Dlaczego zdrowa żywność szkodzi? Zastanówmy się, powinno przecież być odwrotnie! Robisz zakupy w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych, a może organicznych, czytasz dokładnie etykiety, wybierasz tylko produkty bez cukru i pełnoziarniste i myślisz, że odżywiasz się zdrowo? Jesteś w błędzie! To nie nazwa sklepu, jego wygląd, smak produktu, ani nawet dział ze „zdrową żywnością” czynią taką żywność. Tak na dobrą sprawę, jeśli w sklepie jest dział ze „zdrową żywnością” to czym jest cała reszta żywności? Wiele produktów udaje żywność, nawet jabłko potrafi zawierać ponad 40 substancji toksycznych, w marchwi znajdziesz kadm, a w zbożach mykotoksyny i brom. Gdybym powiedziała „daję Ci trujące grzyby, jeśli je dostatecznie długo będziesz gotował, nie będą więcej trujące” – zjesz? Pewnie nie, a strączki, które na surowo są toksyczne, czy zboża które na surowo są nie strawne wiele osób zjada i uznaje często za swój główny pokarm. W prawidłowym doborze pokarmów chodzi o to by były to produkty bliskie naturze, fizjologiczne, strawne, a jedzenie jest po to by wchłaniać, a nie wydalać. Na wykładzie dowiesz się jak powszechnie uważana za „zdrową” żywność może truć, a jaka żywność może być Twoim pokarmem, a nawet lekarstwem na choroby. Większość chorób bierze się z tego co wkładasz do buzi. Naucz się jak dokonywać świadomych wyborów i nie dać się oszukiwać wielkim koncernom.
Z tego materiału dowiesz się
- Czy jeść produkty pełnoziarniste
- Czy działa niski indeks glikemiczny i niski ładunek glikemiczny
- Czy lepiej mniej tłuszczu czy więcej tłuszczu
- Czy tłuszcz jest szkodliwy
- Co się kryje pod produktem fit, slim czy błonnik
- Co z glutenem
- Dlaczego produkty „odchudzające” powodują tycie
- Czy nabiał dostarcza wapnia, a może powoduje choroby
- Czy są zdrowe zamienniki cukru
- Czy mogą zaszkodzić soki owocowe
- Czy warto pić soki warzywne
- Jaki alkohol można pić
- Jakie niesie zagrożenia obróbka termiczna żywności
- Czy mięso jest rakotwórcze
- Jak kupić dobre mięso
- Jakie produkty i substancje WHO klasyfikuje jako najbardziej toksyczne
- Parszywa 12-tka wśród ryb
- Dlaczego czujesz ciężkość po obiedzie
- Czy wszystko co jest reklamowane i możesz znaleźć w sklepie jest bezpieczne dla Twojego zdrowia
Pliki do pobrania
Dlaczego zdrowa żywność szkodzi - prezentacja
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 03:53:02
Trudność: Łatwy
Autor
Długość: 03:53:02
Trudność: Łatwy
Dlaczego zdrowa żywność szkodzi? Zastanówmy się, powinno przecież być odwrotnie! Robisz zakupy w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych, a może organicznych, czytasz dokładnie etykiety, wybierasz tylko produkty bez cukru i pełnoziarniste i myślisz, że odżywiasz się zdrowo? Jesteś w błędzie! To nie nazwa sklepu, jego wygląd, smak produktu, ani nawet dział ze „zdrową żywnością” czynią taką żywność. Tak na dobrą sprawę, jeśli w sklepie jest dział ze „zdrową żywnością” to czym jest cała reszta żywności? Wiele produktów udaje żywność, nawet jabłko potrafi zawierać ponad 40 substancji toksycznych, w marchwi znajdziesz kadm, a w zbożach mykotoksyny i brom. Gdybym powiedziała „daję Ci trujące grzyby, jeśli je dostatecznie długo będziesz gotował, nie będą więcej trujące” – zjesz? Pewnie nie, a strączki, które na surowo są toksyczne, czy zboża które na surowo są nie strawne wiele osób zjada i uznaje często za swój główny pokarm. W prawidłowym doborze pokarmów chodzi o to by były to produkty bliskie naturze, fizjologiczne, strawne, a jedzenie jest po to by wchłaniać, a nie wydalać. Na wykładzie dowiesz się jak powszechnie uważana za „zdrową” żywność może truć, a jaka żywność może być Twoim pokarmem, a nawet lekarstwem na choroby. Większość chorób bierze się z tego co wkładasz do buzi. Naucz się jak dokonywać świadomych wyborów i nie dać się oszukiwać wielkim koncernom.
Z tego materiału dowiesz się
- Czy jeść produkty pełnoziarniste
- Czy działa niski indeks glikemiczny i niski ładunek glikemiczny
- Czy lepiej mniej tłuszczu czy więcej tłuszczu
- Czy tłuszcz jest szkodliwy
- Co się kryje pod produktem fit, slim czy błonnik
- Co z glutenem
- Dlaczego produkty „odchudzające” powodują tycie
- Czy nabiał dostarcza wapnia, a może powoduje choroby
- Czy są zdrowe zamienniki cukru
- Czy mogą zaszkodzić soki owocowe
- Czy warto pić soki warzywne
- Jaki alkohol można pić
- Jakie niesie zagrożenia obróbka termiczna żywności
- Czy mięso jest rakotwórcze
- Jak kupić dobre mięso
- Jakie produkty i substancje WHO klasyfikuje jako najbardziej toksyczne
- Parszywa 12-tka wśród ryb
- Dlaczego czujesz ciężkość po obiedzie
- Czy wszystko co jest reklamowane i możesz znaleźć w sklepie jest bezpieczne dla Twojego zdrowia
Pliki do pobrania
Dlaczego zdrowa żywność szkodzi - prezentacja
Tagi
Podobne tematy
Sesja Q&A – Kurs Dietetyki Klinicznej
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Diagnostyka w dietetyce – KDK 26/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Kurs Dietetyka Kliniczna – edycja 2017
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Paleodieta i modyfikacje
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >