Seler kontra ziemniak – co wybrać?
Co jest lepsze – seler czy ziemniak? Czym się różnią? Sprawdź!
Ziemniak ma więcej węglowodanów i więcej kalorii, co oczywiście nie ma znaczenia. Jeśli zatem potrzebujesz uzupełnić dietę w węglowodany – wybierz ziemniaka. Niestety, jest rośliną psiankowatą, zatem podobnie jak pomidor i bakłażan nie jest polecany w chorobach autoimmunologicznych.
Seler i ziemniak mają podobną zawartość związków mineralnych (łącznie). Seler ma więcej witaminy A, E, K, B2 oraz sodu i wapnia. Natomiast ziemniak ma więcej witaminy B1, B3, B6, B9 (kwasu foliowego), C oraz magnezu, żelaza, cynku i miedzi.
Poza witaminami i minerałami wartości w tabeli są podane w mg na 100 g produktu. Źródło BLS – niemiecka baza danych.
Seler
W selerze znajduje się sporo sacharozy – cukru prostego, a właściwie dwucukru. Nie jest jej aż tak dużo, by porównywać do cukierków (około 2 g na 100 g produktu), ale właściwie całość węglowodanów przyswajalnych w selerze pochodzi z sacharozy. Ponadto seler jest zasobny w celulozę, której organizm ludzki nie potrafi trawić. Z powodu sacharozy i/lub celulozy po zjedzeniu selera mogą pojawić się wzdęcia. Pomocne może okazać się miksowanie (blendowanie), ale jeśli i to nie pomoże, możliwe, że po prostu cierpisz na nietolerancję FODMAP.
Więcej o węglowodanach i składnikach roślin w aspekcie FODMAP w moim webinarium o węglowodanach.
Ziemniak
W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze (15 g/100 g produktu), a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Ziemniak ma o połowę mniej błonnika niż seler i trzykrotnie mniej celulozy. Skrobia obrobiona termicznie w obecności wody staje się łatwostrawna.
Podsumowując
Jeśli cierpisz na nietolerancję FODMAP – wybierz ziemniaka zamiast selera. Jeżeli nie do końca dobrze znosisz obecność celulozy, miksuj selera lub wybieraj ziemniaka. Jeśli chcesz mieć dłużej dostępną energię, na pewno ziemniak będzie lepszy.
Ciekawostka
Seler ma 82 mg kwasów omega-3 i 27 mg kwasów omega-6. Omega-3 są oczywiście w postaci ALA, które muszą się przekształcić w aktywne DHA i EPA. Warto zwrócić uwagę na to, że ta ilość odpowiada ilości kwasów w pewnym tranie w kapsułkach (w pewnej znanej aptece). Przy 120 kapsułkach w promocyjnej cenie 21 zł, zawartość omega-3 w 2 kapsułach to: EPA 64 mg, DHA 80 mg. To może lepiej się nie wygłupiać z takimi produktami, które nic nie wnoszą? W zamian za to seler, a porządne kwasy omega-3 z prawdziwego tranu w płynie.
To może Cię zainteresować:
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Iwona Wierzbicka
Co jest lepsze – seler czy ziemniak? Czym się różnią? Sprawdź!
Ziemniak ma więcej węglowodanów i więcej kalorii, co oczywiście nie ma znaczenia. Jeśli zatem potrzebujesz uzupełnić dietę w węglowodany – wybierz ziemniaka. Niestety, jest rośliną psiankowatą, zatem podobnie jak pomidor i bakłażan nie jest polecany w chorobach autoimmunologicznych.
Seler i ziemniak mają podobną zawartość związków mineralnych (łącznie). Seler ma więcej witaminy A, E, K, B2 oraz sodu i wapnia. Natomiast ziemniak ma więcej witaminy B1, B3, B6, B9 (kwasu foliowego), C oraz magnezu, żelaza, cynku i miedzi.
Poza witaminami i minerałami wartości w tabeli są podane w mg na 100 g produktu. Źródło BLS – niemiecka baza danych.
Seler
W selerze znajduje się sporo sacharozy – cukru prostego, a właściwie dwucukru. Nie jest jej aż tak dużo, by porównywać do cukierków (około 2 g na 100 g produktu), ale właściwie całość węglowodanów przyswajalnych w selerze pochodzi z sacharozy. Ponadto seler jest zasobny w celulozę, której organizm ludzki nie potrafi trawić. Z powodu sacharozy i/lub celulozy po zjedzeniu selera mogą pojawić się wzdęcia. Pomocne może okazać się miksowanie (blendowanie), ale jeśli i to nie pomoże, możliwe, że po prostu cierpisz na nietolerancję FODMAP.
Więcej o węglowodanach i składnikach roślin w aspekcie FODMAP w moim webinarium o węglowodanach.
Ziemniak
W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze (15 g/100 g produktu), a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Ziemniak ma o połowę mniej błonnika niż seler i trzykrotnie mniej celulozy. Skrobia obrobiona termicznie w obecności wody staje się łatwostrawna.
Podsumowując
Jeśli cierpisz na nietolerancję FODMAP – wybierz ziemniaka zamiast selera. Jeżeli nie do końca dobrze znosisz obecność celulozy, miksuj selera lub wybieraj ziemniaka. Jeśli chcesz mieć dłużej dostępną energię, na pewno ziemniak będzie lepszy.
Ciekawostka
Seler ma 82 mg kwasów omega-3 i 27 mg kwasów omega-6. Omega-3 są oczywiście w postaci ALA, które muszą się przekształcić w aktywne DHA i EPA. Warto zwrócić uwagę na to, że ta ilość odpowiada ilości kwasów w pewnym tranie w kapsułkach (w pewnej znanej aptece). Przy 120 kapsułkach w promocyjnej cenie 21 zł, zawartość omega-3 w 2 kapsułach to: EPA 64 mg, DHA 80 mg. To może lepiej się nie wygłupiać z takimi produktami, które nic nie wnoszą? W zamian za to seler, a porządne kwasy omega-3 z prawdziwego tranu w płynie.
To może Cię zainteresować:
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zapalenie żołądka – co robić?
Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać. Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą prowadzić…
WIĘCEJ >Kiełki – jak hodować, by nie gniły?
Nim posiadłam tą tajemną wiedzę, kilkanaście razy wyrzucałam „cuchnące” hodowle. Zdarzało się również, że urastały do tak wielkich rozmiarów, że nie byłam w stanie tego przejeść.
WIĘCEJ >Bądź na TAK! Myśli przyciągają, jak być zdrowym
„Każdy z nas wibruje z pewną częstotliwością, która zależy od naszych myśli. Myśli radosne zwiększają częstotliwość wibracji, a strach ją obniża. Niskie częstotliwości przyciągają sytuacje, które wibrują podobnie. Energia tych sytuacji wchodzi w nasze pole…
WIĘCEJ >Dlaczego paleo? Kalendarium ludzkości
Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat. Ludzie pradawni: Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić. Nie spożywali…
WIĘCEJ >