fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frytki z selera

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Frytki z selera

frytki z selera

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki z selera można usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze będą, kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.

Dlaczego seler, a nie ziemniak? Hmm… dla odmiany. Dowiedz się więcej o różnicach między ziemniakiem a selerem.

Jak przygotować frytki z selera?

Obierz seler, pokrój w paski, włóż na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym lub do rozgrzanego piekarnika na blasze. Smaż do zarumienienia. Na koniec można odsączyć na papierze kuchennym i lekko posolić. Smacznego!

Tip

  • Z selera można również przygotować puree (smakuje podobnie jak ziemniaki). Gotujesz w małej ilości wody, blendujesz, dodajesz masło.
  • Oprócz selera do frytek nadają się również marchewka, pietruszka (korzeń), bataty.
frytki z selera - ajwendieta (2)

frytki z selera - ajwendieta (3)
frytki z selera - ajwendieta (4)
frytki z selera - ajwendieta (5)
frytki z selera - ajwendieta (6)
frytki z selera - ajwendieta (7)
frytki z selera - ajwendieta (8)
frytki z selera - ajwendieta (9)

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki z selera można usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze będą, kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.

Dlaczego seler, a nie ziemniak? Hmm… dla odmiany. Dowiedz się więcej o różnicach między ziemniakiem a selerem.

Jak przygotować frytki z selera?

Obierz seler, pokrój w paski, włóż na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym lub do rozgrzanego piekarnika na blasze. Smaż do zarumienienia. Na koniec można odsączyć na papierze kuchennym i lekko posolić. Smacznego!

Tip

  • Z selera można również przygotować puree (smakuje podobnie jak ziemniaki). Gotujesz w małej ilości wody, blendujesz, dodajesz masło.
  • Oprócz selera do frytek nadają się również marchewka, pietruszka (korzeń), bataty.
frytki z selera - ajwendieta (2)

frytki z selera - ajwendieta (3)
frytki z selera - ajwendieta (4)
frytki z selera - ajwendieta (5)
frytki z selera - ajwendieta (6)
frytki z selera - ajwendieta (7)
frytki z selera - ajwendieta (8)
frytki z selera - ajwendieta (9)

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
13 marca 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree z selera i gruszek

Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś Paweł, jak każdy poznaniak, jadł wuchtę (czyli ogromną ilość) pyr – czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił jednak puree z ziemniaków….

WIĘCEJ >

Bulion

Sprawdź jak wygląda odżywczy Bulion zrobiony przez Ajwen, zdrowy, smaczny i tłusty.

WIĘCEJ >

Jak naostrzyć nóż?

Czy wiesz, jak naostrzyć nóż? Sprawdź, jak zrobi to szybko i sprawnie. Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne. Podobnie jest z ostrzeniem noży. Czy wiesz, jak powinno się to robić? Jeśli nie, koniecznie obejrzyj film…

WIĘCEJ >

Jak obierać szparagi?

W Polsce najwięcej szparagów uprawia się w Wielkopolsce i są tam najsmaczniejsze. Ma to związek z tym, że w tamtym regionie jest piaszczysta ziemia, a taką właśnie uwielbiają te warzywa. Niestety, jednak to nie Poznaniacy…

WIĘCEJ >