natomiast jarzyniaki kosztują kilkanaście złotych. Bardzo ważne jest to, aby nóż nie był kawałkiem blachy zatopionym w plastikowej rączce. Nóż nie powinien też być giętki, bo jest za duże ryzyko, że się nim skaleczymy. Te noże są tak słabej jakości, że palca nie utną, ale mogą boleśnie zranić.

Ostrzałka do noży

Może to być ostrzałka elektryczna (koszt od kilkudziesięciu do kilkuset złotych). Ja ich nie lubię. Za bardzo można ścierać ostrze, nóż krócej będzie służył. Są też kamienie, osełki do ostrzenia. To już wymaga wprawy, cierpliwości i uwagi. Nóż łatwo może się ześlizgnąć i nas zranić. Moim ulubionym przyrządem do ostrzenia jest stalka. Jest to metalowy pręt z rączką. Trzymamy za rączkę i przesuwamy nóż wzdłuż, raz z prawej, raz z lewej strony. Stalki mają przy rączce zamontowane jelce, jak w mieczach, albo plastikowe zgrubienia, żeby ześlizgujący się nóż nie zahaczył o dłoń i nie skaleczył.

Obieraczka do warzyw

Znam wielu ludzi, w tym kucharzy, którzy nienawidzą obieraczek. Wolą wszystko obierać nożem. Nie mogę sobie wyobrazić obierania worka marchewki w ten sposób. Obieraczką idzie to naprawdę ekspresowo. Są różne typy: z ruchomą rączką, pionowe, poziome. Najbardziej lubię metalowe obieraczki z półokrągłą rączką z ruchomym pionowym ostrzem. Dobrze leży w dłoni i dokładnie obiera skórkę z warzyw. Mam w domu obieraczkę do warzyw z marketu, kosztowała około 8 zł.

Deska do krojenia

Są różne deski do krojenia – drewniane, plastikowe, szklane. Drewnianej najchętniej używam w domu. Jako deski używam stolnicy do ciasta. Mam dwa w jednym – dużą powierzchnię do krojenia, przygotowywania i równocześnie drewniany blat. W domu używam dwóch takich stolnic położonych jedna obok drugiej. Deski plastikowe najbardziej lubię w pracy, bo łatwo się je czyści, nie chłoną zapachu i wilgoci. Nie ma ryzyka, że przy upadku lub mocniejszym uderzeniu deska pęknie. Z kolei szklanych desek używam głównie do owoców. Niespecjalnie je lubię. Ciężko się na nich kroi i tępią noże. Poza tym są wrażliwe na stłuczenia.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Wolnowar

Każdy, kto pierwszy raz słyszy o tym cudzie, oczyma wyobraźni widzi… szybkowar. Różnica między tymi sprzętami jest ogromna. Łopatologicznie tłumacząc: szybkowar gotuje szybko, a wolnowar – wolno. No dobra, ale co z tego wynika? Szybkowar gotuje szybko dlatego, że jest to szczelny garnek, w którym jedzenie gotuje się pod ciśnieniem. Dzięki temu potrawy gotują się szybciej, jednak wysoka temperatura neutralizuje część witamin i związków mineralnych. Wolnowar działa na zasadach dołu ziemnego. Nasi przodkowie kopali doły, w których rozpalali ognisko, następnie wkładali tam kamienie, a gdy były rozżarzone, przykrywali je ziemią, później owijali mięso w liście, kładli na gorącej ziemi i zasypywali dół. Na drugi dzień odkopywali zawiniątka upieczone w niskiej temperaturze.

Kulkownica do owoców 

To mała magiczna łyżeczka z dziurką w środku, która służy do wydrążania owoców i formowania owocowych kuleczek. Genialnie wygląda sałatka z takich owocowych kulek. Używam ich też, gdy przygotowuję czekoladowe fondue.

Szynkowar

To garnek do parzenia wyrobów. Zasada działania jest banalnie prosta. Szykujemy mięso, doprawiamy, wkładamy do szynkowaru. Możemy pokroić mięso w kawałki lub zmielić, użyć różnych przypraw (moje ulubione to rozmaryn i czosnek). Zabawy z takim produktem jest na trzy dni. Pierwszego dnia szykujemy mięso i wkładamy je do szynkowaru. Drugiego dnia parzymy mięso, a trzeciego znowu trzymamy w lodówce, żeby się uformowało.

