Nietolerancja glutenu i celiakia to ostatnio bardzo modne słowa. Niewiele jednak osób wie, czym jest gluten i na co w naszym organizmie ma wpływ. Czy gluten to tylko chwilowa moda, a może realne zagrożenie dla naszego zdrowia? Celiakia, czyli nietolerancja glutenu, jest coraz częściej stwierdzaną chorobą. Czy osobom, które nie cierpią na tę chorobę gluten szkodzi? Jakie choroby i dolegliwości może wywołać? Gdzie znajdziemy gluten, czego unikać i przede wszystkim jak prawidłowo zdiagnozować, że to nietolerancja glutenu, a może celiakia?
Z tego materiału dowiesz się
- Jak skutecznie zdiagnozować nietolerancję oraz celiakię
- Jakie alergeny powodują reakcje krzyżowe z glutenem
- Gluten, a migreny, tarczyca i problemy skórne
- Jaki wpływ ma nietolerancja glutenu na inne choroby autoimmunologiczne
- Transglutaminaza typu 2, 3 i 6
- Niezdiagnozowane nietolerancje glutenu, cukrzyca typ 1, migreny, problemy skórne
- O kosmkach jelitowych i ich wpływie na powierzchnię chłonną jelita cienkiego
- O zonulinie
- Czym charakteryzuje się atakcja glutenozależna
- Gdzie może oddziaływać gluten
- O celiakii i jej postaciach
- Z czym można pomylić celiakię
- Co zrobić jeśli odstawienie produktów z glutenem nie pomaga
- Celiakia a atrofia mięśni
- O postępowaniu w celiakii
- Probiotykoterapia
- Przykłady prawdziwych przypadków klinicznych
Przeczytaj także case study o celiakii i nietolerancji glutenu - to może Cię zainteresować!
Pliki do pobrania
Nietolerancja glutenu i celiakia - prezentacja
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 2:04:05
Trudność: Średni
Autor
Długość: 2:04:05
Trudność: Średni
Nietolerancja glutenu i celiakia to ostatnio bardzo modne słowa. Niewiele jednak osób wie, czym jest gluten i na co w naszym organizmie ma wpływ. Czy gluten to tylko chwilowa moda, a może realne zagrożenie dla naszego zdrowia? Celiakia, czyli nietolerancja glutenu, jest coraz częściej stwierdzaną chorobą. Czy osobom, które nie cierpią na tę chorobę gluten szkodzi? Jakie choroby i dolegliwości może wywołać? Gdzie znajdziemy gluten, czego unikać i przede wszystkim jak prawidłowo zdiagnozować, że to nietolerancja glutenu, a może celiakia?
Z tego materiału dowiesz się
- Jak skutecznie zdiagnozować nietolerancję oraz celiakię
- Jakie alergeny powodują reakcje krzyżowe z glutenem
- Gluten, a migreny, tarczyca i problemy skórne
- Jaki wpływ ma nietolerancja glutenu na inne choroby autoimmunologiczne
- Transglutaminaza typu 2, 3 i 6
- Niezdiagnozowane nietolerancje glutenu, cukrzyca typ 1, migreny, problemy skórne
- O kosmkach jelitowych i ich wpływie na powierzchnię chłonną jelita cienkiego
- O zonulinie
- Czym charakteryzuje się atakcja glutenozależna
- Gdzie może oddziaływać gluten
- O celiakii i jej postaciach
- Z czym można pomylić celiakię
- Co zrobić jeśli odstawienie produktów z glutenem nie pomaga
- Celiakia a atrofia mięśni
- O postępowaniu w celiakii
- Probiotykoterapia
- Przykłady prawdziwych przypadków klinicznych
Przeczytaj także case study o celiakii i nietolerancji glutenu - to może Cię zainteresować!
Pliki do pobrania
Nietolerancja glutenu i celiakia - prezentacja
Tagi
Podobne tematy
Insulinooporność – diagnostyka i dieta
Współczesna dieta polega głównie na jedzeniu węglowodanów. Przykładowy jadłospis to rano płatki z mlekiem lub kanapki, na II śniadanie kanapki, drożdżówka, batonik, słodki napój lub owoc. Obiad jest często w przelocie – pierogi na wynos,…
WIĘCEJ >Zaburzenia hormonalne – KDK 22/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Depresja – fakty i mity
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Hashimoto – choroba całego ciała
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >