fbpx
logo
Szukaj
open close

SIBO – co to jest?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

SIBO – co to jest?

SIBO

SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestinal bacterial overgrowth). Sprawdź, jak może się objawiać.

W zespole SIBO mamy do czynienia z patologią, w której jelito cienkie zasiedla nieodpowiednia ilość bakterii dla tego odcinka przewodu pokarmowego. Takie niekontrolowane pojawienie się substancji w danym odcinku zaburza prawidłowe trawienie składników pokarmowych oraz wchłanianie, a także prowadzi do stopniowego uszkadzania wyściółki jelit.

SIBO jest przyczyną wielu zaburzeń, takich jak:

SIBO – dlaczego występuje?

U zdrowego człowieka mięśnie kurczą się i rozkurczają w określonym rytmie, dzięki temu spożywane przez nas pokarmy przesuwają się w dół przewodu pokarmowego. Proces ten – nazywany perystaltyką jelit – odpowiada za przenoszenie pokarmu z żołądka do jelita cienkiego, a następnie do jelita grubego i odbytnicy. W sytuacji, gdy jelito jest osłabione i cały proces zwalnia, zaczynają pojawiać się kłopoty.

W naszym układzie pokarmowym rozmieszczenie bakterii jest zmienne. W początkowych odcinkach jest niewielkie, ale wzrasta w końcowym odcinku jelita grubego, by dokończyć proces trawienia bez udziału enzymów. Koncentracja bakterii stopniowo wzrasta po to, aby w jelicie grubym osiągnąć jak największą ilość bakterii w mililitrze treści pokarmowej. Wynika to z tego, że jelito cienkie jest odpowiedzialne za trawienie i wchłanianie. Zbyt duża ilość bakterii w tym rejonie zaburza te procesy. W związku z tym dochodzi do nasilenia fermentacji, której skutkiem jest wzmożona ilość gazów i odczuwanie uporczywych dolegliwości.

Czynniki ryzyka

Czynniki ryzyka to:

  • niski poziom kwasu żołądkowego,
  • problemy trawienne,
  • nieskutecznie leczone inne problemy zdrowotne: H. pylori, refluks,
  • przyjmowanie leków, antybiotyków, sterydów,
  • chemioterapia i radioterapia,
  • stosowanie leków: inhibitory pompy protonowej, antybiotyki, leki przeciwbólowe,
  • choroby, które mogą prowadzić do infekcji jelit,
  • obecność chorób przewlekłych: zapalenie trzustki, marskość wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, cukrzyca,
  • choroby układu pokarmowego, w tym zapalenie uchyłków, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia,
  • nieprawidłowy styl życia: nadkonsumpcja alkoholu, nadmiar cukrów prostych w diecie, zatrucia pokarmowe.

Objawy

Patologiczne namnażanie bakterii w nieodpowiednim miejscu powoduje szereg objawów o różnym stopniu nasilenia. Symptomy w tej jednostce chorobowej zależą od liczby bakterii zasiedlających jelito cienkie oraz od ich rodzaju.

Objawy:

  • ogólny, zazwyczaj łagodny dyskomfort odczuwany w obrębie brzucha,
  • ciągłe wzdęcie – po posiłku, a nawet rano na czczo lub po wypiciu wody,
  • biegunka i/lub zaparcia,
  • nieświeży oddech,
  • często rybi zapach ciała,
  • ogólne zmęczenie, w tym bóle stawów i mięśni,
  • niejasność umysłu,
  • alergie, nietolerancje pokarmowe,
  • zaburzenia neurologiczne (depresja),
  • utrata masy ciała,
  • niedobory, w tym głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witamin z grupy B,
  • nawracające infekcje układu oddechowego i narządów rodnych u kobiet,
  • dolegliwości spoza przewodu pokarmowego, takie jak rumień guzowaty, kłębkowe zapalenie nerek, zapalenie wątroby, zapalenie stawów, obrzęki, wysypki skórne.

Objawy to kwestia bardzo indywidualna. Niektórzy mogą mieć tylko gazy i wzdęcia, które są wynikiem fermentacji węglowodanów. U innych mogą wystąpić zaburzenia rytmu wypróżnień, zaparcia czy też biegunka, zależy to od występującej formy przerostu bakteryjnego. Mogą też pojawiać się zaburzenia neurologiczne (w tym depresja), dlatego że bakterie, które stanowią przerost w jelicie cienkim, mają zdolność do zaburzania produkcji neuroprzekaźników. Mogą również pojawić się wymioty. Jest to związane z produktem metabolitów bakteryjnych, które mogą powodować nudności. Utrata masy ciała (i związane z tym niedożywienie) jest dosyć częstym problemem. Osoby z SIBO mają kłopoty z trawieniem i wchłanianiem, przez co pokarm, który spożywają, nie jest wykorzystywany w pełni przez organizm. Z kolei alergia się pojawia, ponieważ dochodzi do uszkodzenia bariery jelitowej. 

Co warto wiedzieć o SIBO?

Czasami objawy są niespecyficzne i występują również w innych chorobach. Zdaniem wielu badaczy osoby, które mają problemy z motoryką jelita cienkiego (w tym cierpiące na zespół jelita drażliwego), są silnej narażone na SIBO. Część ekspertów uważa, że SIBO rozwija się u osób z IBS na skutek infekcji przewodu pokarmowego wywoływanych przez wirusy, bakterie lub pasożyty.

Sprawdź jeszcze: Jak zdiagnozować SIBO?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestinal bacterial overgrowth). Sprawdź, jak może się objawiać.

W zespole SIBO mamy do czynienia z patologią, w której jelito cienkie zasiedla nieodpowiednia ilość bakterii dla tego odcinka przewodu pokarmowego. Takie niekontrolowane pojawienie się substancji w danym odcinku zaburza prawidłowe trawienie składników pokarmowych oraz wchłanianie, a także prowadzi do stopniowego uszkadzania wyściółki jelit.

SIBO jest przyczyną wielu zaburzeń, takich jak:

SIBO – dlaczego występuje?

U zdrowego człowieka mięśnie kurczą się i rozkurczają w określonym rytmie, dzięki temu spożywane przez nas pokarmy przesuwają się w dół przewodu pokarmowego. Proces ten – nazywany perystaltyką jelit – odpowiada za przenoszenie pokarmu z żołądka do jelita cienkiego, a następnie do jelita grubego i odbytnicy. W sytuacji, gdy jelito jest osłabione i cały proces zwalnia, zaczynają pojawiać się kłopoty.

W naszym układzie pokarmowym rozmieszczenie bakterii jest zmienne. W początkowych odcinkach jest niewielkie, ale wzrasta w końcowym odcinku jelita grubego, by dokończyć proces trawienia bez udziału enzymów. Koncentracja bakterii stopniowo wzrasta po to, aby w jelicie grubym osiągnąć jak największą ilość bakterii w mililitrze treści pokarmowej. Wynika to z tego, że jelito cienkie jest odpowiedzialne za trawienie i wchłanianie. Zbyt duża ilość bakterii w tym rejonie zaburza te procesy. W związku z tym dochodzi do nasilenia fermentacji, której skutkiem jest wzmożona ilość gazów i odczuwanie uporczywych dolegliwości.

Czynniki ryzyka

Czynniki ryzyka to:

  • niski poziom kwasu żołądkowego,
  • problemy trawienne,
  • nieskutecznie leczone inne problemy zdrowotne: H. pylori, refluks,
  • przyjmowanie leków, antybiotyków, sterydów,
  • chemioterapia i radioterapia,
  • stosowanie leków: inhibitory pompy protonowej, antybiotyki, leki przeciwbólowe,
  • choroby, które mogą prowadzić do infekcji jelit,
  • obecność chorób przewlekłych: zapalenie trzustki, marskość wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, cukrzyca,
  • choroby układu pokarmowego, w tym zapalenie uchyłków, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia,
  • nieprawidłowy styl życia: nadkonsumpcja alkoholu, nadmiar cukrów prostych w diecie, zatrucia pokarmowe.

Objawy

Patologiczne namnażanie bakterii w nieodpowiednim miejscu powoduje szereg objawów o różnym stopniu nasilenia. Symptomy w tej jednostce chorobowej zależą od liczby bakterii zasiedlających jelito cienkie oraz od ich rodzaju.

Objawy:

  • ogólny, zazwyczaj łagodny dyskomfort odczuwany w obrębie brzucha,
  • ciągłe wzdęcie – po posiłku, a nawet rano na czczo lub po wypiciu wody,
  • biegunka i/lub zaparcia,
  • nieświeży oddech,
  • często rybi zapach ciała,
  • ogólne zmęczenie, w tym bóle stawów i mięśni,
  • niejasność umysłu,
  • alergie, nietolerancje pokarmowe,
  • zaburzenia neurologiczne (depresja),
  • utrata masy ciała,
  • niedobory, w tym głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witamin z grupy B,
  • nawracające infekcje układu oddechowego i narządów rodnych u kobiet,
  • dolegliwości spoza przewodu pokarmowego, takie jak rumień guzowaty, kłębkowe zapalenie nerek, zapalenie wątroby, zapalenie stawów, obrzęki, wysypki skórne.

Objawy to kwestia bardzo indywidualna. Niektórzy mogą mieć tylko gazy i wzdęcia, które są wynikiem fermentacji węglowodanów. U innych mogą wystąpić zaburzenia rytmu wypróżnień, zaparcia czy też biegunka, zależy to od występującej formy przerostu bakteryjnego. Mogą też pojawiać się zaburzenia neurologiczne (w tym depresja), dlatego że bakterie, które stanowią przerost w jelicie cienkim, mają zdolność do zaburzania produkcji neuroprzekaźników. Mogą również pojawić się wymioty. Jest to związane z produktem metabolitów bakteryjnych, które mogą powodować nudności. Utrata masy ciała (i związane z tym niedożywienie) jest dosyć częstym problemem. Osoby z SIBO mają kłopoty z trawieniem i wchłanianiem, przez co pokarm, który spożywają, nie jest wykorzystywany w pełni przez organizm. Z kolei alergia się pojawia, ponieważ dochodzi do uszkodzenia bariery jelitowej. 

Co warto wiedzieć o SIBO?

Czasami objawy są niespecyficzne i występują również w innych chorobach. Zdaniem wielu badaczy osoby, które mają problemy z motoryką jelita cienkiego (w tym cierpiące na zespół jelita drażliwego), są silnej narażone na SIBO. Część ekspertów uważa, że SIBO rozwija się u osób z IBS na skutek infekcji przewodu pokarmowego wywoływanych przez wirusy, bakterie lub pasożyty.

Sprawdź jeszcze: Jak zdiagnozować SIBO?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
25 maja 2020

Tagi

Komentarzy: 1

  1. […] Jeśli już wybraliśmy dietetyka, to się go trzymajmy. Nie skaczmy z kwiatka na kwiatek, gdyż każdy będzie nas prowadził nie co inaczej, a organizm już przyzwyczaił się do sposobu żywienia, jaki zaordynował nasz wybrany wcześniej dietetyk. Oczywiście możemy wiedzę wyniesioną z takiego kanału skonsultować z wybranym specjalistą, bo być może rzeczywiście wpadliśmy na dobry trop i uda się nam rozwiązać zagadkę tkwiącą w naszym przewodzie pokarmowym. Ja sama zamierzam udać się do warszawy, by zbadać się w tym jedynym miejscu w Polsce, pod kątem tego, czy nie mam SIBO. Więcej o tym schorzeniu tutaj: https://www.ajwendieta.pl/blog/sibo-co-to-jest/https://www.ajwendieta.pl/blog/jak-zdiagnozowac-sibo/ […]

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

jak dbać o jelita

Wzmacnianie odporności: Jak dbać o jelita?

Jelita to nasz najważniejszy układ immunologiczny – pewnie już nie raz spotkałeś się z tym stwierdzeniem. W jelicie dochodzi do najbliższego kontaktu z tym, co zjadamy i z czym stykamy się w środowisku. Pielęgnowanie naszych…

WIĘCEJ >
chandra

7 sposobów na jesienną chandrę

Jesienna aura często zniechęca do działania. Najlepszym ratunkiem wydaje się wtedy koc i ciepły napój. Jak najbardziej jest to czasem potrzebne, ale warto zadbać o to, by takich dni było jak najmniej. Sprawdź nasze sposoby…

WIĘCEJ >

Witamina D i jej wpływ na organizm

Mnóstwo publikacji naukowych pokazuje, że witamina D może wspomóc proces leczenia niemal we wszystkich schorzeniach – od osteoporozy, przez choroby serca, nowotwory, depresję, aż po choroby autoimmunologiczne czy choroby jelit. Witamina D ma potężną moc,…

WIĘCEJ >
produkty bezglutenowe

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością…

WIĘCEJ >