fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowy sok „kubuś”

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8ca0bc44-e8d2-4497-a6ab-fc96983f5655-1

Domowy sok „kubuś”

Przygotowanie

  • Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce.
  • Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki
  • Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy.
  • Całość soku przelewamy do jednego naczynia lub blendera kielichowego.
  • Dodajemy tam kawałki banana i miksujemy całość na gładki sok.

Rady dietetyka

Taki sok jest niewątpliwie zdrowszą alternatywną sklepowych odpowiedników, należy jednak pamiętać o tym, że jest to nadal duża porcja cukru pozbawionego błonnika, który dostarczylibyśmy organizmowi jedząc całe marchewki czy jabłka. Nie należy zatem pić takich soków zbyt często i lepiej wybierać chrupanie całych warzyw lub surówki warzywno-owocowe.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 25 marchewek (1500 g)
  • Jabłka (500 g)
  • 2 pomarańcze (480 g)
  • 1-2 banany (240 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Wyciskarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką

Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >