fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

SIBO – co to jest?

SIBO – co to jest?

SIBO

SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Sprawdź, jak może się objawiać.

W zespole SIBO mamy do czynienia z patologią, w której jelito cienkie zasiedla nieodpowiednia ilość bakterii dla tego odcinka przewodu pokarmowego. Takie niekontrolowane pojawienie się substancji w danym odcinku zaburza prawidłowe trawienie składników pokarmowych, ale również powoduje zaburzone wchłanianie oraz stopniowe uszkadzanie wyściółki jelit.

SIBO jest przyczyną wielu zaburzeń. Jest związane z:

SIBO – dlaczego występuje?

U zdrowego człowieka mięśnie kurczą się i rozkurczają w określonym rytmie, dzięki temu spożywane przez nas pokarmy przesuwają się w dół przewodu pokarmowego. Proces ten – nazywany perystaltyką jelit – odpowiada za przenoszenie pokarmu z żołądka do jelita cienkiego, a następnie do jelita grubego i odbytnicy. Jednak w momencie gdy jelito jest osłabione, a cały proces zwalnia, zaczynają pojawiać się kłopoty.

W naszym układzie pokarmowym rozmieszczenie bakterii jest zmienne. W początkowych odcinkach jest niewielkie, wzrasta w końcowym odcinku jelita grubego, by dokończyć proces trawienia bez udziału enzymów. Koncentracja bakterii stopniowo wzrasta po to, aby w jelicie grubym osiągnąć jak największą ilość bakterii w mililitrze treści pokarmowej. Wynika to z tego, że jelito cienkie jest odpowiedzialne za proces trawienia oraz za proces wchłaniania. Obecność bakterii w zbyt dużej ilości w tym rejonie powoduje zaburzenia tych procesów. W związku z czym dochodzi do nasilenia procesów fermentacyjnych, których skutkiem jest wzmożona ilość gazów i odczuwanie uporczywych dolegliwości.

Czynniki ryzyka

Czynniki ryzyka to:

  • niski poziom kwasu żołądkowego,
  • problemy trawienne,
  • nieskutecznie leczone inne problemy zdrowotne: H. pylori, refluks,
  • przyjmowanie leków, antybiotyków, sterydów,
  • chemioterapia i radioterapia,
  • stosowanie leków: inhibitory pompy protonowej, antybiotyki, leki przeciwbólowe,
  • choroby, które mogą prowadzić do infekcji jelit,
  • obecność chorób przewlekłych: zapalenie trzustki, marskość wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, cukrzyca,
  • choroby układu pokarmowego w tym zapalenie uchyłków, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia,
  • nieprawidłowy styl życia: nadkonsumpcja alkoholu, nadmiar cukrów prostych w diecie, zatrucia pokarmowe.

Objawy

Patologiczne namnażanie bakterii w nieodpowiednim miejscu powoduje szereg objawów o różnym stopniu nasilenia. Objawy w tej jednostce chorobowej zależą od liczby bakterii zasiedlających jelito cienkie oraz od ich rodzaju.

Objawy:

  • ogólny, zazwyczaj łagodny dyskomfort odczuwany w obrębie brzucha,
  • ciągłe wzdęcie – po posiłku, a nawet rano na czczo lub po wypiciu wody,
  • biegunka i/lub zaparcia,
  • nieświeży oddech,
  • często rybi zapach ciała,
  • ogólne zmęczenie, w tym bóle stawów i mięśni,
  • niejasność umysłu,
  • alergie, nietolerancje pokarmowe,
  • zaburzenia neurologiczne (depresja),
  • utrata masy ciała,
  • niedobory, w tym głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witamin z grupy B,
  • nawracające infekcje układu oddechowego i narządów rodnych u kobiet,
  • wywoływanie objawów spoza przewodu pokarmowego, takie jak rumień guzowaty, kłębkowe zapalenie nerek, zapalenie wątroby, zapalenie stawów, obrzęki, wysypki skórne.

Objawy to kwestia bardzo indywidualna. Niektórzy mogą mieć tylko gazy i wzdęcia, które są wynikiem fermentacji węglowodanów. A u innych mogą wystąpić zaburzenia rytmu wypróżnień, zaparcia czy też biegunka, zależy to od występującej formy przerostu bakteryjnego. Mogą też pojawiać się zaburzenia neurologiczne (w tym depresja), dlatego że bakterie, które stanowią przerost w jelicie cienkim, mają zdolność do zaburzania produkcji neuroprzekaźników. Mogą również pojawić się wymioty. Jest to związane z produktem metabolitów bakteryjnych, które mogą powodować drobne nudności i u osób wrażliwych może dojść do wymiotów. Utrata masy ciała i w związku z tym niedożywienie jest dosyć częstym problemem. Osoby z SIBO mają problemy z trawieniem i wchłanianiem przez co pokarm, który spożywają, nie jest wykorzystywany w pełni przez organizm. Z kolei alergia pojawia się, ponieważ dochodzi do uszkodzenia bariery jelitowej. 

Co warto wiedzieć o SIBO?

Czasami objawy są niespecyficzne i występują również w innych chorobach. Zdaniem wielu badaczy osoby, u których występują problemy z motoryką jelita cienkiego (w tym osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego), są silnej narażone na SIBO. Część ekspertów uważa, że SIBO rozwija się u osób z IBS na skutek infekcji przewodu pokarmowego wywoływanych przez wirusy, bakterie lub pasożyty.

Sprawdź jeszcze: Jak zdiagnozować SIBO?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Sprawdź, jak może się objawiać.

W zespole SIBO mamy do czynienia z patologią, w której jelito cienkie zasiedla nieodpowiednia ilość bakterii dla tego odcinka przewodu pokarmowego. Takie niekontrolowane pojawienie się substancji w danym odcinku zaburza prawidłowe trawienie składników pokarmowych, ale również powoduje zaburzone wchłanianie oraz stopniowe uszkadzanie wyściółki jelit.

SIBO jest przyczyną wielu zaburzeń. Jest związane z:

SIBO – dlaczego występuje?

U zdrowego człowieka mięśnie kurczą się i rozkurczają w określonym rytmie, dzięki temu spożywane przez nas pokarmy przesuwają się w dół przewodu pokarmowego. Proces ten – nazywany perystaltyką jelit – odpowiada za przenoszenie pokarmu z żołądka do jelita cienkiego, a następnie do jelita grubego i odbytnicy. Jednak w momencie gdy jelito jest osłabione, a cały proces zwalnia, zaczynają pojawiać się kłopoty.

W naszym układzie pokarmowym rozmieszczenie bakterii jest zmienne. W początkowych odcinkach jest niewielkie, wzrasta w końcowym odcinku jelita grubego, by dokończyć proces trawienia bez udziału enzymów. Koncentracja bakterii stopniowo wzrasta po to, aby w jelicie grubym osiągnąć jak największą ilość bakterii w mililitrze treści pokarmowej. Wynika to z tego, że jelito cienkie jest odpowiedzialne za proces trawienia oraz za proces wchłaniania. Obecność bakterii w zbyt dużej ilości w tym rejonie powoduje zaburzenia tych procesów. W związku z czym dochodzi do nasilenia procesów fermentacyjnych, których skutkiem jest wzmożona ilość gazów i odczuwanie uporczywych dolegliwości.

Czynniki ryzyka

Czynniki ryzyka to:

  • niski poziom kwasu żołądkowego,
  • problemy trawienne,
  • nieskutecznie leczone inne problemy zdrowotne: H. pylori, refluks,
  • przyjmowanie leków, antybiotyków, sterydów,
  • chemioterapia i radioterapia,
  • stosowanie leków: inhibitory pompy protonowej, antybiotyki, leki przeciwbólowe,
  • choroby, które mogą prowadzić do infekcji jelit,
  • obecność chorób przewlekłych: zapalenie trzustki, marskość wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, cukrzyca,
  • choroby układu pokarmowego w tym zapalenie uchyłków, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia,
  • nieprawidłowy styl życia: nadkonsumpcja alkoholu, nadmiar cukrów prostych w diecie, zatrucia pokarmowe.

Objawy

Patologiczne namnażanie bakterii w nieodpowiednim miejscu powoduje szereg objawów o różnym stopniu nasilenia. Objawy w tej jednostce chorobowej zależą od liczby bakterii zasiedlających jelito cienkie oraz od ich rodzaju.

Objawy:

  • ogólny, zazwyczaj łagodny dyskomfort odczuwany w obrębie brzucha,
  • ciągłe wzdęcie – po posiłku, a nawet rano na czczo lub po wypiciu wody,
  • biegunka i/lub zaparcia,
  • nieświeży oddech,
  • często rybi zapach ciała,
  • ogólne zmęczenie, w tym bóle stawów i mięśni,
  • niejasność umysłu,
  • alergie, nietolerancje pokarmowe,
  • zaburzenia neurologiczne (depresja),
  • utrata masy ciała,
  • niedobory, w tym głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witamin z grupy B,
  • nawracające infekcje układu oddechowego i narządów rodnych u kobiet,
  • wywoływanie objawów spoza przewodu pokarmowego, takie jak rumień guzowaty, kłębkowe zapalenie nerek, zapalenie wątroby, zapalenie stawów, obrzęki, wysypki skórne.

Objawy to kwestia bardzo indywidualna. Niektórzy mogą mieć tylko gazy i wzdęcia, które są wynikiem fermentacji węglowodanów. A u innych mogą wystąpić zaburzenia rytmu wypróżnień, zaparcia czy też biegunka, zależy to od występującej formy przerostu bakteryjnego. Mogą też pojawiać się zaburzenia neurologiczne (w tym depresja), dlatego że bakterie, które stanowią przerost w jelicie cienkim, mają zdolność do zaburzania produkcji neuroprzekaźników. Mogą również pojawić się wymioty. Jest to związane z produktem metabolitów bakteryjnych, które mogą powodować drobne nudności i u osób wrażliwych może dojść do wymiotów. Utrata masy ciała i w związku z tym niedożywienie jest dosyć częstym problemem. Osoby z SIBO mają problemy z trawieniem i wchłanianiem przez co pokarm, który spożywają, nie jest wykorzystywany w pełni przez organizm. Z kolei alergia pojawia się, ponieważ dochodzi do uszkodzenia bariery jelitowej. 

Co warto wiedzieć o SIBO?

Czasami objawy są niespecyficzne i występują również w innych chorobach. Zdaniem wielu badaczy osoby, u których występują problemy z motoryką jelita cienkiego (w tym osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego), są silnej narażone na SIBO. Część ekspertów uważa, że SIBO rozwija się u osób z IBS na skutek infekcji przewodu pokarmowego wywoływanych przez wirusy, bakterie lub pasożyty.

Sprawdź jeszcze: Jak zdiagnozować SIBO?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
25 maja 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

3 choroby powiązane z SIBO

SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który objawia się m.in. ciągłym wzdęciem, ogólnym zmęczeniem, zaparciami czy biegunkami. Istnieją trzy choroby, które są powiązane z SIBO. Sprawdź, o jakie schorzenia chodzi. Choroby powiązane z SIBO…

WIĘCEJ >

9 produktów „dla dzieci”, których dzieci nigdy nie powinny jeść

Czy jako rodzic wiesz, co tak naprawdę dajesz swojemu dziecku do jedzenia? Poniżej kilka najgroźniejszych produktów. Następnym razem zastanów się uważnie, czy faktycznie chcesz to podać swojemu dziecku. Pamiętaj, że to od rodzica zależy, co…

WIĘCEJ >

Zaparcia – jak sobie pomóc?

Zaparcia to problem, z którym najczęściej spotkam się w mojej pracy zawodowej. Wcale nie muszą być one ciągłe, tak jak większości się wydaje. Spowolnienie perystaltyki jelit i korzystanie z toalety co kilka dni to już…

WIĘCEJ >
błędy żywieniowe

Najczęściej popełniane błędy żywieniowe

Sprawdź, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej i dowiedz się, jak ich unikać. Po wielu rozmowach przeprowadzonych w gabinecie zauważyłam, że problem ze zwyczajami żywieniowymi nie wynika z braku wiedzy, a często z nieprawidłowych nawyków. Wielokrotnie…

WIĘCEJ >