fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowy sok „kubuś”

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8ca0bc44-e8d2-4497-a6ab-fc96983f5655-1

Domowy sok „kubuś”

Przygotowanie

  • Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce.
  • Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki
  • Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy.
  • Całość soku przelewamy do jednego naczynia lub blendera kielichowego.
  • Dodajemy tam kawałki banana i miksujemy całość na gładki sok.

Rady dietetyka

Taki sok jest niewątpliwie zdrowszą alternatywną sklepowych odpowiedników, należy jednak pamiętać o tym, że jest to nadal duża porcja cukru pozbawionego błonnika, który dostarczylibyśmy organizmowi jedząc całe marchewki czy jabłka. Nie należy zatem pić takich soków zbyt często i lepiej wybierać chrupanie całych warzyw lub surówki warzywno-owocowe.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 25 marchewek (1500 g)
  • Jabłka (500 g)
  • 2 pomarańcze (480 g)
  • 1-2 banany (240 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Wyciskarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron rzodkiewkowy

Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przyprawy. Rzodkiew obieramy na ‚tagiatelle’ przy użyciu obieraczki do warzyw. Podsmażamy rzodkiew na oleju z przyprawami około 5-10 minut i solimy do smaku. Gotowe danie można posypać świeżą kolendrą.

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Pasta z makreli z chlebem gryczanym

Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >