Tagi
Dlaczego zdrowa żywność szkodzi? Zastanówmy się, powinno przecież być odwrotnie! Robisz zakupy w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych, a może organicznych, czytasz dokładnie etykiety, wybierasz tylko produkty bez cukru i pełnoziarniste i myślisz, że odżywiasz się zdrowo? Jesteś w błędzie! To nie nazwa sklepu, jego wygląd, smak produktu, ani nawet dział ze „zdrową żywnością” czynią taką żywność. Tak na dobrą sprawę, jeśli w sklepie jest dział ze „zdrową żywnością” to czym jest cała reszta żywności?Wiele produktów udaje żywność, nawet jabłko potrafi zawierać ponad 40 substancji toksycznych, w marchwi znajdziesz kadm, a w zbożach mykotoksyny i brom. Gdybym powiedziała „daję Ci trujące grzyby, jeśli je dostatecznie długo będziesz gotował, nie będą więcej trujące” – zjesz? Pewnie nie, a strączki, które na surowo są toksyczne, czy zboża które na surowo są nie strawne wiele osób zjada i uznaje często za swój główny pokarm.W prawidłowym doborze pokarmów chodzi o to by były to produkty bliskie naturze, fizjologiczne, strawne, a jedzenie jest po to by wchłaniać, a nie wydalać. Na wykładzie dowiesz się jak powszechnie uważana za „zdrową” żywność może truć, a jaka żywność może być Twoim pokarmem, a nawet lekarstwem na choroby. Większość chorób bierze się z tego co wkładasz do buzi. Naucz się jak dokonywać świadomych wyborów i nie dać się oszukiwać wielkim koncernom.
Poruszane zagadnienia
- Produkty pełnoziarniste – co z nimi nie tak
- Niski indeks glikemiczny, niski ładunek glikemiczny – działa, czy nie
- Mniej tłuszczu, czy więcej tłuszczu – co jest lepsze
- Czy tłuszcz jest szkodliwy, a jeśli tak to jaki
- Produkty fit, slim, błonnik – co się tam kryje
- Gluten – czy tylko moda
- Dlaczego produkty „odchudzające” powodują tycie
- Czy nabiał dostarcza wapnia, a może powoduje choroby
- Zamienniki cukru – czy są zdrowe
- Soki owocowe, soki warzywne – czy mogą zaszkodzić
- Alkohol – który można pić
- Obróbka termiczna żywności – jakie niesie zagrożenia
- Czy mięso jest rakotwórcze
- Jak kupić dobre mięso
- Jakie produkty i substancje WHO klasyfikuje jako najbardziej toksyczne
- Parszywa 12-tka wśród ryb
- Dlaczego czujesz ciężkość po obiedzie
- Czy wszystko co jest reklamowane i możesz znaleźć w sklepie jest bezpieczne dla Twojego zdrowia
Pliki do pobrania
Dlaczego zdrowa żywność szkodzi - prezentacja
Podobne tematy
Dieta – inne podejście
Treść dostępna tylko dla członków, z odpowiednim planem członkowskim. Zarejestruj się lub zaloguj aby otrzymać dostęp.
WIĘCEJ >Motywacja w treningu sportowym
Treść dostępna tylko dla członków, z odpowiednim planem członkowskim. Zarejestruj się lub zaloguj aby otrzymać dostęp.
WIĘCEJ >10 zasad odchudzania, paleo i protokół AI
10 zasad opiera się na prostych, ale jakże czasem trudnych w praktyce zasadach. Wystarczą tylko pewne ograniczenia, małe zmiany i (…)
WIĘCEJ >Tanie Paleo
Treść dostępna tylko dla członków, z odpowiednim planem członkowskim. Zarejestruj się lub zaloguj aby otrzymać dostęp.
WIĘCEJ >