fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dieta FODMAP – na czym polega?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Dieta FODMAP – na czym polega?

dieta FODMAP

Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat.

Dieta FODMAP to leczenie żywieniowe stosowane najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Skrót FODMAP pochodzi od następujących związków należących do grupy węglowodanów: fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole.

Dieta FODMAP inaczej nazywana jest dietą Low FODMAP (o niskiej zawartości węglowodanów, których niektóre osoby nie są w stanie całkowicie strawić lub ich jelita nie potrafią ich wchłonąć).

Czym są węglowodany FODMAP?

W tej grupie znajdują się proste cząsteczki – monosacharydy, inaczej cukry proste, w których wyróżniamy glukozę, fruktozę i galaktozę. Połączenie dwóch z tych związków tworzy disacharydy, np. laktoza (glukoza + galaktoza). Natomiast sacharydy zawierające do 10 cząsteczek cukrów prostych to oligosacharydy, które stanowią bardziej skomplikowane i złożone jednostki chemiczne.

Z kolei poliole to półsyntetyczne środki słodzące, zwane również „alkoholami cukrowymi”. Wśród nich wymienia się: sorbitol, mannitol, maltitiol, a także ksylitol.

Znajomość tych grup węglowodanów FODMAP jest niezbędna, by w łatwy sposób móc określić, który związek wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Objawy po spożyciu produktów obfitujących w FODMAP

Spożycie produktów FODMAP zwiększa naturalny proces fermentacji bakteryjnej w jelitach, co wielokrotnie nasila dolegliwości jelitowe. Węglowodany FODMAP nie są wchłaniane w jelicie cienkim, w związku z czym przedostają do odcinka jelita grubego, gdzie wytwarzają gazy w postaci wodoru (H2), metanu (CH4) oraz dwutlenku węgla (CO2). W rezultacie jelita powiększają się, co charakteryzuje się ich puchnięciem.

Warto jednak pamiętać, że niepożądane objawy ze strony przewodu pokarmowego (takie jak: biegunka, silny ból brzucha, gazy, wzdęcia czy zaparcia) są częstą przyczyną spożycia między innymi ksylitolu czy inuliny.

Produkty o wysokiej zawartości FODMAP

W pierwszej kolejności powinno się zrezygnować ze spożycia między innymi: mleka oraz jego przetworów, takich jak: jogurt, maślanka, ser twarogowy. Ponadto trzeba wyeliminować z diety nasiona roślin strączkowych, warzywa (głównie kapustne, wzdymające i gazotwórcze), grzyby, owoce (głównie jabłko, mango, winogrona, gruszki, czereśnie, arbuzy), produkty pszeniczne i jęczmienne. Trzeba będzie zrezygnować także z miodu, melasy, syropu z agawy, soków owocowych oraz innych substancji słodzących.

Produkty o niskiej zawartości FODMAP

To między innymi:

  • owoce (banan, jagody, truskawki, owoce cytrusowe),
  • warzywa (warzywa korzeniowe, pomidory, ogórki, sałata, papryka),
  • ryż, komosa ryżowa, produkty na bazie owsa i orkiszu,
  • mięso,
  • ryby,
  • jaja,
  • napoje roślinne,
  • oliwa z oliwek,
  • olej z awokado.

Dieta FODMAP – leczenie żywieniowe

Na początku rozpoczęcia terapii żywieniowej należy dokładnie ustalić, które produkty są źródłem dolegliwości. Nie każdy produkt zawierający węglowodany FODMAP szkodzi. Przede wszystkim warto mieć na uwadze, że w większości stanowią one bogactwo wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Ich niedostateczna podaż lub całkowita eliminacja z codziennego jadłospisu może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dietę należy rozpocząć od zastąpienia produktów z wysoką zawartością FODMAP na te charakteryzujące się ich niewielką ilością – to tzw. faza eliminacyjna, która powinna trwać 6–8 tygodni (oczywiście jest to kwestia indywidualna). Następnie stopniowo powinno się wprowadzać produkty z fermentującymi sacharydami, by w końcowym etapie móc określić, których z nich nie toleruje nasz organizm. Cała terapia żywieniowa to metoda prób i błędów, której czas trwania jest zróżnicowany.

Dieta low FODMAP – czy dla każdego?

Przed każdym podjęciem próby złagodzenia objawów ze strony przewodu pokarmowego za pomocą diety FODMAP należy wcześniej skonsultować się ze specjalistą w tej dziedzinie. On nie tylko zdiagnozuje dokładną przyczynę dolegliwości, lecz także pomoże stopniowo wdrożyć wyżej omawianą dietę. Dieta o niskiej zawartości FODMAP jest głównie dla pacjentów borykających się z IBS. Osobom zdrowym może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Przepisy zgodne z dietą low FODMAP można znaleźć w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat.

Dieta FODMAP to leczenie żywieniowe stosowane najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Skrót FODMAP pochodzi od następujących związków należących do grupy węglowodanów: fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole.

Dieta FODMAP inaczej nazywana jest dietą Low FODMAP (o niskiej zawartości węglowodanów, których niektóre osoby nie są w stanie całkowicie strawić lub ich jelita nie potrafią ich wchłonąć).

Czym są węglowodany FODMAP?

W tej grupie znajdują się proste cząsteczki – monosacharydy, inaczej cukry proste, w których wyróżniamy glukozę, fruktozę i galaktozę. Połączenie dwóch z tych związków tworzy disacharydy, np. laktoza (glukoza + galaktoza). Natomiast sacharydy zawierające do 10 cząsteczek cukrów prostych to oligosacharydy, które stanowią bardziej skomplikowane i złożone jednostki chemiczne.

Z kolei poliole to półsyntetyczne środki słodzące, zwane również „alkoholami cukrowymi”. Wśród nich wymienia się: sorbitol, mannitol, maltitiol, a także ksylitol.

Znajomość tych grup węglowodanów FODMAP jest niezbędna, by w łatwy sposób móc określić, który związek wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Objawy po spożyciu produktów obfitujących w FODMAP

Spożycie produktów FODMAP zwiększa naturalny proces fermentacji bakteryjnej w jelitach, co wielokrotnie nasila dolegliwości jelitowe. Węglowodany FODMAP nie są wchłaniane w jelicie cienkim, w związku z czym przedostają do odcinka jelita grubego, gdzie wytwarzają gazy w postaci wodoru (H2), metanu (CH4) oraz dwutlenku węgla (CO2). W rezultacie jelita powiększają się, co charakteryzuje się ich puchnięciem.

Warto jednak pamiętać, że niepożądane objawy ze strony przewodu pokarmowego (takie jak: biegunka, silny ból brzucha, gazy, wzdęcia czy zaparcia) są częstą przyczyną spożycia między innymi ksylitolu czy inuliny.

Produkty o wysokiej zawartości FODMAP

W pierwszej kolejności powinno się zrezygnować ze spożycia między innymi: mleka oraz jego przetworów, takich jak: jogurt, maślanka, ser twarogowy. Ponadto trzeba wyeliminować z diety nasiona roślin strączkowych, warzywa (głównie kapustne, wzdymające i gazotwórcze), grzyby, owoce (głównie jabłko, mango, winogrona, gruszki, czereśnie, arbuzy), produkty pszeniczne i jęczmienne. Trzeba będzie zrezygnować także z miodu, melasy, syropu z agawy, soków owocowych oraz innych substancji słodzących.

Produkty o niskiej zawartości FODMAP

To między innymi:

  • owoce (banan, jagody, truskawki, owoce cytrusowe),
  • warzywa (warzywa korzeniowe, pomidory, ogórki, sałata, papryka),
  • ryż, komosa ryżowa, produkty na bazie owsa i orkiszu,
  • mięso,
  • ryby,
  • jaja,
  • napoje roślinne,
  • oliwa z oliwek,
  • olej z awokado.

Dieta FODMAP – leczenie żywieniowe

Na początku rozpoczęcia terapii żywieniowej należy dokładnie ustalić, które produkty są źródłem dolegliwości. Nie każdy produkt zawierający węglowodany FODMAP szkodzi. Przede wszystkim warto mieć na uwadze, że w większości stanowią one bogactwo wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Ich niedostateczna podaż lub całkowita eliminacja z codziennego jadłospisu może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dietę należy rozpocząć od zastąpienia produktów z wysoką zawartością FODMAP na te charakteryzujące się ich niewielką ilością – to tzw. faza eliminacyjna, która powinna trwać 6–8 tygodni (oczywiście jest to kwestia indywidualna). Następnie stopniowo powinno się wprowadzać produkty z fermentującymi sacharydami, by w końcowym etapie móc określić, których z nich nie toleruje nasz organizm. Cała terapia żywieniowa to metoda prób i błędów, której czas trwania jest zróżnicowany.

Dieta low FODMAP – czy dla każdego?

Przed każdym podjęciem próby złagodzenia objawów ze strony przewodu pokarmowego za pomocą diety FODMAP należy wcześniej skonsultować się ze specjalistą w tej dziedzinie. On nie tylko zdiagnozuje dokładną przyczynę dolegliwości, lecz także pomoże stopniowo wdrożyć wyżej omawianą dietę. Dieta o niskiej zawartości FODMAP jest głównie dla pacjentów borykających się z IBS. Osobom zdrowym może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Przepisy zgodne z dietą low FODMAP można znaleźć w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
10 stycznia 2020

Tagi

Komentarzy: 2

  1. Beata Kienorow-Gulan 25 maja 2020 o 12:37

    W artykule podana jest informacja, że przepisy zgodne z dietą low FODMAP można znaleźć w aplikacji. czy mogę prosić o pokierowanie? Przejrzałam całą aplikację i nic nie znalazłam.

    • Marta Mandżak-Matusek 25 maja 2020 o 13:58

      Proszę wejść w aplikację, wybrać jadłospisy, a następnie kliknąć w menu w prawym górnym rogu. Jest tam dostępna lista różnych diet i można z niej wybrać m.in. FODMAP.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Dowiedz się, jak sobie pomóc, gdy nas dopadnie. Biegunka to zaburzenie trawienia…

WIĘCEJ >
dieta dzieci

Dieta dziecka – 10 niezbędnych produktów

Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka. Dieta dziecka – co jest niezbędne?…

WIĘCEJ >

Czy aktywność fizyczna może utrudniać odchudzanie?

Aktywność fizyczna to jeden z podstawowych filarów działań profilaktycznych. Przez większość ekspertów żywienia uznawana jest za niezbędny element procesu odchudzania. Bez wątpienia prawidłowo dobrany wysiłek fizyczny sprzyja redukcji masy ciała, jednak w niektórych przypadkach może…

WIĘCEJ >

Orzechy – wszystko, co musisz wiedzieć

Jakie orzechy warto jeść? Jak je jeść? Po co i jak długo je moczyć? Czy można je prażyć i używać do pieczenia? To jedne z najczęstszych pytań, jakie pojawiają się w kontekście orzechów. Sprawdź, co…

WIĘCEJ >