Spiromat

Inaczej zwany tarką spiralną. Jest to narzędzie z tarczą, które tnie warzywa w słupki. Czym się ono różni od nożyka julienne? Ma korbkę, w którą wbijamy warzywo, a przez to, że nim obracamy, wychodzą warzywne nitki przypominające makaron.

Maszynka do mielenia mięsa

Wbrew nazwie nie musi być tylko do mięsa. Mielę w niej warzywa na moja warzywną bazę, czyli naturalną wegetę . Oczywiście mięso też w niej mielę. Używam maszynki do robienia wędlin z szynkowaru, czy do przygotowywania wszelkiego rodzaju kotletów mielonych. Dobrze by było poszukać maszynki, która ma nakładki do robienia surówek. Tarcie marchwi czy szatkowanie kapusty do kiszenia będzie trwało zdecydowanie krócej niż krojenie nożem. Zazwyczaj do sprzętu dołączana jest również końcówka masarska, która jest potrzebna do samodzielnego robienia kiełbas.

Sprawdź nasze e-booki kulinarne:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Niezbędnik kuchenny, czyli czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Sprawdź, jaki sprzęt jest konieczny, by szybko i sprawnie przygotowywać różne dania.

Kuchnia – dla jednych jest to miejsce, gdzie „dostaje się jeść”, dla innych jest to najczęściej odwiedzane pomieszczenie w domu (a zwłaszcza lodówka). Dla wielu kobiet kuchnia to ich królestwo, gdzie przygotowują jedzenie dla całej rodziny.

Gotowanie można kochać albo nienawidzić. Ja na szczęście należę do tej pierwszej grupy. Gotowanie to mój zawód, pasja i hobby. Jednak życie jest po to, żeby je sobie upraszczać. Dlatego korzystam w kuchni z różnego rodzaju sprzętów, urządzeń i narzędzi. Co powinno się tam znaleźć oprócz garnków?

Noże

Używam głównie noża „szefa kuchni” oraz małych nożyków – jarzyniaków. Nie musimy mieć w domu profesjonalnego noża za tysiąc czy dwa tysiące złotych. Wystarczy już taki za 50 złotych. Natomiast jarzyniaki kosztują kilkanaście złotych. Bardzo ważne jest to, aby nóż nie był kawałkiem blachy zatopionym w plastikowej rączce. Nóż nie powinien też być giętki, bo jest za duże ryzyko, że się nim skaleczymy. Te noże są tak słabej jakości, że palca nie utną, ale mogą boleśnie zranić.

Ostrzałka do noży

Może to być ostrzałka elektryczna (koszt od kilkudziesięciu do kilkuset złotych). Ja ich nie lubię. Za bardzo można ścierać ostrze, nóż krócej będzie służył. Są też kamienie, osełki do ostrzenia. To już wymaga wprawy, cierpliwości i uwagi. Nóż łatwo może się ześlizgnąć i nas zranić. Moim ulubionym przyrządem do ostrzenia jest stalka. Jest to metalowy pręt z rączką. Trzymamy za rączkę i przesuwamy nóż wzdłuż, raz z prawej, raz z lewej strony. Stalki mają przy rączce zamontowane jelce, jak w mieczach, albo plastikowe zgrubienia, żeby ześlizgujący się nóż nie zahaczył o dłoń i nie skaleczył.

Obieraczka do warzyw

Znam wielu ludzi, w tym kucharzy, którzy nienawidzą obieraczek. Wolą wszystko obierać nożem. Nie mogę sobie wyobrazić obierania worka marchewki w ten sposób. Obieraczką idzie to naprawdę ekspresowo. Są różne typy: z ruchomą rączką, pionowe, poziome. Najbardziej lubię metalowe obieraczki z półokrągłą rączką z ruchomym pionowym ostrzem. Dobrze leży w dłoni i dokładnie obiera skórkę z warzyw. Mam w domu obieraczkę do warzyw z marketu, kosztowała około 8 zł.

Deska do krojenia

Są różne deski do krojenia – drewniane, plastikowe, szklane. Drewnianej najchętniej używam w domu. Jako deski używam stolnicy do ciasta. Mam dwa w jednym – dużą powierzchnię do krojenia, przygotowywania i równocześnie drewniany blat. W domu używam dwóch takich stolnic położonych jedna obok drugiej. Deski plastikowe najbardziej lubię w pracy, bo łatwo się je czyści, nie chłoną zapachu i wilgoci. Nie ma ryzyka, że przy upadku lub mocniejszym uderzeniu deska pęknie. Z kolei szklanych desek używam głównie do owoców. Niespecjalnie je lubię. Ciężko się na nich kroi i tępią noże. Poza tym są wrażliwe na stłuczenia.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Wolnowar

Każdy, kto pierwszy raz słyszy o tym cudzie, oczyma wyobraźni widzi… szybkowar. Różnica między tymi sprzętami jest ogromna. Łopatologicznie tłumacząc: szybkowar gotuje szybko, a wolnowar – wolno. No dobra, ale co z tego wynika? Szybkowar gotuje szybko dlatego, że jest to szczelny garnek, w którym jedzenie gotuje się pod ciśnieniem. Dzięki temu potrawy gotują się szybciej, jednak wysoka temperatura neutralizuje część witamin i związków mineralnych. Wolnowar działa na zasadach dołu ziemnego. Nasi przodkowie kopali doły, w których rozpalali ognisko, następnie wkładali tam kamienie, a gdy były rozżarzone, przykrywali je ziemią, później owijali mięso w liście, kładli na gorącej ziemi i zasypywali dół. Na drugi dzień odkopywali zawiniątka upieczone w niskiej temperaturze.

Kulkownica do owoców 

To mała magiczna łyżeczka z dziurką w środku, która służy do wydrążania owoców i formowania owocowych kuleczek. Genialnie wygląda sałatka z takich owocowych kulek. Używam ich też, gdy przygotowuję czekoladowe fondue.

Szynkowar

To garnek do parzenia wyrobów. Zasada działania jest banalnie prosta. Szykujemy mięso, doprawiamy, wkładamy do szynkowaru. Możemy pokroić mięso w kawałki lub zmielić, użyć różnych przypraw (moje ulubione to rozmaryn i czosnek). Zabawy z takim produktem jest na trzy dni. Pierwszego dnia szykujemy mięso i wkładamy je do szynkowaru. Drugiego dnia parzymy mięso, a trzeciego znowu trzymamy w lodówce, żeby się uformowało.

Spiromat

Inaczej zwany tarką spiralną. Jest to narzędzie z tarczą, które tnie warzywa w słupki. Czym się ono różni od nożyka julienne? Ma korbkę, w którą wbijamy warzywo, a przez to, że nim obracamy, wychodzą warzywne nitki przypominające makaron.

Maszynka do mielenia mięsa

Wbrew nazwie nie musi być tylko do mięsa. Mielę w niej warzywa na moja warzywną bazę, czyli naturalną wegetę . Oczywiście mięso też w niej mielę. Używam maszynki do robienia wędlin z szynkowaru, czy do przygotowywania wszelkiego rodzaju kotletów mielonych. Dobrze by było poszukać maszynki, która ma nakładki do robienia surówek. Tarcie marchwi czy szatkowanie kapusty do kiszenia będzie trwało zdecydowanie krócej niż krojenie nożem. Zazwyczaj do sprzętu dołączana jest również końcówka masarska, która jest potrzebna do samodzielnego robienia kiełbas.

Sprawdź nasze e-booki kulinarne:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
14 lipca 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak powstaje miód? Życie pszczół

Z czym Wam się kojarzy pszczoła? Mnie od razu z garnkiem miodu, co natychmiast przywołuje na myśl postać Kubusia Puchatka. Czyli co? Pszczoły = miód? Powiem Wam, że Miś o Bardzo Małym Rozumku mocno by się…

WIĘCEJ >

Frytki z selera

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.

WIĘCEJ >

Jak obierać szparagi?

W Polsce najwięcej szparagów uprawia się w Wielkopolsce i są tam najsmaczniejsze. Ma to związek z tym, że w tamtym regionie jest piaszczysta ziemia, a taką właśnie uwielbiają te warzywa. Niestety, jednak to nie Poznaniacy…

WIĘCEJ >

Puree z selera i gruszek

Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś Paweł, jak każdy poznaniak, jadł wuchtę (czyli ogromną ilość) pyr – czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił jednak puree z ziemniaków….

WIĘCEJ >